ГЕРБ и ДПС искат да удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР

ГЕРБ и ДПС искат да удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР

Мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да се увеличат от три на пет години. Това предлага проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутатите от ГЕБР Тома Биков и Евгени Будинов и от Велислава Кръстева от ДПС.

Мотивите им са, че сегашните тригодишни мандати на двамата генерални директори са прекалено кратки.

"За да изпълняват успешно обществените си функции, БНТ и БНР трябва да имат ефективно, стабилно, устойчиво и предвидимо ръководство. В този смисъл, при налагането на сегашните 3-годишни мандати, дадено лице, избрано да заеме длъжността "генерален директор" или "член на управителния съвет" на БНТ или БНР губи значително време до реалното навлизане в същността и детайлите на съответната медия, актуалните проблеми, които стоят пред нея и реалните казуси, с които се сблъсква на ежедневна база. Практиката до момента показва, че за да се постигне реално приемливо високо ниво на ефективност в работата се губят средно между 4 и 6 месеца. Актуалните проблеми, които се поставят пред обществените медии и обществото като цяло не позволяват подобна загуба на време, особено с предварително известната 3-годишна циклична повтаряемост", пише в мотивите към законопроекта.

Ако промените бъдат приети, те на практика ще удължат мандатите и на сегашните директори – Константин Каменаров на БНТ и Александър Велев на БНР. В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се посочва, че действащите генерални директори запазват правата си до изтичане на вече петгодишните им мандати.

Предложението за по-дълги мандати идва на фона на делото за шофиране след употреба на алкохол срещу Каменаров. То приключи преди няколко дни пред втората инстанция и в рамките на месец се очаква решение. Ако Каменаров бъде окончателно осъден, може да му се наложи да се раздели с поста си.

Миналата седмица Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви конкурс за нов генерален директор на БНР. По план той трябва да се проведе в средата на май.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?