ГЕРБ готова да продължи с 50-те лева към пенсиите или да ги преизчисли

ГЕРБ готова да продължи с 50-те лева към пенсиите или да ги преизчисли

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред бТВ в четвъртък.

"Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите", каза тя. Какъв е третият вариант не стана ясно.

"В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1.2 млрд. лв. годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това", обясни Сачева.

Въпросът с вдигането на пенсиите стана все по-актуален след като правителството реши като мярка срещу кризата от коронавируса да дава допълнително 50 лв. към пенсиите на всички възрастни хора за периода август, септември и октомври. Сега в условията на протести спирането на тези средства ще бъде посрещнато с лошо око от пенсионерите. Много експерти предупредиха, че кабинетът няма да може да се върне към стария размер на пенсиите след като веднъж е развързал кесията. Освен това коалиционните партньори на ГЕРБ във властта от "Обединените патриоти" отдавна настояват минималната пенсия да стане 300 лв. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?