ГЕРБ и БСП отиват на избори с кухи фрази за реформа на съда и полицията

Партиите на Кунева и Костов предлагат най-детайлни програми и сериозни реформи

ГЕРБ и БСП отиват на избори с кухи фрази за реформа на съда и полицията

Докато страната се тресе от скандалите за незаконно подслушване и засилващи се съмнения, че МВР и съдебната система обслужват директно политическата конюнктура, двете най-големи партии, претендиращи за властта, предпочитат да се обвиняват взаимно за компромати, но не и да посочат какви реформи предвиждат в тези сфери. В сайтовете на ГЕРБ и БСП такива концепции липсват.

Реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи са най-силно и детайлно застъпени при две формации - "Движение България на гражданите" и на дясната коалиция Демократи за силна България – Български демократичен форум. "Атака" от своя страна излизат с множество "авангардни" идеи, включително въвеждане на шерифи.

В края на март ГЕРБ представиха акценти от предизборната си програма "България във вярната посока", в която липсва специален акцент, посветен на правосъдието и вътрешния ред.

Ако на някого му е било интересно защо така, индиректен отговор бе даден миналата седмица от доскорошния ръководител на МВР и вицепремиер, отговарящ за сигурността, Цветан Цветанов. "Ако отново стана вътрешен министър, смятам да продължа по същия начин", обяви той по повод на скандала с подслушването в МВР. С това изказване се бетонира впечатлението, че ГЕРБ не вижда проблеми в сектора "Правосъдие и сигурност".

Предизборният слоган на партията е "Имаме воля" и що се отнася до Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, по всичко личи, че той е презареден с воля.

ГЕРБ: Решителен отпор на битовата престъпност

Партията на бившия премиер Бойко Борисов обявява, че е "повела битка и ще продължи действията срещу организираната престъпност". Другият рефрен е: "Продължава да даваме решителен отпор на битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие по улиците". Да, само че статистиката показва, че по времето на Цветанов в МВР разкриваемостта на този тип престъпления е спаднала с около 10 процента.

Безадресно продължават да висят в пространството най-големите скандали от мандата на ГЕРБ. Те избухнаха заради опитите на Цветан Цветанов да оказва натиск върху отделни съдии и дори върху целия Висш съдебен съвет. В резултат България бе остро критикувана от Брюксел, който отчита, че проблемите в борбата с престъпността и корупцията остават нерешени.

Единственото реално обещание на ГЕРБ е да въведе Единната информационна система за противодействие на престъпността. Тази система в България се изгражда вече 20 години, а по времето на Цветанов МВР не отдели и един лев за нея. Самотен, но все пак много важен успех през последните четири години е, че смъртността по пътищата е намаляла двойно. Кампанията и съответните мерки, които са част от общите политики на ЕС за безопасност по пътищата, бяха започнати при предишното правителството и са сред малкото примери на успешна приемственост.

БСП не предлага алтернатива

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев системно обвинява ГЕРБ в полицейщина, произвол и мачкане на независимата съдебна власт. Конкретни програми предложения за справяне с проблемите обаче няма.

Единственият публикуван политически документ на сайта на БСП е: "Основни управленски приоритети на Коалиция за България за периода 2013 – 2017 година". Това би трябвало да е съкратен вариант на управленската програма на партията, каквато на сайта липсва. Единственото обещание на БСП в сферата на правосъдието и вътрешния ред е да се въведе пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет. Толкова има от тази партия. А прекият избор на членове на ВСС бе настойчиво препоръчан от ЕС още за избора на сегашния съвет, но ГЕРБ отказаха, посочвайки технически проблеми.

ДПС: Премахване на полицейщината и отваряне на сектор "Сигурност" за малцинствата

Партията "Движение за права и свободи" с пожизнен почетен лидер Ахмед Доган адресира проблема с подслушването, макар и без да навлиза в дълбоки подробности. ДПС коректно се съобразява с основните препоръки за реформа, отправени от Европейската комисия, реформистки настроени магистрати и неправителствени организации.

ДПС също нямат публикувана на сайта си цялостна политическа програма, а само   платформа  .

ДПС обещава "по-ефективно" работещи специални служби, поставени под "незаобиколим" парламентарен и граждански контрол. Не се казва как точно ще бъде поставена тази цел, а и е малко вероятно партията да разясни това на срещите със своя електорат. Движението се обявява твърдо против подслушването с политически цели, обещава "рязко" да намали битовата престъпност и да освободи МВР от неговите несвойствени задачи.

"Премахване на полицейщината и създаване на доверие към органите на полицията" и "Категорично отваряне на сектора Сигурност за представители на малцинствата", предвижда планът за действие на ДПС. По отношение на съдебната реформа обещанието е да се намали парламентарната квота във ВСС, както и да се премахне постоянно действащият статут на съвета. Последното обещание е странно, защото точно ДПС гласува превръщането на ВСС в постоянно действащ. Другите предложения са за разделянето на ВСС на прокурори и съдии, решаване на въпроса с натовареността на магистратите и децентрализация на прокуратурата. Все идеи за реформа, които са поставяни безрезултатно от неправителствения сектор през последните 5-6 години.

"Планът Сидеров"

Политическата програма на "Атака" е впечатляваща в графично отношение. Оформена е като книга и носи името "Планът Сидеров срещу колониалното робство". Тя е украсена с карикатури, изпълнени в идеологическа стилистика, използвана от 30-те до края на 50-те години на миналия век в някои европейски държави.

Най-гръмките лозунги са "Край на циганската престъпност по селата" и въвеждане на "Истинска общинска полиция и шерифи". Партията обявява, че ако дойде на власт българският полицай ще е "добре защитен, изглеждащ и платен".

По отношение на съдебната реформа "Атака" обещава по-голяма прозрачност при работата на съда, прокуратурата и следствието, както нови критерии за кариерно израстване на магистратите. Те трябва да отчитат и нарушенията на правата на гражданите, извършени от тях. Партията обещава да разшири достъпа до Върховния касационен съд и да се пребори с битовата престъпност. Последното трябва да стане като се разширят възможностите за защита на собствеността с огнестрелно оръжие, смятат от "Атака". Партията настоява и за сформиране на доброволни отряди за защита във всяко село.

ДБГ: Всеки гражданин с право да се жали пред Конституционния съд

"Движение България на гражданите" представи наскоро програмните си виждания, разделени в три "стълба". Партията с председател Меглена Кунева застъпва голяма част от предложенията на Съюза на съдиите в България за реформа на съдебната система.

Най-радикалната реформа, която се предлага, е въвеждане на индивидуални конституционни жалби. С тях ще бъде дадено правото на всеки да сезира Конституционния съд. Сега институцията е недостъпна за гражданите.

В сферата на съдебната система ДБГ заяви намерение да раздели Висшия съдебен съвет на две отделни части – за съдии и за прокурори. Освен това се предлага написването на ясни критерии за кариерното развитие на магистратите, основано на обективна оценка на професионализма им, както и въвеждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността.

По отношение на МВР партията се обявява за увеличаване на броя на полицаите за сметка на общата администрацията. Партията предлага да се въведат детектори на лъжата при назначаване на висшите кадри в МВР и спецслужбите.

ДСБ: Изтегляне на МВР от икономиката и бизнеса

Изтегляне на МВР от икономиката и бизнеса, е многозначителното предложение на "Демократи за силна България", представено в детайлна предизборна програма, която е качена на сайта на партията.

Дясната формация реално преповтаря своите обещания от изборите през 2009 година, защото за последните четири години те останаха неизпълнени.

ДСБ се обявява за прекратяване на политическата намеса в дейността на съдебната власт. Реализирането на това предложение изисква конституционни промени – преминаване на прокуратурата към изпълнителната власт, закриване на парламентарната квота във ВСС, пряк избор на неговите членове от магистратите и съкращаване на мандатите с по 2 години на всички шефове в съдебната власт. ДСБ настоява за ускоряване на съдебни процеси чрез прекрояване на съдебната карта в страната и преминаване към двуинстанционно съдопроизводство по някои дела. Партията подкрепя премахването на статута на ВСС като постоянно действащ орган.

По отношение на МВР обещанието е да проведе "безкомпромисна борба" с корупцията и реформа на ГДБОП. Това ще бъде постигнато с нова система за атестиране на служителите и увеличаване на тяхната професионална подготовка. Партията обещава да се погрижи за по-бързото изготвяне на експертизите в системата чрез създаване на нови криминологични лаборатории.

ДСБ обещава да има постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, да бъде приет нов Наказателен кодекс и всички съдебни решения да бъдат публикувани в Интернет.

Споделяне

Още от Избори 2013