След три години на загуба

ГЕРБ и БСП решиха да спасяват фалиралата “Егида”

София харчи около 10 млн. лв. за охрана годишно

ГЕРБ и БСП решиха да спасяват фалиралата “Егида”

Управляващите от ГЕРБ и БСП ще спасяват фалиралата общинска охранителна фирма “Егида”. Социалистите вече са внесли доклад с искане за преобразуване на дружеството в общинско предприятие, докато управляващите от ГЕРБ все още официално не искат да обявят какво смятат да правят, но имали два – три варианта, които ще съобщят по-късно.

И управляващи, и опозиция са единни, че общинската охранителна фирма трябва да се запази като се преструктурира въпреки наличието на развит и конкурентен пазар в този сектор характерен с ниското заплащане на охранителите.

Няма никакви гаранции обаче, че с трансформирането на “Егида” в общинско предприятие, тя няма да последва примера на “Екоравновесие”, което през годините се превърна в символ на злоупотреби и нарушения.

10 млн. лв. за сектор “Сигурност”

Бюджетът на Столична община за сектор “Отбрана и Сигурност” е близо 10 млн. лв. за тази година. През 2011 г. са похарчени 11.8 млн. лв.

Средствата отиват основно за охрана на училища, детски градини, паркове, обществени места, общинските администрации. Пари за охрана харчат и общинските пазари.

“Егида” беше създадена през 1998 г. по времето на кмета Стефан Софиянски с идеята да поеме охраната на общинските обекти. През 2002 г. в активите на компанията бяха вкарани редица атрактивни имоти – всички магазини в подлезите, баня “Мадара”, където се намира офиса ѝ, Гарнизонното стрелбище. Целта беше фирмата да може да се издържа сама и да печели. Отделно общината я дотираше с около 7 млн. лв. годишно.

След като бившият бодигард на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски Бойко Борисов стана кмет на София през 2005 г. реши да пусне частният охранителен бизнес да пази общинските обекти. Така постепенно славата на “Егида” започна да залязва, а милионите левове приходи от магазините в подлезите - да се топят, заради настъпилата финансова и икономическа криза. В крайна сметка за последните три години общинското дружество, в което работят около 600 души, е на загуба достигнала над 1 млн. лв., в края на 2011 г., показва финансовия отчет на дружеството. Приходите му също намаляват от 5.6 млн. лв. през 2010 г. на 4.3 млн. лв. през 2011 г. Растат и задълженията му към персонала и доставчици, като достигат 1.5 млн. лв., в края на годината.

На практика дружеството е във фактически фалит, констатира Росен Малинов от БСП.

Нечут зов за помощ

Три пъти одиторът на дружеството обръща внимание на Столичния общински съвет относно тежкото финансово положение на “Егида”.

“Обръщаме внимание за трети път, че има несъответствие между вписания в търговския регистър капитал на дружеството и решенията на принципала по този въпрос. Необходимо е да се предприемат действия от от страна на принципала - Столичния общински съвет, за отстраняване на несъответствията. Обръщаме внимание и, че дружеството приключва трета поредна финансова година с отрицателен финансов резултат”, се казва в становището на одитора на дружеството.

Действия от страна на общината до този момент няма.

Сега БСП са внесли доклад за преструктурирането на “Егида” от общинско дружество в общинско предприятие. Така ще може да се възлага директно охраната на общинските обекти на “Егида” и няма да е необходимо да се провеждат обществени поръчки, обясни Желю Бойчев. Другият плюс според него е, че това ще даде възможност да се намалят разходите на общината в сектор “Сигурност и отбрана”. Освен това ще може да се упражнява по-добър контрол и да има се въведат единни изисквания.

Ако “Егида” фалира или бъде закрита се обезсмислят милионите левове инвестиции във видеонаблюдение и видеоцентрове, смята Росен Малинов от БСП. Според бившия агент на ДС сектор “Сигурност” е последният, който се нуждае от пазарен принцип на работа и свободна конкуренция”.

Социалистите отбелязаха, че през последните години СОС не прави нищо по този въпрос и няма внесен нито един доклад за решаване на проблемите със сигурността в столицата. Средно на заседанията на комисията по вътрешен ред и сигурност се гледат по две точки и половина, каза Росен Малинов.

"Обезпокоени сме от съдържанието на дейността на комисията по вътрешен ред и сигурност. Тя е изпразнена от съдържание. Комисията не се занимава с правене на политика, а се явява пощенската кутия на администрацията и разглежда някакви жалби и измислени доклади от дирекция "Сигурност". Не задаваме политиката в тази област, имитираме дейност" , каза Малинов.

Заради бездействието на управляващите по проблема и за да ги накарат да започнат да работят, представителите на БСП в ресорната комисията Росен Малинов и Иван Мечков временно няма да участват в заседанията ѝ, обяви Желю Бойчев.

ГЕРБ: Готови сме с две-три решения

Анализът за дейността на общинската фирма “Егида” е готов и имаме две-три решения как да се излезе от ситуацията, каза Таня Георгиева от ГЕРБ, която е председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в СОС. Тя не пожела да съобщи какви са те с мотива, че ще го направят, след като официално внесат доклада в СОС.

Със сигурност ще защитим интересите на 600-те работещи в “Егида” и няма да закрием фирмата, уточни Георгиева пред Mediapool.

Охраната на общинските обекти поверени на фирми, близки до Борисов

Според социалистите в момента охраната на общинските обекти в София била поверена на фирми, близки до премиера Бойко Борисов. Това лесно можело да се проследи от обществените поръчки, които те печелят със съмнително ниски цени, каквито “Егида” не може да си позволи, изтъкна Росен Малинов.

Общинските пазари например се охраняват от частните “Трио Старс”, “АСО Пирели”, “Вадим”, “БМД Протекшън”, “Омега БГ” и “Боду”. Това става ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова до лидера на БСП в СОС Желю Бойчев.

Същите фирми са поели охраната и на столичните училища и забавачки, както и на парковете. В момента “Егида” нямала нито един договор, след като спечелената от нея общинска поръчка била прекратена поради липса на средства, изтъкнаха социалистите.

Споделяне

Още от България