Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ гласува окончателно увеличението на пенсионната възраст

Депутати: Това не е реформа, хората се пенсионират от страх, че ще ги прецакате

89 коментара
ГЕРБ гласува окончателно увеличението на пенсионната възраст

Мнозинството на ГЕРБ в парламента одобри окончателно в четвъртък пакета с пенсионни промени, включващ увеличението на пенсионната възраст от догодина. Дебатите около промените започнаха още в сряда вечерта като депутатите спориха по бюджета на НОИ до полунощ, но в крайна сметка заседанието беше прекъснато заради липса на кворум. Обсъждането беше подновено в четвъртък сутринта и след няколкочасови разгорещени дебати в крайна сметка депутатите от ГЕРБ одобриха промените и отхвърлиха всички предложения, направени от депутати от другите парламентарни групи. Управляващите бяха критикувани от опозицията, както заради 15-часовия маратон в сряда и обсъждането на важни текстове в “късни доби“, така и заради опитите дебатът по толкова съществена тема да се “претупа“.

В крайна сметка пакетът с пенсионни промени беше прокаран с 82 гласа “за“, 51 бяха “против“ и двама се въздържаха. “Реформата“ беше приета със 78 гласа на ГЕРБ и четири гласа на независими депутати, а “против“ гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС. Отхвърлено беше искането на БСП за поименно гласуване със ставане от място, като председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че с електронната система гласът на всеки депутат е достъпен и може да бъде предоставен на медиите.

По време на дебатите от всички политически сили критикуваха ГЕРБ за начина, по който прокарва промените, иронизирано беше и представянето на промените за “пенсионна реформа“. Прозвучаха и закани, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Иван Костов: Това не е никаква реформа

“Увеличаването на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите три години не е реформа на системата“, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. “Това никаква реформа не е, това е унищожаване на още една дума, която иначе е истинско политическо оръжие", заяви Костов. Той посочи, че “пенсионната система дерайлира още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а оттогава не е са направени успешни стъпки за стабилизирането ѝ“.

Какво включва пакетът с пенсионни промени?

Гласуваните на второ четене в парламента промени предвиждат възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се увеличава с четири месеца годишно от 2012 година до 2021 година, когато се достигне 63 години пенсионна възраст за жените и 65 години пенсионна възраст за мъжете. Същевременно от 2012 г. влиза в сила и гласуваното през миналата година увеличение на необходимия осигурителен стаж с по четири месеца годишно до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година.

Увеличение с една година ще има и за работещите при тежки условия от първа и втора категория труд. За тях възрастта също ще започне да нараства от 2012 г. с по четири месеца годишно до достигането на 48 години за жените и 53 години за мъжете от първа категория труд и 53 години за жените и 58 години за мъжете от втора категория труд. Още

“Евтина страна, евтина система, никой не ще да дойде. Защо не искат да идват сега при ниските данъци и ниските осигурителни вноски инвеститори. Вижте каква груба грешка сте направили, като сте посегнали на нещо, което отиваше по дългосрочна траектория към стабилизация", коментира той.

“Можете да си мислите каквото си искате за гениалните ходове, които сте направили, времето показва, че сте сбъркали драматично. Това означава, че никакви експерименти, никакви други политики с пенсионния фонд не могат да се правят извън основната политика, заради която е предназначен пенсионният фонд, а това е осигуряване на пенсиите на базата на солидарното участие на всички граждани, които искат да участват в тази приходно-разходна система, за да могат да осигурят старините си по този начин“, заяви той.

Йордан Цонев от ДПС обаче защити понижаването на осигурителните вноски, тъй като в условия на икономически растеж това е била добра мярка. Според него е погрешен начинът, по който се прокарват пенсионните промени, защото няма предвидимост на системата.

Мая Манолова: ГЕРБ са обявили джихад на българския пенсионер

Мая Манолова от БСП обяви, че левицата ще атакува промените в Конституционния съд, за да защити българските граждани от управлението на ГЕРБ, “което е обявило джихад на българския пенсионер“.

“С 30% са се увеличи молбите на гражданите да се пенсионират, защото хората ги е страх от управлението на ГЕРБ, страх ги е, че ще ги прецакате така, че изобщо да не получат пенсия“, заяви тя.

“Оценката на тази реформа беше написана на един от плакатите на протеста срещу нея. Оценката е “Бачкай, бачкай и умри”, коментира колегата ѝ Петър Курумбашев. По повод думите на премиера Бойко Борисов, че не иска да бъде премиер в държава, в която се водят протести и хората не разбират мерките, Курумбашев заяви: “Г-н премиер, единият ви избор е да забраните протестите, вторият избор е да не сте премиер“.

Управителят на НОИ: Няма ръст на желаещите да се пенсионират

Управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че няма ръст на желаещите да се пенсионират заради промените. “Интерпретацията на данните, че има ръст на желаещите да се пенсионират по старите условия, не е коректна, защото актуалните данни, с които разполагаме за големите управления “Социално осигуряване“ в София, Варна и Пловдив, показват едни обичайни равнища на броя на заявленията, подавани за края на годината“, посочи той.

“В края на годината е обичайно, независимо дали се очаква промяна в условията за пенсиониране, хората да са по-активни, защото ако са навършили възрастта за пенсиониране, имат уговорка с работодателя, това да бъде отложено за края на годината. Среднодневният брой подадени заявления в Столично управление “Социално осигуряване“ за последните два месеца е 53, за миналата година за същия период е бил 70. Ако е имало такъв ефект и засилена активност, тя е отчетена през миналата година, а не в момента. Сравнението със среднодневния брой подавани заявление за летния период или преди този период е некоректно, защото има сезонност в статистически смисъл“, заяви Петков.

“Разбирам, че тези помени са непопулярни и, че това, което беше прието, няма да получи овации, но от гледна точка на финансовата стабилност и сигурността на плащане на пенсии, считам че те са необходими и се надявам, че те ще бъдат разбрани от хората, които ще ги засегне“, каза управителят на НОИ.

Снежана Дукова: Имате един шанс - да се молите в черква да успее нашата реформа

Да защити пенсионната реформа на ГЕРБ се изправи депутатът от мнозинството Снежана Дукова, известна с патетичните си изказвания. “Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук в залата. Хора, които демонстративно снощи използваха всички парламентарни инструменти, които имат, за да прекратят изключително сложния дебат, който ние не казваме, че е лек, прекратиха снощния дебат по пенсионната реформа, за да отидат да спят и днес дефинират едно друго самочувствие“, заяви тя.

“Опитвате се да направите ефекти на вашето днешно опозиционно присъствие. Конкретно какъв е този популизъм и защо вие не го изрекохте от зала? Кой намали социалните осигуровки през 2009 г. с 4%? Кой от 2001 г. до момента увеличи с два и половина пъти социалните пенсии за заболяванията? Кой ги направи от 200 хиляди лева на 500 хиляди лева? Кой натрупа дефицита от 200 до 2 млрд. лв. дефицит? Вие имате един-единствен шанс да се молите, дали в черква, да успее нашата реформа, защото, ако Европа плаче, ние няма да плачем...”, каза Дукова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев също обвини БСП, ДПС и "Атака", че снощи не са присъствали в пленарната зала при приемането на законопроекта. “Когато се гласува бюджетът, на работа трябва да са и опозицията, и управляващите“, коментира Велчев. Според него не е допустимо, когато се обсъждат толкова важни неща като пенсионната реформа, председателят на социалната комисия да си отиде от парламента.

От опозицията пък критикуваха управляващите, че са подложени на 15-часов маратон и качеството на работата им в полунощ не може да е на ниво, особено когато се обсъждат толкова съществени промени.

По време на вчерашния маратон бяха приети данъчните закони, бюджета на НЗОК и част от бюджета на НОИ. С приетите късно снощи текстове депутатите приеха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете от една до две години да остане 240 лева и през 2012 година.

Минималната пенсия се повишава, обезщетението за майчинство - не

Минималната пенсия ще се повиши от 136 на 145 лева от 1 юни догодина. Запазва се таванът на пенсиите от 700 лева. Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от левицата попита защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се през 2012 г. ще бъде 420 лева месечно. Предложението за вдигане на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май бе отхвърлено. От Коалиция за България, които предлагат промяната, смятат, че вдигането на максималния осигурителен доход може да осигури 122 милиона допълнителни приходи.

Парламентът прие да се увеличат минималните осигурителни прагове. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50 икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6.9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4.5 процента.

Според Мартин Димитров управляващите нямат ясна стратегия и увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес. Петър Димитров от левицата репликира, че ГЕРБ има стратегия и тя е ясна. “Според статистиката българските мъже живеят средно 69 години, а управляващите вдигат възрастта за пенсиониране на 65 години, тоест няма пенсионер, няма проблем", посочи Димитров.

Не беше прието предложението на БСП за увеличаването на осигурителните вноски, за да се намали дефицитът на НОИ. "Не е моментът да се увеличават осигурителните вноски в момент на криза", отговори Тотю Младенов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #89

  тази е срам за парламентаризма. Има преписки в прокуратурата за фалшиви дипломи, търговия с влияние, натиск на служители! Срам за герб!

 2. Анонимен
  #88

  Хайде на площада! Утре в 14.00 ч. Аз ще отида, а ти?! А ти?! И ти?! Без синдикат! Ще посмееш ли? Или не вярваш?! Докога!?!?!?!?!?!?!!!!!

 3. Анонимен
  #87

  И да си пишем и да не си пишем, решението е взето и гласувано, вече. Стига сме писали повече. Дайте, когато синдикатите организират протест против така наречената само от правителството "пенсионна реформа", да се съберем на площада. Пък там какво ще става, да става. Аман вече от празни приказки. Да покажем, че сме нещо, а не както ни мислят всички политици, множество от тъпаци, т.нар. електорат.

 4. Анонимен
  #86

  Kotaraka - Обедняло население и убийствени пенсии. Много хора са се трудели 20-30 години и накрая за благодарност им казват няма да получите нищо. - Мафиотско-управлявана икономика. Начело на държавата един от най-големите мафиоти. За справка материала по-долу публикуван от 70. Това ли наричаш прогрес?

 5. Анонимен
  #85

  Kotaraka:

  Да допълня за 82, викаш България дължи 12 милиарда. Ами САЩ дължи над 15 трилиона. Това какво му викаш? То западът вече и той е в банкрут, въпреки че там социализъм не е стъпвал.

  Вече е време да спрете да сочите с пръст към комунистите за всички беди. От 20 години има свобода, демокрация и какъв е резултата?

  - Тровене на населението с ГМО, ваксини и храна пълна с боклуци.
  - Унищожена икономика и още по-големи дългове - със сигурност над 12 милиарда.
  - Обедняло население и убийствени

 6. ЛАМБО
  #84

  до номер 82, Анти-Кокошков Викаш ти, при совциализма Държавата издържаше военни, милиционери, псевдоучени и партийни работници. А сега какво е ?! - 30 000 армия - 60 000 полиция - 120 000 бандити - 240 000 охранители - 480 000 чинивници, главно в Софето - 960 000 "сакати", тоест пенсионери по болест - 2 000 000 социални трайно безработни, тоест цигани Ам'чи то остана ли някой да прозивежда !!!

 7. СС
  #83

  Стана практика на ГЕРБ, важни от национално значение решения да се вземат слд полунощ. Дадаха си по 20 дни ваканция по изборите, че нямали работа, а сега провеждат заседания-маратони с едничката цел, хората да са уморени и накрая да приемат предложенията им. Но народа не живее само нощем. През деня той трябва и да яде, а за това не се мисли от това правителство.

 8. Анонимен
  #82

  Кокошков, ти наистина имаш ум колкото една кокошка.в При совциализъма разни неграмотни овчари-императори създоха една нерационална и губеща икономика, която се разменяше боклуци между страните членки на СИФ, като в края на малоумното си управление беше натрупала дълг от 12 млрд.Държавата издържаше военни, милиционери, псевдоучени и партийни работници. Да предположим, че дори влатта на Тато да беше останала отдавна щяхме да сме фалирали след рухването на СССР. Пенсионерите пък изобщо нямаше да имат

 9. Анонимен
  #81

  При социализма Партията създаде икономически и политически условия жените да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60 години. При капитализма експлоатацията на трудящите се продължава до гроб. Кокошков

 10. Анонимен
  #80

  Поздравявам електората на ГЕРБ, който най-сетне реализира една отколешна мечта - работа до гроб!!!Ади честито!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.