ГЕРБ и "Демократична България" се обвиняват взаимно за погром в София

ГЕРБ и "Демократична България" се обвиняват взаимно за погром в София

Спорният откъм качество ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев" продължава да предизвиква политически спорове. От едната страна на поредната задочна политическа битка в четвъртък застана формацията "Демократична България", която поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради погрома в София, "корупционното, безотговорно и некадърно управление" на града.

В отговор от ГЕРБ-София разпространиха декларация, в която обявиха, че е скандално "да сипят обвинения за корупция, безотговорност и некадърно управление представители на тези, които носят отговорност за най-големия погром в най-новата история на София".

Ремонтът на столичния център - емблема на ГЕРБ

"Ремонтът на центъра на София, който трябваше да се превърне във вашата "перла в короната", стана естествена емблема на управлението на ГЕРБ.  Струващ повече от 24 милиона, той нанесе непоправими щети на облика на столицата на България. След като повече от година, градът беше под обсада, създаден беше хаос, затруднено беше движението, нанесени бяха непоправими щети на бизнеса – днес се изправяме пред "видимите резултати" от вашата дейност", пише в позицията на "Демократична България".

В нея Фандъкова се обвинява в "пълна несъстоятелност като кмет", както и за "липса на воля да се преборите с корупцията и приятелите на своя истински ръководител Бойко Борисов". "Самият факт, че този погром се изпълнява от "Джи Пи Груп", която в момента е обект на скандални разкрития, показва дълбоките корупционни корени на вашия модел на управление", пише в позицията. От "Демократична България" имат предвид разследване на "Биволъ" за злоупотреби с еврофондове, в които е замесена и компанията, ремонтираща ул. "Граф Игнатиев".

Според "Демократична България" Фандъкова е "все по-голяма пречка за живота на града, с тоталната си липса на визия за развитието му". Според тях единствената форма за поемане на отговорност е оставката. "Изправете се пред гнева на гражданите на София. Ако имате поне малко достойнство си тръгнете сега! Вече само така можете да бъдете полезна. С този погром управлението на ГЕРБ в София приключи. Идва време демократичната общност да върне на софиянци тяхната европейска столица", приключва позицията.

ГЕРБ: Тази истерия е част от предизборна кампания

Атаката на "Демократична България" доведе до ответна реакция от ГЕРБ - София, които определиха искането за оставка на Фандъкова като "обикновена политическа истерия". И от своя страна обвиниха "Демократична България" в това, че носи "отговорност за най-големия погром в най-новата история на София".

"Точно тяхното управление беше станало синоним на продажби и приватизация на детските градини на София, на скандалните заменки на знакови имоти срещу панелни апартаменти. Ако трябва да припомняме конкретика, можем да призовем Магдалена Малеева от "Демократична България" да каже от личен пример срещу колко панелни апартамента в крайните квартали на София е получила тенис кортовете в Борисовата градина", пише в позицията.

Вероятно от ГЕРБ имат предвид не Магдалена, а Мануела Малеева, която е сред основателите на "Демократична България". Земята, на която са кортовете "Малееви", беше придобита от майката на сестрите Малееви Юлия Берберян през 1997 г. чрез замяна на 5 апартамента срещу 21 декара в "Погребите". Тогава кмет на София беше Стефан Софиянски, а общинският съвет се доминираше от десницата.

В позицията на ГЕРБ се казва още, че "категорично не приемаме никакви поучения и съвети от хора, които са доказали своята арогантна управленска немощ".

"На колегите от "Демократична България" препоръчваме преди да дават оценки за работата на столичния кмет и неговия екип, първо да се явят на избори, да спечелят мнозинство и тогава да дават или реализират управленски решения. За всички нас е ясно, че сегашната истерия е само част от предизборната им кампания. За тях цветът на паветата по ул. "Граф Игнатиев" няма значение", завършва позицията.

Ден преди тази размяна на декларации общинските съветници от ГЕРБ защитиха управлението на общината, след като колегите им от Политическа група 5 поискаха оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев заради съмнителното качество на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Във Фейсбук пък се появиха редица колажи и шеги по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?