ГЕРБ и БСП се обвинят взаимно за спирането на евросредствата за екология

ГЕРБ и БСП се обвинят взаимно за спирането на евросредствата за екология

ГЕРБ и БСП си прехвърлиха вината за спирането на 900 млн. евро за България по програма ”Околна среда”.

Според вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова информацията, че има опасност от спирането на средствата е била съзнателно укривана от администрацията.

”Истината е, че научих едва през октомври месец за размера на проблема, защото напълно съзнателно управляващият орган е крил от мен и от министъра на околната среда този проблем - Министерство на околната среда и водите и управляващият орган на оперативната програма”, каза Златанова пред БНР.

Според нея българските общини, които ще пострадат от замразяването на средствата, са били съзнателно заблуждавани от предишните управляващи, че правителството ще се договори с Брюксел да опрости грешките в обществените поръчки.

Тя посочи, че максималният срок за възстановяване на плащанията е шест месеца.

Министърът на еврофондовете от правителството на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че отговорността за проблема е на настоящото правителство.

Дончев посочи, че до началото на 2009 година е имало недопустимо от европейското законодателство смесване на критерии за допустимост и селекция на фирмите- изпълнители на обществени поръчки, а кабинетът на Бойко Борисов се е опитвал да спести на общините 25-процентно орязване на средствата. Броят на проблемните търгове е бил намален драстично след въвеждането на предварителен контрол през 2012 година.

Мисля, че след въвеждането на предварителния контрол, броят на проблемните случаи е свален с пъти. И ако имаме проблемни случаи след въвеждането на тази изключително сериозна, бих я нарекъл даже жестока система за предварителен контрол, те могат да бъдат само и единствено изключение, коментира Дончев.

В петък Европейската комисия съобщи, че спира временно плащанията за България по оперативна програма "Околна среда". Причината са открити проблеми при системата за обществени поръчки и контрола върху тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа