Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ готова да преговаря за частна АЕЦ "Белене" срещу 7 условия и 200 млн. евро

173 коментара
ГЕРБ готова да преговаря за частна АЕЦ "Белене" срещу 7 условия и 200 млн. евро

Държавата се вкара в смайващ енергийно - политически ситком с идеята за отваряне на прекратения проект за АЕЦ "Белене". След като в сряда изненадващо се появи мистериозен американски консорциум, пожелал да изгради с частни пари руска атомна централа край Дунав, председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева спешно изготви проект, който разрешава възобновяване на строителството и преговори с инвеститора, за който никой нищо не знае и министър-председателят разпореди спецслужбите да проверят кой е, а американският департамент по енергетика да бъде питан какъв е този консорциум.

Без да са ясни и базисни параметри на евентуална сделка, премиерът Бойко Борисов поиска от заявилия се инвеститор "Глобал Пауър Консорциум" "200 млн. евро или долара" депозит, за да започнат преговорите. Никой не обясни как е изчислена точно тази сума. Консултантът на инвеститора Богомил Манчев, сочен индиректно в миналото от Борисов като облагодетелствал се от злоупотребите по проекта "Белене", веднага обясни, че за инвеститорите "не е проблем да се съгласят, защото тази гаранция ще бъде част от плащането на разходите, който НЕК е направила до този момент по проекта и тази сума е по-малка от тази, която е вложена до момента".

Другата безспорна новост е, че преговорите ще се водят в парламента и по-точно в икономическата комисия. Такова разпореждане е дал министър-председателят, макар че по конституция не той нарежда на Народното събрание, а Народното събрание на него.

По-малко от 24 часа след като икономическият министър Делян Добрев изненадващо заведе представители на консорциума да заявят намеренията си пред депутатите и каза, че и това са и неговите първи разговори с тях, държвата се оказа подготвена с точен план за действие и реакция.

Ако депозират 200 млн. евро или долара, инвеститорите ще бъдат приети

"Възложил съм на службите и на колегите в парламента - да се провери колко са сериозни намеренията на заявилите инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене". "Белене" е гьол, оборудването е върнато", каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

Инвеститорът трябва да поеме всички загуби, натрупани досега при осъществяването на проекта, включително и иска от руска страна.

"Имаме над 1 милиард евро искане, от Париж и Женева (арбитражни искове, внесени от руския строител на централата "Атомстройекспорт" – бел.ред.). Казвал съм на Делян Добрев, че преговорите се водят в парламента. Ако заявилите инвеститорски интерес покрият всички загуби, които сме понесли през годините, ако депозират 200 милиона долара или евро, те ще бъдат приети", каза Борисов.

Тогава ще счита, че има заявен инвеститорски интерес, поясни той.

Борисов уточни, че ще се проверява колко са сериозни тези инвеститори. Той е поставил осем условия, и след като бъдат изпълнени, ще се срещне с инвеститорите. Компанията трябва да покаже, че е сериозен инвеститор, че може да излезе финансово-икономическата ѝ схема, не трябва да искат държавна гаранция за строежа на АЕЦ "Белене".

Премиерът заяви още, че държавата няма да поема ангажимент за изкупуване на тока от частната централа, а за българските граждани има "достатъчно ток". Ако електричеството от новата централа е по-изгодно, държавата ще може да го изкупува, но само ако иска, каза Борисов. Потреблението на ток в страната е по-малко от произведените количества, поради което излишъкът се изнася, а българските граждани ще могат да купуват ток на либерализирания пазар откъдето искат, очерта министър-председателят светлите перспективи за енергопотреблението в страната.

Както се очакваше, руската държавна корпорация "Росатом" обяви готовността си да се върне към реализацията на АЕЦ "Белене". Макар че преди ден "Росатом" бе спомената като участник в американския консорциум, в официалната си реакция в четвъртък корпорацията изрази изненада от появата на частен инвеститор, чийто интерес обаче показвал, че проектът е ефективен.

Условията

Вариантът на документа, с който НС трябва да благослови дострояването на втората атомна централа, бе изготвен ден след като министър Делян Добрев заведе в парламента представители на американския консорциум "Глобал Пауър", проявил интерес да продължи строежа на АЕЦ "Белене", спрян от правителството и парламента заради липсата на финансиране за проекта, оценен на близо 22 млрд. лв.

Макар че решението на НС трябваше да бъде гласувано още в четвъртък, засега е само проект и ще бъде внесен от името на парламентарния председател Цецка Цачева. Решението ще бъде гласувано другата седмица, за да могат народните представители на ГЕРБ да се запознаят с плановете на американската компания да дострои ядрената централа по сегашната руска технология.

Първото условие на парламента за преобразуването на АЕЦ "Белене" в частен проект е цената на евентуалната сделка с "Глобал Пауър" да не е по-малка от направените до момента от българската страна разходи по реализацията на проекта. Точна оценка за тези разходи обаче няма. Бойко Борисов е съобщавал, че досега за проекта НЕК е похарчила 1.4 млрд. лв. Руският изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ), който е част от "Росатом", претендира пред арбитражния съд в Париж, че "Националната електрическа компания" (НЕК) ѝ дължи 1 млрд. евро за поръчано и неплатено оборудване и други дейности по прекратения проект.

Частният инвеститор в АЕЦ "Белене" ще трябва да поеме от НЕК и всички дължими досега и в бъдеще плащания по проекта, включително уреждането на съдебните искове. От "Глобал Пауър" ще се иска да издаде неотменяема гаранция за 200 млн. евро в полза на НЕК в знак на добросъвестността си в преговорите за придобиване на проекта.

Как обаче е изчислен размерът на тази гаранция и какво ще струва на инвеститора покриването на останалите условия не става ясно. Консултантът на "Глобал Пауър" Богомил Манчев, който пръв лансира още през май идеята за изцяло частна АЕЦ "Белене", обясни пред БНР, че инвеститорът не би бил затруднен да изпълни поставените му условия, в случай, че се подпише меморандум за разбирателство за продължаване на ядрения проект.

Според проекторешението на парламента за частна АЕЦ "Белене", потенциалният инвеститор ще трябва да се ангажира с това, че бъдещият оператор на ядрената централа ще сключи застраховка срещу ядрен риск. Също така ще трябва да изведе от експлоатация бъдещите блокове след края на живота им и да управлява дейностите по извозване и съхранение на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.

България няма да се ангажира с предоставянето на държавна гаранция и с изкупуването на произведената от ядрената централа електроенергия.

Държавата хем продава проекта, хем си оставя вратичка за включване на НЕК

Енергийният министър Делян Добрев трябва да договори и възможност НЕК да придобие дял от капитала на АЕЦ "Белене" по номинална стойност. Министърът ще бъде длъжен и да информира всеки месец депутатите за хода на преговорите с "Глобал Пауър" или други появили се потенциални инвеститори в ядрената централа.

По оценка на Михаил Андонов, директор на "Българския енергиен холдинг", притежаващ НЕК, между 6 и 8 месеца ще отнеме извършването на икономическия анализ на състоянието на проекта от страна на кандидат-инвеститора.

В мотивите на проекта за решение на Народното събрание за възобновяване на проекта "Белене" е посочено, че изхожда от убедеността си за поддържане на финансовата и макроикономическата стабилност на страната и за повишаване на заетостта и икономическия ръст в страната.

Когато на 29 март 2012 г. парламентът взе решение за прекратяването на строежа на АЕЦ "Белене", то бе обосновано с опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във Фукушима и невъзможността републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност.

ЕК следи отблизо случващото се около АЕЦ "Белене"

Борисов се срещна в четвъртък с шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, който потвърди, че неговата служба не може да разследва ядрения проект, защото в него не са участвали европейски пари, но увери, че в Европейската комисия следят отблизо всичко, което се случва около АЕЦ "Белене".

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни пред журналисти, че е бил уверен от енергийния министър Делян Добрев, че правителството ще поиска от Американския департамент за енергетика информация за консорциума "Глобъл пауър", който според Костов е "най-меко казано, съмнителен".

ДСБ: Парламентът е като ветропоказател

"Никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи обекти. Никоя сериозна страна не залага авторитета си да прави такова нещо. Каквито и да е условия, каквито и да е неща да се поставят на такива субекти, е абсолютна щета за авторитета на нашата страна, на нашето правителство, на нашето Народно събрание", коментира Костов и обяви, че няма да подкрепи отварянето на проекта "Белене".

НС не може "да се върти като ветропоказател" и да променя решенията си, защото това вреди на имиджа на страната ни пред сериозните инвеститори, сред които "Глобал Пауър" в никакъв случай не е, смята лидерът на ДСБ .

БСП внася свое предложение за продължаване на проекта

БСП, която се оказа лишена от политическия си предизборен коз за възраждане на проекта "Белене" и референдум по темата, също няма да подкрепи предложението на Цецка Цачева, а ще внесе свое - за отмяна на старото решение на парламента за спиране на АЕЦ "Белене". Това съобщи в четвъртък Румен Овчаров и допълни, че БСП продължава да настоява за провеждане на референдум.

Настояваме за продължаване изграждането на АЕЦ "Белене" с ясно формулирани национални интереси и държавно участие, добави Овчаров.

"Не е работа на НС да води преговори, да търси чуждестранни инвеститори, да поставя търговски условия, това е работа на Министерския съвет, който провежда вътрешната и външна политика на България", заяви Овчаров, Той определи вчерашната среща с представителя на "Глобал Пауър" Самюел Реди в парламента като абсолютен кризисен пиар на Бойко Борисов и партия ГЕРБ. Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 хиляди подписа в полза на референдум за "Белене", темите за енергетиката и втората атомна централа ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори, коментира червеният депутат.

Според него има опасност начинът, по който е бил представен американският инвеститор, да го компрометира, ако той наистина е сериозен. Овчаров посочи, че нито знае кой влиза в консорциума, нито се е срещал с някой от тях. Не съм против американските инвестиции в България, но съм против надбягванията с един кон и с гарантираните печалби, които ние плащаме, добави Овчаров.

Добрев: Да видим подробностите

По-рано през деня министър Делян Добрев коментира, че кандидат-инвеститорът ще бъде проучен внимателно, преди да се вземе решение за продължаване на проекта за АЕЦ "Белене” като напълно частна инвестиция. Той също така посочи, че е нормално на този етап да няма достатъчно информация около кандидата за дострояване на ядрената централа. "Такива обединения се получават около конкретни проекти", каза Добрев пред бТВ.

Ако от отсрещната страна имаме сериозни компании, на които можем да се доверим, че ще довършат проекта и ще го управляват добросъвестно и ако се съгласят с нашите условия, правителството определено има интерес да продължи преговорите, заяви Добрев.

"Този инвеститор, който се представи на народните представители, тепърва трябва да представи своя проект. Не е ясно дали ще се съгласи на нашите условия. Досега "Глобал Пауър Консорциум" е изказал предварително съгласие към условията на българската държава", обясни министърът. Допълни, че преди да се говори за подписване на договор, трябва да се видят всички подробности.

Предишната концепция, с участието на държавата, не проработи, търсихме инвеститор три години, но такъв не се появи. Затова не е учудващо, че инвеститорският интерес се появява сега, когато има решение за замразяване на проекта, защото сега концепцията ще е друга, коментира още той.

"Росатом" заинтригувана от идеята

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков коментира, че появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

"След като има инвеститор, който е готов да построи централата без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание", заяви той пред БНР.

Новиков обясни, че доколкото знае, в момента "Росатом" не преговаря с потенциален инвеститор в АЕЦ "Белене", но това не означава, че такива не могат да започнат.

"Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи "Белене" с финансиране от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се, ще го разгледаме", заяви представителят на руската компания.

В същото време той изрази известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене" или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

173 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #173
 2. Анонимен
  #172

  Разкритията за "американския" инвеститор (в два материала) са потресаващи и повече от скандални. Както и за какво е подписвал Бойко през тези години с руснаците, за негласния съюз на ГЕРБ с други политически сили, с 200 млн. гаранция, които се оказват пари, задигнати от облигационния заем на Дянков, за участието на наши откровени мутри и международни мошеници и т.н., и т.н. Вижте това: http://www.facebook.com/grigor.lilov?ref=tn_tnmn Наистина нямам думи!

 3. Анонимен
  #171

  Четиригодишното управление на Симеон Сакскобургготски е „златният период” – периодът на мащабното и всеобхватно участието на Манчев в българската енергетика. Той контролира всички обществени поръчки в сектора. Манчев е смятан за „министър на енергетиката в сянка“.Той дори контролира кадровите назначения в държавните енергийни асоциации.Манчев получава най – големия дял от дейностите в енергийния сектор. Има участие в 10 различни фирми и е подизпълнител на няколко десетки други. Фактически той контролира

 4. Анонимен
  #170

  "Когато става въпрос за българската енергетика, три имена винаги фигурират в секретните грами.
  УИКИЛИЙКС разкри и публикува тези секретни документи.
  Според информацията Богомил Манчев, Красимир Георгиев и Христо Ковачки са тримата ключови играчи в енергийния бизнес, превърнали се по време на прехода в „олигарси” и „мафиоти“.
  В българската икономика енергийният бранш е по-различен от другите. Той действа на затворен, „кастов принцип”и за това не е трудно няколко групи с изявени лидери да доминират

 5. Анонимен
  #169

  Вся КГБ-исткая рать e хвърлена като Матросов в защита на СС СЕРЕйския ядрен самовар. Я вижте и това и се теглете заключенията:

  "Милиардери ще купуват българска електроенергия
  Собственици на регистрираната в швейцарския град Цуг компания са Генадий Тимченко, бивш колега на Путин в КГБ, и шведът Торбьорн Торнквист.
  Компанията Gunvor (gunvorgroup.com), чийто собственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електричество и възнамерява да започне с България, пише днес руският вестник

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #168
 7. Анонимен
  #167

  № 164. Може би си прав № 165, че синьото правителство няма отношение към възхода на Богомил Манчев. Американците коментират и съобщават за три партии - НДСВ, БСП и ДПС. Т.е. за властването на тройната коалиция в двете й издание - кобурготското и станишевото. Това за сините е поместено накрая и е констатация на сайта "Разузнаване". Може би трябваше да го пропуснем. Но, все пак, въпросният "лобист на САЩ", Манчев, де, си е развявал байрака и при сините. Пък и сега, май.

 8. Анонимен
  #166

  Научната и техническата култура в България трябва да се подобри и то с много бързи темпове.
  Няма такива неща каквито говори 161.
  Между измислил , разработил и внедрил понякога наблюдаваме цели исторически епохи , които днес наричаме технически революции..
  Примерно в днешно време са модерни фотоволтаичните централи.Но разработилите фотоелектричният ефект и квантовата механика нямат нищо общо с търгашите дето ги строят и чрез държавата извличат милиони и милиарди с преференциални цени и договори.Нито

 9. Анонимен
  #165

  Едно не разбрах, 164, как намеси синьото правителство с Манчев?!? От грамите това не го разбрах...

 10. Анонимен
  #164

  Тази сутрин в ефира на БиТиВи Иван Костов посъветва който се интересува доколко Богомил Манчев /лицето на тази "американска компания,фонд или нещо подобно/, до колко може да е представител на американските делови кръгове, да потърси информация, изтекла чрез грамите на американското посолство в Уикилийкс. Ето какво помества сайтът "Разузнаване" на 22 юни 2011 г.:

  "Когато става въпрос за българската енергетика, три имена винаги фигурират в секретните грами на американското посолство в София до Вашингтон.

  УИКИЛИЙКС

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.