ГЕРБ и БСП "чуха" референдума – ще го подкрепят, с леки подобрения

Парламентът се готви да въведе мажоритарен избор, независимо от броя на гласувалите

ГЕРБ и БСП "чуха" референдума – ще го подкрепят, с леки подобрения

ГЕРБ и БСП обявиха в сряда, че имат готовност да подкрепят резултатите от референдума, независимо дали е под или над бариерата за задължителност. Точната форма на предложенията им обаче вероятно ще има известни различия с предложенията на инициативния комитет на шоумена Слави Трифонов.

Средно между 60% и 70% от гласувалите в допитването одобриха въвеждането на мажоритарен избор на депутати в два тура, задължително гласуване на изборите и референдумите и намаляване на партийната субсидия до 1 лев на действителен глас по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). До момента обаче референдумът не минава прага за задължителност.

ГЕРБ подкрепят мажоритарния избор и намаляване на субсидията

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Възможността е както да се съобразим изцяло, така и да има съответния дебат", поясни той, като направи уговорката, че ГЕРБ все още няма политическо решение по въпроса и предстоят обсъждания.

"Когато се обсъждаше Изборният кодекс, предлагахме да имаме смесена система, каквато е в Германия - пропорционална и мажоритарна. За съжаление, тогава от БСП бяха против, защото констатираха като голяма грешка това, което направиха с Изборния кодекс през 2009 г. Тогава имаше въведен мажоритарен елемент за всеки един от многомандатните избирателни райони и ГЕРБ и ДПС взеха само мажоритарни избори, никой друг не успя да постигне целта", коментира зам.-председателят на партията.

Цветанов обясни още, че ГЕРБ ще подкрепи и намаляване на държавната субсидия, но след анализ.

БСП ще внесе предложения и по трите въпроса

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също обяви, че левицата ще внесе предложения и по трите въпроса от референдума за промени в Изборния кодекс.

"Смятам, че всички трябва да се вслушаме в това, което казаха 3.5 млн. българи. Най-простичко преведено те ни казаха: "Искаме да работите повече, да харчите по-малко от нашите пари и да работите в интерес на народа, а не за собственото си обогатяване". Абсолютно споделяме това мнение на народа си", коментира Корнелия Нинова.

"Това (мажоритарният избор на депутати, бел. ред.) на нас не ни е чужда идея, но конкретно в какво съотношение ще го поднесем, ще се види, когато сме готови със специалния законопроект", каза Нинова.

Противно на Цветанов тя твърди, че БСП отдавна настоява за мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите.

Нинова добави, че субсидиите на партиите трябва да се намалят, но конкретиката ще е ясна от предложенията за промени, които ще внесат социалистите.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

До момента референдумът не минава бариерата, за да се считат за задължителни резултатите му.

По данни на ЦИК на база 100% обработени протоколи във въпроса за мажоритарния вот са участвали 3 488 258 избиратели, което е недостатъчно за задължителност на допитването, за което са нужни поне 3 500 585 гласували.

Бюлетините без пликове на референдума са не повече от 500

Във вторник инициаторът на референдума и шоумен Слави Трифонов обяви, че в ЦИК се прави "чудовищна манипулация", защото комисията не включва в избирателната активност 13 792 бюлетини, които не са пуснати с плик в урните. Ако спорните гласове бъдат прибавени, референдумът минава прага.

След сигнала на Трифонов от ЦИК обявиха, че ще направят повторна проверка, която най-вероятно ще е готова до петък.

В сряда пред "Нова телевизия" обаче говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че броят на намерените в урните бюлетини без пликове за референдума е не по-голям от 500, а не над 13 000, както обяви Слави Трифонов.

Според Томов историята с непреброените гласове започва да прилича на вица за "компютрите и компотите". По данни от първото преброяване протоколите подписите си са положили 3 485 775 души. Намерените бюлетини без пликове са 500, а намерените в урните пликове без бюлетини са около 1500, каза Томов.

"Вероятно става дума за бюлетини, изпаднали от пликовете. Ние не можем да допуснем двойно броене. В никакъв случай не може да става дума за 13 000 бюлетини. Заради това има второ броене. Всеки гражданин, участвал в референдума трябва да бъде преборен, защото това е условието в закона. Няма значение дали става дума за действителен или недействителен глас", каза Томов.

Според закона за референдумите, допитването е със силата на закон, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "да" са отговорили повече от половината от участвалите. В конкретния случай  най-малко 1 750 293. Междинните данни сочат, че отговорите "да" минават това число и при трите въпроса - депутатите да се избират мажоритарно в два тура (2 509 340 гласа "да"), гласуването на избори и на референдуми да бъде задължително (2 158 981 гласа "да") и партийните субсидии да бъдат намалени на един лев на глас на парламентарни избори (2 516 893 гласа "да"). Решенията обаче не са задължителни, тъй като в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души.

При позоваване на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ЦИК приема, че глас в допитването е гласът в плик, и казва, че във референдума са участвали 3 487 428 души, колкото са намерените пликове в урните. Пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че този начин на определяне на активността дава най-голям брой участвали в допитването. Според втория вариант - по брой подписи в избирателните списъци, участвалите трябва да бъдат 3 485 775, което е с 1653 по-малко, а разликата вероятно идва оттам, че има гласували в референдума, които са пропуснали да се подпишат в списъците. Третият вариант е по броя на намерените бюлетини в урните, независимо дали са в плик или не, който по междинни данни е 3 485 191, а разликата вероятно идва оттам, че в урните има пликове без бюлетини.

Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още по темата

Още от Референдум

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?