ГЕРБ и БСП работят ударно за мобилизиране на партийния си актив

Двете партии ще се съревновават по вадене на "нови лица"

ГЕРБ и БСП работят ударно за мобилизиране на партийния си актив

В редиците на ГЕРБ и БСП вървят паралелни опити за вътрешно обновление и мобилизация, от които до голяма степен ще зависи и как ще се представят двете партии на предсрочните парламентарни избори след около два месеца. Процесът на промяна в БСП започна по-рано, още след избора на Корнелия Нинова за председател и последвалия успех в президентските избори на издигнатия от партията кандидат Румен Радев. Едновременно с това загубата на Цецка Цачева се оказа първото изборно поражение на ГЕРБ от създаването ѝ досега. Практически ГЕРБ не само че не успя да привлече допълнителна подкрепа за партийния си кандидат, но дори изгуби 15% от електората си, който е гласувал за Радев.

Ръководствата на БСП и ГЕРБ са предприели стъпки, които да покажат на техните членове и симпатизанти, че те имат думата за политиката на партиите си и че решенията не се спускат еднолично от партийните централи.

Двете най-големи партии се опитват също така да се справят с конкуренцията на нови формации, които печелят симпатии включително поради обстоятелството, че досега не са били във властта и вадят "нови лица". Поради тази причина ГЕРБ и БСП ще се стремят да лансират в листите си "нови лица", като социалистите дори възнамеряват да въведат уставно ограничение за кандидатиране на депутати, които са изкарали по три мандата в парламента (независимо успешни или не).

"Да поработим малко върху идеологията"

Десет години след основаването си и след два мандата във властта, ГЕРБ са решили да "поработят върху идеологията", разясниха пред Mediapool запознати с решението на ръководството. Загубата на президентските избори е показала на Бойко Борисов, че километрите открити магистрали и десетките прерязани ленти не са достатъчни и "обещанията за още асфалт" няма да спечелят кой знае колко поддръжници. Затова в ГЕРБ ще мислят нови приоритети.

"Ние обясняваме, че сме за европейско развитие на България, но не казваме какво е то", казват от ГЕРБ.

Партията смята да припознае образованието за свой нов приоритет. "Изобщо не сме говорили за това, а и сме неглежирали дълго този сектор – затова ще пробваме да развиваме идеите си през него", коментират от ГЕРБ.

Стига сме спускали нареждания, нека структурите се почувстват ангажирани

Друга новост е, че ръководството на ГЕРБ за пръв път е поискало от членовете на партията да дадат напътствия за политиката ѝ. След първата изборна загуба – тази на президентския вот – в ГЕРБ си дали сметка, че досега само са "спускали" нареждания до структурите. "Добре е да се чувстват ангажирани", твърдят от централата на партията.

Проучването е изпратено до всички местни организации. Въпросите в него са няколко. След като членовете на ГЕРБ попълнят данни за образованието си и типа населено място, в което живеят, от тях се иска да посочат пет измежду15 партии, с които ГЕРБ да си сътрудничи и пет, с които коалиционните отношения са напълно изключени.

От актива на ГЕРБ се иска да посочи и пет приоритетни области, които да бъдат акцент в предизборната програма на партията. Изредени са общо 21 области. На първо място в анкетата стои "Транспорт", а на второ "Усвояване на средствата от ЕС". Сред останалите са енергетика, здравеопазване, околна среда, външна политика, вътрешен ред и сигурност, битова престъпност, икономика, спорт, общо благосъстояние на хората и др., а на последните две места са правосъдие и образование.

Депутатските листи – готови до средата на февруари

След 20-ти януари местните организации на ГЕРБ започват номинациите за народни представители, които се очаква до средата на февруари да се одобрени от тясното ръководство на партията. Неофициално се твърди, че "компрометираните местни лица" на ГЕРБ щели да бъдат отстранени за сметка на засилена гражданска квота.

"Министрите ни взеха различни съветници от гражданското общество след протестите през 2013 година. Сега Христо Иванов прави уж модерна партия, с хора от гражданското общество. Ние ще предложим да им осигурим места в парламента, нека видим дали няма да предпочетат сигурното", казват хората на Борисов.

Нинова с удар "2 в 1": хем гони опонентите, хем обновява листите

Сходни процеси текат и в БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова вече обяви намерението си да прочисти листите за кандидат-депутати. "Видяхме, че с хора, които не са били в политиката, е по-лесно да се печелят избори, защото са нови и неопетнени", коментираха пред Mediapool източници от "Позитано" 20.

На конгреса на БСП в началото на февруари ще бъдат предложени промени в устава, с които се въвежда мандатност на депутатите. Предвижда се максималният "престой" в парламента на депутат от БСП да е 12 години, които се равняват на три мандата.

Предложението се натъква на съпротива, тъй като Корнелия Нинова е подозирана в опит за "разчистване на сметки" със старото ръководството и привържениците му. Ако подобна забрана бъде утвърдена, знакови лица за БСП като Михаил Миков, Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов няма да попаднат в парламента, тъй като ще са уставно "забранени".

Вътрешната опозиция обаче обвинява Нинова, че прилага двоен стандарт. "В БСП има и други вечни лица, обаче имат само по два мандата като депутати, защото в останалото време са били министри. Тях тези рестрикции не ги засягат", коментират социалисти. И посочват като пример Кристиян Вигенин, който има по-малко от 12 години в парламента, но за сметка на това е бил евродепутат и външен министър.

"Не казваме, че е справедливо, но не можем да се справим с вечните лица на БСП, а искаме да има свежа кръв, нови хора, които не са партийна върхушка", коментираха по този повод привърженици на Нинова.

Пряко избран председател на БСП

Друга промяна, която Нинова възнамерява да прокара, е пряк избор на председателя на БСП от всички партийни членове. Към момента лидер на БСП се избира от конгрес, на който присъстват излъчени от структурите делегати. Това обикновено е съпътствано от вътрешно напрежение и котерийни битки, а изборът в крайна сметка се оказва спазарен. Уставът и сега дава възможност и за пряк избор на партийния председател, но това не се е случвало.

Промяната предвижда прекият избор да остане единствена възможност. Не е ясно по какъв механизъм ще се провеждат вътрешните избори, които по принцип също могат да бъдат спазарени или манипулирани.

Избраният за председател ще продължи да има право на два мандата начело на БСП.

Междувременно социалистическата партия вече е започнала подготовката за кандидат-депутатските листи. Местните организации провеждат свои събрания. Районните конференции ще докладват до трима номинирани на общинските и областни организации, които ще изпращат предложенията си на "Позитано". Въпреки всички мантри за "пряко участие" на актива в политиката на партията обаче, ръководството на БСП ще реди водачите на листи.

Споделяне

Още по темата

Още от България