ГЕРБ готови да окастрят още съдебната реформа, Радан Кънев се закани да напусне мнозинството

КС отказа да се занимава предварително с конституционните промени

ГЕРБ готови да окастрят още съдебната реформа, Радан Кънев се закани да напусне мнозинството

Конституционният съд (КС) отказа да се произнесе по предварителното питане на парламента допустими ли са конституционните промени за съдебната власт, които тепърва ще гласува. Отказът на КС, приет с мнозинство 10 на два гласа, беше очакван и връща топката в Народното събрание (НС), където на 23 септември предстои първото четене на многострадалния проект.

"Историческият компромис" за конституционната реформа бе постигнат през юли с цената на орязване на важни предложения от първоначалния проект под натиска на ДПС и АБВ, но пък  правосъдният министър Христо Иванов и Реформаторският блок (РБ) заявиха, че се съхранява "сърцевината" на предлаганата реформа.

Тя се състои в разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска. Така прокурорите и следователите вече няма да могат да кадруват в съдилищата и това в значителна степен би гарантирало независимостта на съда. Като се има предвид настоящият модел на прокуратурата - централизирано подчинен на ръководителя си и напълно безконтролен, се предвижда излъчените от парламента представители в прокурорската колегия на ВСС да имат лек превес над тези, посочени от прокурорите и следователите.

Това обаче среща сериозна съпротива от страна на главния прокурор и лобито му в парламента, а ГЕРБ дадоха знак, че са готови между първото и второто четене на конституционните промени да ревизират този текст. Официалният аргумент, с който ДПС, АБВ и др. настояват за съкращаване на политическата квота за сметка на прокурорската, е да се предотврати външно давление върху решенията на колегията.

Предстои да се види с каква позиция по този въпрос ще излезе Венецианската комисия към Съвета на Европа, до която официално допитване отправи председателят на НС Цецка Цачева.  

Преди ден делегацията на Венецианската комисия, провела разговори в София, приветства разделянето на ВСС. Съвсем скоро ще представи и официално становище по всички текстове от проекта, което но ще даде ориентир дали внесените промени отговарят на европейските демократични стандарти.

ГЕРБ дават знак за отстъпление

Междувременно стана ясно, че въпросът за изравняването на квотите в двете камари на ВСС може да бъде ревизиран между двете четения в пленарната зала. За това загатна депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов пред журналисти, отговаряйки на въпрос за подкрепата на АБВ, които искат запазване на превеса на прокурорската квота при излъчването на членове в прокурорската колегия на ВСС.

"Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", заяви Кирилов. Преди дни и Цецка Цачева каза, че "между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията".

"Искрено се надявам, че няма да се случи след всички преговори, които сме имали, освен това, не може да се обсъжда. Кратко и ясно", каза в отговор на заявката Радан Кънев.

На въпрос какво ще направи, ако ключовият текст все пак бъде ревизиран, той отговори: "Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството, и не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно."

Засега не е ясна позицията на премиера Борисов, който преди по-малко от месец обяви, че всичко, което се прави в съдебната реформа, е "за след Цацаров", но от тогава досега не е пожелал да разкодира посланието си.

КС не е имал големи колебания за отказа

Питането на 144 депутати до КС, отправено по настояване на ДПС, беше по въпросите за разделянето на ВСС и разпределението на квотите от парламента и съдебната власт в тях.

Идеята бе КС да се произнесе дали разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е промяна във формата на държавното управление, за което се изисква свикването на Велико народно събрание. Другият въпрос беше "ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от НС, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от НС".

Според десетима от конституционните съдии КС не може да тълкува предварително питане за предстоящи промени. На обратното мнение са били само съдиите Пламен Киров и Борис Велчев, съобщи "Правен свят".

ДПС ще спази ангажимента и ще гласува "за" на първо четене

В коментар на решението на КС лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че движението ще изпълни ангажимента си и ще гласува "за" на първо четене на конституционните промени, когато проектът се гледа анблок. ДПС все още не е обсъждало дали ще сезират КС след приемането на промените, заяви той в отговор на репортерски въпрос.

АБВ, които също подписаха компромисния проект през юли, обаче превантивно оттеглиха подкрепата си за него в началото на септември, след като се появи неофициална информация, че КС няма да спре промените.

Ако депутатите на Георги Първанов не преразгледат позицията си, конституционните поправки няма да успеят съберат 180 гласа на първо четене, което би осигурило по-нататъшното им приемане по бърза процедура. Със сигурност обаче проектът ще бъде одобрен със 160 гласа, което означава, че следващите две четения ще се отложат с три месеца и ще изчакат местните избори.

Радан Кънев "искрено вярва" над 180 депутати да подкрепят проекта

"Искрено вярвам, че всеки народен представител, който се е подписал под промените, ще гласува за тях. Това прави 182-ма или 183-ма, ако няма отсъстващи от зала", заяви съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

"Би трябвало да мине по-бързия начин, но искам още веднъж да кажа, че хоризонтът на конституционните промени и на съдебната реформа, която трябва да започне от тях, а не да завърши с тях, е толкова широк и решението е толкова важно, че да се поставя под някакво голямо значение дали ще е преди или след изборите, е наистина партизанско и несъстоятелно. Напълно несъотносими са местните избори с правосъдната реформа", допълни Кънев.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?