ГЕРБ хвърля хора от втория ешелон на мястото на Нанков, Радев и Московски

Новите министри са Петя Аврамова, Младен Маринов и Александър Манолев

Петя Аврамова, Младен Маринов, Александър Манолов, колаж БГНЕС

Хора с оскъден професионален и политически опит ще поемат ключовите министерства на регионалното развитие, вътрешните работи и транспорта, след като премиерът Бойко Борисов е успял да наложи волята си за смяна на досегашните министри, подали оставки заради зверската автобусна катастрофа край Своге.

За вътрешен министър ще бъде предложен досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. За Министерството на транспорта - досегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев. За министър на регионалното развитие и благоустройството Борисов предлага Петя Аврамова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по регионална политика в парламента и бивш заместник-кмет на Враца.

И тримата подали оставки министри са от квотата на ГЕРБ, така че и предложените заместници идват от управляващата партия.

Борисов призна, че е взел трите министерски оставки в разрез с коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти"(ОП), а партийният му заместник Цветан Цветанов обеща , ако им следващи промени, да бъдат консултирани първо с партньорите. Независимо от предупрежденията на Волен Сидеров, че близки на Борисов кроят "заговор" срещу него, Борисов и Цветанов увериха за сетен път, че управлението е стабилно.

Борисов: Трите оставки ще бъдат внесени и подкрепени в четвъртък

"Трите министерски оставки ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени", съобщи Борисов в понеделник след заседанието на коалиционния съвет ГЕРБ -.

Тримата нови министри ще заемат местата на Валентин Радев (МВР), Николай Нанков (МРРБ) и Ивайло Московски (МТИТС), които преди десетина дни обявиха, че макар да нямат вина, поемат политическата отговорност за катастрофата със 17 жертви край Своге. Водещи политици от управляващата коалиция обаче се обявиха против оставките и до последния момент се смяташе, че Борисов може да даде на заден, което не се случи.

"Чух аргументите на НФСБ и на Валери Симеонов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Има много истина в оценката на министрите, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно, но и затова ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение. И това ни прави различни от останалите, не можем да кажем, че имат вина за катастрофата и нещастието, но не можем да се направим , че нищо не се случило, както в предишни правителства и с други мандатоносители, това се случваше", заяви министър-председателят.

"Радостно за мен е, че всички дават добра оценка за министрите, но според мен, това което е обявено вече като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе", допълни той.

Според проучване на "Алфа Рисърч" от миналата седмица, над 60% от българите одобряват подадените оставки, а повечето дори смятат, че това не е достатъчно, за да се възстанови доверието в управлението на държавата.

НФСБ ще гласува против оставките, но това не влияе на стабилността

Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи всяко предложение, което се внесе от министър-председателя и трите оставки, декларира председателят на групата Цветан Цветанов в понеделник. Той уточни, че партия НФСБ на вицепрпемиера Валери Симеонов ще гласува против оставките, но се очаква да подкрепи тримата нови министри.

"В общи линии се очертава такава политическа ситуация. Но това по никакъв начин не влияе на стабилността. Не променя общата ни цел за 4-годишен мандат", увери Цветанов.

"Премиерът обяви на коалиционните партньори решението, взето в ГЕРБ. И вчера, и онзи ден с премиера сме дискутирали конкретните персонални назначения. Коалиционните ни партньори се съобразиха и приеха доводите на премиера", информира Цветанов.

Внушенията за стабилност обаче бяха рязко разколебани от тревожното съобщение на съпредседателя на "Обединени патриоти" (ОП) и лидер на "Атака" Волен Сидеров, че подозира заговор срещу премиера, в който участвали НФСБ, хора от ГЕРБ, приближени на Борисов, и част от бившия Реформаторски блок. Сидеров оповести това преди началото на коалиционния съвет и така и не стана ясно дали предупреждението е изиграло роля за благополучния развой на събитията в полза на Борисов.

БСП против кандидатурите: били отчаян опит да се купи време

От БСП обявиха, че ще гласуват против предложените кандидатури, тъй като "те ще  продължат досегашната вредна политика на правителството". "Това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция", посочва се в изявление на левицата. Тя продължава да настоява целият кабинет да си подаде оставката.

Цветанов и Борисов се забавляват с интерпретациите за разнобой помежду им

Цветанов побърза да отхвърли твърденията за разнобой между него и Борисов. Досега тези твърдения бяха тиражирани основно от БСП, но сега на Цветанов се наложи да опровергава и лидера на парламентарната група на ОП за готвен срещу Борисов заговор от близки до него хора.

"Корнелия Нинова може да спи спокойно, няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов, нито между парламентарната група на ГЕРБ и Борисов", каза той.

По повод думите на Волен Сидеров за заговор срещу премиера Борисов, Цветанов коментира:"Всичко това е една интерпретация от всички, които имат интерес от подобни неща. В ГЕРБ сме единни, никога не е имало разминаване в позициите ни."

"С премиера Борисов си говорим ежедневно, по няколко пъти. Някой път дори се забавляваме на интерпретациите и изказванията, които се правят в тази посока", продължи той пред репортери и увери: "В ГЕРБ сме единни, никога не е имало разминаване в позициите ни".

Коалиционните съвети ще изчистят евентуалните лоши тълкувания

"Силата на демокрацията е, когато имаш способността да чуеш различните мнения. Силата на стабилността на държавата е, когато успеем да се обединим около една позиция, която да ни даде възможност да реализираме 4-годишната си управленска програма. Не очаквайте винаги да имаме еднакво мнение с "Обединени патриоти". Коалиционните съвети ще ни дават възможност да изчистваме евентуалните лоши тълкувания, които могат да излязат в публичното пространство", допълни Цветанов.

Както е известно, НФСБ се обяви против "едноличното" решение на Борисов за смяната на тримата министри, още повече, че според Симеонов само идиот можел да смята, че не шофьорът на автобуса, а пътят е виновен за катастрофата край Своге.

Ако има следващи промени, ще бъдат консултирани първо с партньорите

"Извлекли сме си поука, ако се налагат следващи промени, те да бъдат първо консултирани и съгласувани с партньорите ни, независимо, че са от квотата на ГЕРБ", заяви в понеделник Цветанов по повод недоволството не само на НФСБ, но и на ВМРО с лидер вицепремиера Красимир Каракачанов за това, че не никой не ги е информирал за оставките и научили за тях от медиите. Самият Каракачанов също беше против смени в кабинета, които се подкрепяха безрезервно само от Волен Сидеров.

В ГЕРБ обаче имаше настроения за опазването на регионалния министър Николай Нанков, като в негова защита са се обявили "спонтанно" и половината кметове, както информира по-рано Цветан Цветанов. Представители на транспортния бранш пък възразиха срещу смяната на Московски, а останалият без застъпници министър Валентин Радев коментира миналата седмица, че в крайна сметка ще постъпи така, както кажат "капитаните на футболния отбор в парламента" .

След коалиционния съвет Борисов благодари на участниците в него за диалога и каза, че занапред всички важни теми ще бъдат обсъждани в този формат.

"Разгледахме направеното досега, разгледахме изпълнението на програмата. Там, където имаме безспорни успехи, продължаваме. Там, където имаме слабости или недостатъчно добро изпълнение, се набелязаха мерки“, каза премиерът.

"Другият понеделник в 10.00 часа отново ще се съберем, тъй като един от упреците е, че Коалиционният съвет не се събира редовно", допълни той и уточни: "В споразумението пише, че назначаването на нови министри трябва да се съгласува".

Благоевградският регион за прав път ще има министър

По-късно в понеделник Цветанов заяви пред бТВ, че други промени в кабинета няма да има. Освен това той отрече да заговорничи срещу премиера и уточни, че нямало и други заговорници.

Номинациите на премиера за трите министерски поста, Цветанов обясни така:

"Премиерът изхожда от професионалните качества и натрупания опит. В ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да заемат министерските постове. Смятам, че познавайки системата, Младен Маринов ще се справи. Той ще бъде подкрепен чисто парламентарно. Ако погледнем Петя Аврамова, тя познава много добре сектора за местната власт - инженер по образование, до настоящия момент работеха много добре с министър Нанков. Александър Манолев беше избран за народен представител от благоевградския регион и така те за първи път ще имат министерски пост".

Споделяне

Още по темата

Още от България