ГЕРБ и "Атака" отмениха избора на районни кметове

ГЕРБ и "Атака" отмениха избора на районни кметове
Гражданите на София, Варна и Пловдив се лишават от досегашното право да избират районните си кметове, които оттук нататък ще се назначават, според приетите на второ четене промени в Изборния кодекс. Дебатът продължи близо четири часа по време на извънредното парламентарно заседание в понеделник.

Промяната бе предложена от ГЕРБ и подкрепена от "Атака", срещу нея се обявиха и опозиционните БСП и ДПС, и Синята коалиция.

Изборът на районни кметове на местни избори бе отменен със 104 гласа "за", 48 "против" и шестима "въздържал се" от Синята коалиция.

Мнозинството поиска депутатите да работят до полунощ, за да "насмогнат" с обемистия проект на кодекса, наброяващ 400 страници. Останалите парламентарни групи изразиха съмнение, че при такъв излишен маратон ще има добро качество.

Веднага след гласуването Четин Казак от ДПС заяви, че още с първия текст от кодекса управляващите дават основание да бъде сезиран Конституционният съд, което и ще стане, след като проектът бъде приет.

Основните аргументи на леви и десни срещу отменения избор на районни кметове бяха, че с премахването на избора на районни кметове се посяга на основно конституционно право, както и на децентрализацията на общините.

Горчив опит

"Не трябва да се отнема правото на българския гражданин да избира, преосмислете позицията си", настоя Екатерина Михайлова от ДСБ.

По думите ѝ аргументът на ГЕРБ, че изборът на тези кметове струва скъпо, е несериозен.

Екатерина Михайлова припомни, че предишни правителства са се опитвали да въведат назначаване на районни кметове по време на правителството на ОДС. Подобен опит е имало през 1999-та година, но "резултатът не беше добър".

"Резултатът беше лош. Доведе до политически пазарлъци, доведе до безпринципни решения, доведе до това, че хората не определят сами кои да бъдат кметовете на райони, а тези райони, много от тях са много по-големи от общини, в които избираме кмет", заяви Михайлова и изтъкна, че дори е нужно правомощията на районните кметове да бъдат разширени и да не бъдат превръщани в партийни послушковци.

"Това, което виждаме, не отговаря на нито едно от обещанията на ГЕРБ", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Вие мислите, че ще постигнете ваши политически цели, че ще имате още повече кметове в градовете с районно деление. Няма да го постигнете. Повярвайте. Защото гражданите ще ви накажат", посочи Станишев.

По думите му мотивът на управляващите е ясен – централизация, назначаване на кметове, изпълняване на партийни повели. Вместо това нека се разширят правата на районите кметове, настоя той.

Така, според него, районните кметове ще бъдат по-полезни на хората, като получат и допълнителни самостоятелни бюджети.

Според Четин Казак от ДПС обикновено Народно събрание като сегашното въобще няма право на такава промяна.

"Конституционният законодател по ясен и недвусмислен начин е ограничил правомощията на обикновения законодател, на обикновеното Народно събрание да нормотворчества в областта на изборното законодателство, като му е делегирал изключително и само правото на урежда организацията и реда. И в никакъв случай да предвижда нови условия, каквито конституцията не е предвидила", заяви той.

ГЕРБ: Изпълнихме едно обещание

Искра Фидосова защити внесените промени.

"Не правим кодекс, за да преследваме наши политически цели. Не правим кодекс, с който целим спечелване на изборите. Изпълнихме едно наше обещание, което поехме към българските граждани да предвидим и да изработим такъв избирателен кодекс, който да бъде готов преди годината на изборите, за да може всички български граждани да се запознаят с тези правила и участниците на изборния процес да бъдат равнопоставени", заяви тя.

"След като сте толкова големи демократи и се борите за правата на българските граждани, защо в продължение на четири години – целият ваш мандат, вие не дадохте право на районните кметове да имат собствени бюджети", обърна се към Станишев Фидосова. Тя настоя опозицията да спре да лицемерничи.

"Нашите аргументи са, че районният кмет е част от екипа на общината, каква е разликата, г-н Станишев, между районния кмет и заместник-кмета и защо не искате да избираме и заместник-кметовете", каза още тя.

Михаил Миков от БСП настоя гласуването на кодекса да бъде отложено дотогава, докато не бъде получено становище от Венецианската комисия към ПАСЕ, която по молба на националните законодателства преценява дали изготвяните нормативни актове са в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

Изискване за уседналост на местните избори

Депутатите приеха и т. нар. "принцип на уседналост" при местните избори. Според него избирателите трябва да са живели по настоящ адрес в страната 12 месеца преди изборите, за да имат правото да упражнят гласа си.

На практика това означава, че за следващите местни избори, които ще са догодина през октомври хиляди български граждани, които живеят в страни извън ЕС, няма да могат да гласуват. Текстът се отнася основно до избиратели на ДПС, които живеят в съседна Турция.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" срокът от 12 месеца да се удължи на 18. Не беше одобрено и предложението на ДПС изискването за уседналост да отпадне, тъй като нарушавало гарантирано от конституцията право всички, навършили 18 години, без определени групи, да могат да избират държавни и местни органи на властта.

Янко Янков (ДПС) заяви, че не може да се въвеждат условия, които противоречат на този текст. По думите му практиката показва, че гражданите, идващи отвън да гласуват в определени населени места, са не повече от 5 процента от избирателите, живеещи там. Четин Казак добави, че ограничението се въвежда абсолютно и дефинитивно за огромна категория български граждани и разпоредбата е дискриминационна. Той отбеляза, че според Венецианската комисия изискването за уседналост не може да надхвърля шест месеца.

"Заради определена група български граждани, лишавате всички останали, живеещи в чужбина, да гласуват", обърна се той към ГЕРБ и "Атака". Според депутата по-правилно е, ако се предвиди възможност тези, които плащат данъци в съответната община, независимо къде живеят, да могат да дадат гласа си на общинския вот.

Според Димчо Михалевски от БСП еднакво трябва да се ограничи "вътрешният и външният туризъм". Цвета Караянчева (ГЕРБ) защити предложената уседналост с аргумента, че изборът на местни органи е приоритет за хората, които живеят там, и те трябва да познават човека, който ще им решава проблемите. Според нея ще бъде осигурена възможност на всички, които живеят в страната, да могат да гласуват, включително и на тези, които през последните 12 месеца са сменили адресната си регистрация.

Павел Шопов ("Атака") смята, че "уседналост" трябва да бъде въведена и за президентските, парламентарните и евроизборите.

При гласуването на текстовете за избор на народни представители, президент и вицепрезидент бе отхвърлено предложението на "Атака" да се добави условие за 18-месечна уседналост в България или друга страна от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България