ГЕРБ и БСП се скараха в парламента кой милее повече за пенсионерите

Депутатите отхвърлиха предложения на левицата за намаляване на ножицата между старите и новите пенсии

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

Парламентът отхвърли в четвъртък предложени от БСП промени в Кодекса за социалното осигуряване за преизчисляване на всички пенсии, като дебатът около предложенията прерасна в скандал между левицата и ГЕРБ кой е направил повече за пенсионерите.

БСП предлагаше преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 година, което цели намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии при един и същ осигурителен стаж. Според изчисленията на левицата това би струвало около 400 млн. лева допълнително през тази година.

“Нарушен е принципът на равнопоставеност. Положението е тежко и нетърпимо и изисква бързи мерки, но така разположени във времето, че да не демотивират младите българи да се осигуряват“, аргументира предложението лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Колегата Милко Недялков даде пример, че една учителка със стара пенсия взема сега 254 лева с индексацията по швейцарското правило, а нейна съседка, също учителка, но пенсионирана преди година и половина, получава минимум 430 лева.

“Не, че са много – малко са. И двете са работили в една и съща обществена сфера, и двете са обучавали и възпитавали българските деца. Тези примери са всекидневни, те са от живота”, заяви той.

Предложението обаче очаквано беше отхвърлено с 98 гласа "за", седем "против" и 108 въздържали се, тъй като според управляващите то има “много висока фискална цена“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че през 1990-та година 145 000 души са получавали инвалидни пенсии, което е било 1.5% от населението, което тогава е било 9 млн. души. “За 27 години инвалидните пенсии, които плаща българската държава са 980 000, което прави 15% от населението, а не както е било през 90-та година – 1.5%. 1 млрд. и 700 млн. лв. се дават за тях от бюджета. Ние ще изпълним това, което сме заложили в управленската си програма. И вие сте имали възможност да управлявате, да направите много политики, но процентът на инвалидните политики е толкова голям, че първо трябва да се ограничат и спестеното да отиде за преизчисляването на пенсиите“, каза Цветанов.

Депутатът от БСП Надя Клисурска-Жекова му отговори, че БСП не гледа в миналото, а в настоящето. “Точно, защото не можем да понесем мизерстващите пенсионери, ровещи по кофите по времето на управлението на Сергей Станишев преизчислихме всички пенсии и увеличението на пенсиите за 4-годишен мандат беше 108%”, посочи тя.

“Ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии за това нямат вина пенсионерите, а правителствата. От последните 8 години ГЕРБ управляваха 7“, коментира Жекова. Тя допълни, че разходите за всички инвалидни пенсии възлизат на 1.7 млрд. лева, тоест за да бъдат преизчислени пенсиите за стаж и възраст трябва едва ли не да бъдат спрени голяма част от инвалидните пенсии. Според нея ГЕРБ и “Патриотите“ само говорят, че ще преизчислят всички пенсии, но всъщност няма да го направят.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев я репликира, че Станишев не е увеличил пенсиите, а е гласувал увеличението преди да даде властта на Бойко Борисов и Борисов трябвало да ги изплаща, а не БСП.

Депутатът от ДПС и председател на социалната комисия заяви, че трябва да се промени формулата за изчисляване на размера на пенсиите, за да има справедливост. Той съобщи, че при гледане на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година от ДПС ще предложат промяна в т. нар. швейцарско правило - вместо 50 процента ръст на осигурителния доход, 75 процента ръст на осигурителния доход. Според Адемов това ще увеличи пенсиите с 5.4 процента. Тази мярка ще струва 290 млн. лв., които са поносими за бюджета на ДОО, смята той.

“Уважаеми дами и господа, управлявайте с разум, за да не се срамуваме всички ние. В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни“, каза той.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче заяви, че предложеното му осъвременяване на пенсиите е безпринципно и с него ще се изкриви пенсионният модел.

Споделяне

Още по темата

Още от България