Докато чакат решението на КС

ГЕРБ и БСП се "замеряха" с декларации за частната охрана в населените места

Маноил Манев. Сн.: БГНЕС

ГЕРБ и БСП си спретнаха пореден показен скандал в парламента заради промяната в Закона за частната охранителна дейност, позволяваща охраната на обществения ред в населените места да се поема и от частни охранители.

Въпреки че въпросният текст бе атакуван по-рано през седмицата пред Конституционния съд (КС) последователно от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев, управляващите и опозицията продължиха да спорят по темата с декларации в петък.

Според левицата въпросната промяна представлява абдикация на държавата от грижата за българските граждани и управляващите търгуват със сигурността.

"Управляващите често забравят основите, върху които трябва да градим дейността си. Още по-често превръщат Народното събрание в орган, който пази и прокарва нечии чужди и частни интереси", заяви Тодор Байчев от БСП в декларация от името на групата му.

По думите му това правителство е първото, което си позволява да "раздържавява" МВР, търгувайки със сигурността на гражданите. Социалистът каза, че актуализираният Закон за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство и връща "добре познатите охранители от първите години на прехода".

Байчев добави още, че законовата поправка легитимира безотговорността и абсолютната слабост на това управление и предоставя в ръцете на кметовете нов ресурс за наливане на пари в обществени поръчки и частни фирми като прави последните лоялни на кметовете.

Маноил Манев от ГЕРБ пък на висок тон отвърна на критиките, заявявайки, че няма нито една крачка на отстъпление от задълженията, които има МВР по отношение на охраната на обществения ред. След което обвини БСП, че яхва политически вълната, с което застрашава националната сигурност.

"Странно ми е, когато една политическа партия, имаща себе си за алтернатива, не знам на какво, излиза и казва, че са загрижени, че МВР отстъпва от своите законови функции, като се имат предвид решенията ѝ в миналото", добави Манев, визирайки решението за закриване на сигнално-охранителната дейност (СОД) в МВР, взето в мандата на тройната коалиция.

"Вие ги продадохте и ги затворихте. Когато Орешарски назначаваше неграмотни по списъци, нямащи право да охраняват, тогава бяхте ли загрижени за отстъплението на МВР", попита риторично депутатът от ГЕРБ.

Последва реплика от Антон Кутев от БСП, който обяви, че е недопустимо да се твърди, че мнението на парламентарната му група може да застраши националната сигурност.

"Парламентарните декларации сигурно позволяват много възможности, но във всеки случай надали позволяват този тон", обърна се той към Манев, допълвайки иронично, че "ако не сме в състояние да поддържаме нормален тон в парламента, да спазваме поне децибелите".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?