Проучване на "Галъп" през март:

ГЕРБ и БСП леко вдигат процентите за сметка на реформаторите и АБВ

От 45 политици само двама - Йорданка Фандъкова и Кристалина Георгиева - събират повече одобрение от неодобрение

ГЕРБ и БСП леко вдигат процентите за сметка на реформаторите и АБВ

Ако днес се проведат избори за национален парламент, първа политическа сила ще е ГЕРБ с почти един процент пред БСП. Това показва социологически сондаж на "Галъп интернешънъл", извършен между 7 и 13 март сред 1007 пълнолетни граждани.

А ако има избори за европейски парламент, резултатът ще е почти същият - ГЕРБ ще бъде подкрепен от повече избиратели, отколкото БСП. Разликата между двете политически сили и в двата случая е около един процент.

В сравнение с резултатите от сондажа на "Галъп" през февруари сегашните данни показват, че подкрепата и за двете партии леко нараства.

ДПС се радва на константна поддръжка от електората си. И за двата вида избори партията може да разчита на около 6%. Спрямо месец по-рано има лек спад в процентите на движението, но като цяло то запазва позицията си на трета политическа сила.

Новопоявилата се партия на Николай Бареков - Движение България без цензура - остава на четвърто място с подкрепа от 5% за евроизборите и 4.9% за национални избори. Тя обаче отчита спад от повече от 1% в подкрепата спрямо един месец назад.

Политическият проект на президента Георги Първанов АБВ и Реформаторският блок са с проблемно изпращане на свой представител в Европарламента и дори в националния парламент, според данните на "Галъп". За евроизборите политическата формация на Първанов би събрала 3.2% подкрепа, за разлика отпреди месец, когато, според проучването на социолозите, е получавала 6% след мощен анонс за участие в политическия живот. Националните избори биха ѝ донесли много по-слаба подкрепа от около 1.8%, като преди месец подкрепата е била измервана на 3.3%.

Ако днес имаше избори за национален парламент, Реформаторският блок би събрал подкрепа от 3.6% или около бариерата за влизане. Малко по-малко му отрежда проучването за евроизборите - 3.1%. Отчетен е спад от около процент в подкрепата спрямо месец по-рано.

Значително под чертата остават "Атака" (2.5% и за двата вида избори) и НФСБ (1.9% за евроизборите и 1.2% за национални избори).

Според социолозите увеличаването на подкрепата за двете основни партии вляво и дясно - ГЕРБ и БСП - е възможно да е за сметка на двете по-малки формации вляво и дясно - АБВ и Реформаторския блок. Неясноти има и при националистическите формации, където се наблюдава динамика в подкрепата и нагоре, и надолу.

Няма изненада в допитването на "Галъп" за одобрението на водещи политици и членове на правителството. От предложените 45 изброени лица от властта само две получават по-голяма подкрепа, отколкото неодобрение. Това са столичният кмет Йорданка Фандъкова и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Повечето от анкетираните подкрепят идеята всеки национален или евроизбор да е съчетан с въпрос от национално допитване (референдум).

Мнозинство от 57% са на мнение, че събитията в Украйна като цяло ще се отразят по-скоро отрицателно на държавата. На въпрос "Вие лично на коя от двете страни в конфликта в Украйна симпатизирате: на тези, които искат страната да се присъедини към Европейския съюз или на тези, които искат по-сериозно сближаване с Русия?”, повече от 40 на сто се затрудняват да посочат отговор, а останалите мнения на практика са поделени.

Споделяне

Още от България