ГЕРБ и БСП отмениха наименуването на улица на проф. Богдан Филов

С гласовете на ГЕРБ и БСП Столичният общински съвет отмени в четвъртък решението за наименуване на улица в града на името на бившия министър-председател и историк Богдан Филов. Това стана след множество скандали и силен натиск от страна на израелското посолство и еврейски организации. Президентът Георги Първанов също използва темата, за да продължи словесния си конфликт с премиера Бойко Борисов, започнал от трагедията в Охридското езеро и продължил с темата "енергетика".

Борисов обаче даде сигнал за отмяна на решението с преименуваната улица още през юни, докато беше кмет на Столична община.

Въпреки, че въпросът беше предрешен, съветниците от БСП не пропуснаха повода и в четвъртък отново държаха политически речи.

"Трагичен за България е периодът след 1940 година, когато управляваната от Богдан Филов страна е влязла в Тристранния пакт и е направен опит за депортирането на българските евреи", заяви шефът на червената общинска група Жельо Бойчев.

Трябва да се реши чие историческо наследство се приема - на Филов или на тогавашните депутати, оглавени от Димитър Пешев, призова БСП в декларация.

През май по предложение на СДС и по-специално на археолога Борислав Бориславов всички групи в СОС, освен БСП, приеха да наименуват улица на Филов за неговите заслуги като историк.

По време на дебата в четвъртък съветниците от ДСБ напомниха, че докато БСП говори за Богдан Филов, в центъра на София има паметник на Съветската армия. Общинският съветник Димитър Бъчваров заяви, че ще бъде внесено предложение за обособяването на парк на паметниците от тоталитаризма.

Борислав Бориславов от СДС добави, че не по-малко притеснително е наличието на близо десет улици в София с имена от тоталитаризма и партизанското движение.

"Отмяната на това решение ще е срамна и безпрецедентна намеса в работата на Столичния общински съвет", коментира той.

СДС обявиха, че СОС не бива да взема решения под външен натиск.

Ден преди това гласуване парламентарната група на БСП също излезе с декларация с искане за отмяна на вече гласуваното предложение.

Председателката на комисията по образование в СОС Малина Едрева опита да балансира в тази ситуация и припомни, че градският парламент е решил да се постави и барелеф на Богдан Филов по предложение на БАН.

В крайна сметка опозиция на ГЕРБ и БСП бяха всички останали партии в съвета – СДС, "Атака", НДСВ и ДСБ. Така ул. "Богдан Филов" в близост до надлез "Надежда" си върна старото име – ул. "202".

Споделяне

Още от България