ГЕРБ и БСП в задочен спор кой краде повече от пътища

Николай Нанков и Георги Свиленски

Кой краде повече от пътищата - БСП или ГЕРБ? Такъв задочен спор разиграха във вторник представители на двете политически сили, без да жалят предизборна риторика.

Топката беше подадена от БСП. На нарочна пресконференция заместник-председателят на групата на левицата Георги Свиленски заяви: "Да, асфалт не се яде, но асфалт се краде, г-н Борисов. И това, че асфалт се краде, го доказват състоянието на българските пътища, които ги правите."

Социалистите обвиняват управляващите, че им отказват достъп до документацията за ремонта и изграждането на 46 пътни участъка.

Последва почти незабавна реакция от заместник-министъра  на регионалното развитие Николай Нанков, който допреди година оглавяваше ММРБ. Той определи изказването на Свиленски като "пълни лъжи", "манипулация" и "измишльотина". Обясни, че цял месец в пътната агенция чакали представителите на БСП да дойдат и да се запознаят с документите, но никой не се явил.

Отговори му и с перефразиране на стихчето на Петко Славейков, като Пенчо стана Георги. "Георги бре чети, Георги не чете, Георги работи, Георги пак не ще. Георги да дойде да чете и да открие пропуските", подкани го Нанков.

Спорът за качеството за пътищата

През ноември 2018 г. депутати от БСП, начело с настоящия евродепутат Елена Йончева, поискаха да бъде направена експертиза на пътни участъци в европейска лаборатория.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не отказваха, но настояха БСП да посочи експерти, с които професионално да обсъдят въпроса как да се вземат пробите и в коя лаборатория да бъдат изпратени.

БСП не представи експерти, защото европейските лаборатории имат достатъчно. Вместо това в средата на март внесе второ искане за независима експертиза за качеството на построените магистрали и пътища, която да бъде направена на 46 точки.

Последва затишие в спора, който избухна с нова сила година след трагедията край Своге, при която загинаха 20 души. Сега тезата на БСП е, че АПИ не им дават документите за 46-те пътни участъка. От ГЕРБ пък контрират, че им дават всичко, но социалистите не идват да четат в пътната агенция.

Георги Свиленски: Не ни дават документите

"Както неведнъж сме казвали от БСП, в политиката е важно да бъдеш последователен и да довеждаш действията си или инициативите, които си започнал, до края. Темата, която ще говоря, няма как да не е състоянието на пътищата и по-скоро нашето искане от повече от 9 месеца, отправено към АПИ и МРРБ за даване на разрешение за извършване на проверка на 46 точки от българските магистрали. Защо ви занимаваме днес с този повод, защото преди два дни се навърши една година от трагедията в Своге, което даде повод да поискаме тази проверка. 9 месеца от МРРБ и от АПИ търсиха какви ли не поводи да ни отказват това разрешение. Ние от тях не искаме нищо друго.За 9 месеца то ни каниха в офиси, то ни каниха в агенцията, в деловодството да четем едни проекти, които не искаме да ги четем, просто искаме да ни дадат разрешение и да ги четат други органи, не ние", каза Свиленски.

Той коментира, че АПИ отказва и отговорът трябва да се търси в изказване на прокурор Николова преди два дни по повод трагедията в Своге. Тя е заявила (пред бТВ – бел. ред.): "Установена е и фалшификация в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди три години".

"Дали в тези 46 точки или участъци, които искаме да бъдат извършени проверките не са отново променени пробите, не са положени фалшиви подписи под тези протоколи", попита Свиленски. Припомни, че заради Своге трима министри – на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешните работи бяха сменени.

"Да, асфалт не се яде, но асфалт се краде г-н Борисов и това, че асфалт се краде го доказват състоянието на българските пътища, които ги правите", каза Свиленски.

И продължи: "Спрете да правите тези опасни за българските граждани пътища. Вече доказани и от прокуратурата с това, че качеството на асфалтовата смес е не това, което трябва да бъде. Подменяте пробите, лъжете и европейските си партньори, които дават пари за тези магистрали и българските граждани, които пътуват по тези опасни пътища."

АПИ: БСП се подиграва с труда ни

Тези думи очевидно са ядосали премиера Бойко Борисов и веднага последва реакция от страна на МРРБ и АПИ. (В последния управленски мандат ГЕРБ са предприели тактиката след всяка пресконференция на БСП на пожар да се викат журналисти и ресорните министри да опровергават изнесеното от Нинова и компания – бел. ред.).

АПИ никога не е отказвала достъп до информация по исканата от БСП проверка, каза Николай Нанков, който нарече твърденията на левицата "спекулация".

В последно време той се вози в прословутата "джипка" с Бойко Борисов и разказва на премиера докъде е стигнало строителствата на магистрали и пътища, независимо, че не отговаря за този ресор.

"Къде се возя? Возя се където съм поканен. Него (Свиленски – бел. ред.), като няма кой да го покани, аз какво да направя?", каза Нанков.

Обясни, че в рамките на цял месец - от 30 май до 27 юни - АПИ е предоставила възможност на БСП да се запознае с "купища, тонове информация" за 46-те магистрални и пътни участъци. Но никой не дойде, каза Нанков.

Той направи исторически преглед на ремонта на въпросните 46 пътни участъка. Припомни, че през 2007 г., при управлението на правителството на Сергей Станишев, са разиграни търговете за ремонта на 170 км за 113 млн. лв. Идва ГЕРБ на власт и разваля договорите. Пуска нови търгове за същите 170 км плюс още 10 км и постигнатата цена вече е 63 млн. лв., разказа Нанков. И препоръча на Свиленски: "Да чете, да си припомни, да не говори глупости".

"В периода 30 май - 27 юни ние почувствахме една подигравка, защото не дойдоха експерти на проверка за исканата информация", каза инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ.

Разясни какви огромни усилия е положила пътната агенция за да осигури нужната информация. Отделена е била една стая в АПИ, а за всеки случай по едно направление били по 17 - 18 кашона, като във всеки кашон имало по 8 класьора с информация.

"АПИ е експертна структура и не е коректно да се използва името на една добре работеща структура за правенето на недостоверни внушения", каза в заключение Досев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?