ГЕРБ форсира свикването на НС за бюджетното вето

"Атака" мълчат ще подкрепят ли БСП и ДПС, но не искат да "поднесат победа" на ГЕРБ

ГЕРБ форсира свикването на НС за бюджетното вето

ГЕРБ, единствената опозиционна партия в Народното събрание (НС), събра 77 депутатски подписа с искане отлагателното вето на президента върху актуализацията на бюджета да бъде разгледано от парламента още другата седмица, а не на 30-ти август, каквото решение бе взел председателят на НС Михаил Миков.

"Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице "забавяне с неблагоприятни последици за страната“, посочиха от ГЕРБ в четвъртък.

"За да не бъде заблуждавано българското общество, ГЕРБ внася искане за незабавно свикване на извънредно заседание на НС с единствена точка в дневния ред – обсъждане на върнатата от президента актуализация на бюджет 2013", съобщиха от там.

В сряда президентът Росен Плевнелиев върна всички ключови текстове в закона за бюджета, но подкрепи предвидения социален пакет от 40 млн. лв., който се използва като основен пропаганден коз от управляващите за цялата актуализация. Веднага след това шефът на НС Михаил Миков (БСП) разпореди извънредно заседание на 30 август. Формално депутатската ваканция изтича на 31 август, но първото пленарно заседание е планирано за 4 септември.

Решението на Миков предизвика силно учудване на фона на всички изказвания на управляващите преди налагането на ветото, че подобно решение ще забави "фатално" ангажиментите на държавата към социално слабите граждани и бизнеса и ще спъне нормалната работа на правителството.

Според правилника за работа на НС една пета от народните представители (или 48 депутати) могат да поискат свикване на извънредно заседание на парламента, независимо дали той е във ваканция. Председателят на НС трябва да насрочи заседанието не по-късно от седем дни след постъпването на искането.

От ГЕРБ обявиха, че искането на 77-те депутати ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание в петък, 9 август, в 9.30 часа.

Мотивите са, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да стане в най-кратки срокове, а не в края на август.

В писмо до медиите Министерството на финансите също твърдеше, че забавяне на актуализирането на бюджета за 2013 г. ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също предупреди, че ако влизането в сила на закона се отложи, ще се стигне до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение, припомнят от ГЕРБ.

От една страна изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса, а от друга страна парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията, изтъкват от партията.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна.

"Въпросът е, че сега, когато президентът върна ветото, БСП, ДПС и "Атака” вместо веднага да се съберат, веднага да прегласуват актуализацията, ако не лъжат, щяха да се съберат веднага. А не на 30-ти август, когато им свършва почивката и затова ние инициирахме, така, както е по закон, подписка да ги съберем още следващата седмица да изговорим още веднъж това, което е опасно, това, което е ненужно или това, което, да речем, неминуемо ще мине, но поне хората да знаят и да го изгласуваме", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНР.

"И ще свикаме още следващата седмица парламента. Да им предложим да се съобразят и с президентското вето с неговите много добри аргументи, поне в частта, в която видно е, че грешат да не я приемат нея. Да не вървят на инат. Това са парите на хората, не са техни пари”, заключи той.

Същевременно остава неизказана позицията на "Атака" по отношение на ветото на президента. Както е известно, за да бъде то отхвърлено, е необходимо просто мнозинство от 120 плюс един глас. Управляващите от БСП и ДПС се нуждаят поне от един глас на "Атака", за да го осигурят.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева обясни в четвъртък, че решението им ще е чисто политическо.

"Дали ще помогнем на БСП и ДПС, защото, каква е алтернативата, алтернативата е да поднесем една политическа победа на ГЕРБ и Борисов, и Плевнелиев, това ще реши партията. Ние ще се съберем, когато преценим, че е възможно, и сметнем, че е назрял моментът да решим този въпрос", заяви тя пред БНР.

Лидерът на националистите Волен Сидеров не се е появявал в публичното пространство в последните дни и не е коментирал политическата ситуация.

Неизвестен остава и казусът с депутата от ДПС Делян Пеевски. Не е сигурно дали той ще присъства на извънредното заседание, защото, откакто бе назначен за председател на ДАНС и след това светкавично освободен, той не е стъпвал в Народното събрание.

До Конституционния съд е отправено питане за съвместимостта на назначението му за шеф на ДАНС и правомощията му на народен представител. Отговор на питането още няма.

Ако Пеевски не присъства, "Атака" ще трябва да подплати мнозинството на управляващите с още един глас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?