ГЕРБ: Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?

Прокуратурата проверява новия шеф на НАП, малоброен протест поиска оставката му

Румен Спецов

"Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?".

Този въпрос поставиха бившият финансов министър Кирил Ананиев и бившият депутат от ГЕРБ Александър Иванов на брифинг на партията, на който бяха изнесени детайли около миналото на новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Малко по-късно пред централата на НАП в София се събра и малоброен протест с искане на оставката на Спецов. Гражданите настояват за яснота около казуса с фирмата със задължения, която е била притежание на сегашния изпълнителен директор, съобщи БНР.

Още на втория ден след назначаването на Спецов НАП призна, че бившата фирма на новия директор - "Гранекс Трейдър", натрупва огромни задължения към бюджета малко след като той я продава на малоимотно лице през април 2016 г. Дължимата сума е 1.1 млн. лв. по последни данни и вече около 5 години тя не е платена. Ако не бъде платена в продължение на още 10 години, тя ще бъде отписана като несъбираема.

"Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", каза бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Първоначално служебният министър Асен Василев твърдеше, че дълговете са натрупани от новия собственик на дружеството и именно към него журналистите трябва да задават въпросите си, а Спецов няма нищо общо със случая. След разкрития на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев преди няколко дни се разбра, че всъщност продажбата на дяловете е станала по време на текущо ревизионно производство, което е установило около 1 млн. лв. неплатени данъци.

Сега ГЕРБ пита дали е вярно, че фирмата е трупала фиктивни обороти и дали Спецов е поискал да му бъде удължен срокът за връчване на ревизионния акт, за да има време да се освободи от дружеството, тъй като е бил запознат, че "трябва да възстанови 1.2 млн. лв. източен ДДС".

Във вторник финансовият министър Асен Василев заяви с неохота, че е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия и че ще нанесе щета на бюджета. Към момента обаче Спецов все още е начело на НАП. Василев каза в петък, че за момента е доволен от работата му, но по случая ще се направи проверка от прокуратурата.

От отговор на НАП до платформата Bird.bg по Закона за достъп до обществена информация става ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая още на 28 май. Националната следствена служба (НСС) на 20 май е изискала от Спецов като директор на НАП информация за това на коя дата през 2015 г. той е напуснал НАП, както и данни за извършените ревизии и проверки на фирмата му. Спецов е отговорил на следствената служба и поради това не е могъл да даде информацията на журналистите, става ясно от отговора.

Според Кирил Ананиев обаче проверката може да бъде направена за 5 минути по разпореждане на финансовия министър, който може да поиска упълномощено лице да провери данните в информационната система на НАП "Контрол". Там влизат всички фирми, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. "Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия", твърди Ананиев. Той смята, че назначаването на излишни проверки са "умишлено протакане", докато приключи мандатът на служебния кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?