ГЕРБ и "Атака" сами ще си гласуват тоталното следене на трафични данни

ГЕРБ и "Атака" сами ще си гласуват тоталното следене на трафични данни
След ДСБ, и СДС и БСП обявиха, че няма да подкрепят внесените от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които предвиждат тоталното следене на трафични данни. Засега официална позиция не са изразили от ДПС, но очакванията са, че и те ще гласуват против. Така, за да прокарат поправките, които вече бяха определени като "недопустими и ограничаване на правата на гражданите“, управляващите ще могат да разчитат само на "Атака“.

Във вторник от Синята коалиция заявиха, че ще излязат с обща позиция преди обсъждане на второ четене в парламента на предложенията на МВР за следене на Интернет-трафика и мобилните телефони. В понеделник ДСБ призоваха ГЕРБ да оттегли законопроекта си.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че вече за пети път се прави опит МВР да получи изключителни правомощия за проследяване на кореспонденцията на гражданите, а обществото е изразило ясно позицията си по този въпрос.

Той определи исканията за въвеждане на интерфейс за следене в реално време на телефонията и Интернет-трафика за противоконституционни.

СДС настоява за запазването на обхвата от престъпления, за които може да дава разрешение за проследяване на връзка. Досега това важи за криминалните прояви, за които се полагат над 5 години затвор. МВР иска границата да падне престъпления с полагаеми 2 години затвор. В това число попадат пътно-транспортните произшествия, обида и клевета.

За същото настоява и БСП. Депутатът Антон Кутев коментира след заседание на партийното ръководство, че с поправките в закона се "позволява безконтролно следене в Интернет“.

"Достъпите до телефонни разпечатки до разговори на граждани стават с разрешение на съда, което обаче често пъти може да е формално. За нас не е приемливо, че нямаме достатъчно гаранции за законността на използването на тези права“, посочи Кутев, като припомни, че и БСП, която ръководеше предния мандат вътрешното министерство, също искаше разширяване на следенето на мобилните телефони и Интернет. Тогава обаче под натиска на неправителствени организации и след отказа на коалиционния партньор НДСВ да подкрепи текстовете, те не бяха приети.

"Предложеният закон принципно е необходим и е част от диалога ни с ЕС, но трябва да е разработен по начин, който да гарантира правата на гражданите и невъзможността на службите да използват тази информация по нереден начин“, каза Кутев.

По думите му в промените няма гаранции, че ще бъдат спазвани правата на българските граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България