ГЕРБ и ДПС лишиха Реформаторския блок от места в избирателни комисии

ГЕРБ и ДПС лишиха Реформаторския блок от места в избирателни комисии

С поредица трикове и технически хватки ДПС и ГЕРБ, подкрепени от БСП и "Атака", ограничиха възможността на Реформаторския блок да има свои представители в районните и секционните избирателни комисии за евроизборите през май. Едновременно с това парламентарните партии разшириха местата за сви хора в изборните комисии. Текстовете бяха приети от временната комисия за Изборния кодекс на второ четене в сряда.

Според сега действащия закон и според текстовете на Кодекса "Манолова", гласуван от парламента на първо четене, право на представяне в Централната избирателна комисия имат парламентарно представени партии или онези, които имат избрани евродепутати. Пропорцията на членовете на ЦИК се възпроизвежда в Районните избирателни комисии (РИК), както и в общинските и секционните.

Поправка, внесена от ГЕРБ, предвижда представители в РИК да имат само партиите, които са се регистрирали в ЦИК с имената, с които са спечелили предишните евроизбори. Тази на пръв поглед объркана конструкция удря директно десните формации, обединени в Реформаторския блок, тъй като Синята коалиция, както се явиха десните на предишните евроизбори, ще получи едно място в ЦИК, но тъй като няма как да регистрира листата си като Синя коалиция, няма да има свои членове в РИК.

След като този текст беше приет, депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ видя възможност да разшири обсега на предложения от ГЕРБ текст като включи в него не само РИК, но и общинските и секционните избирателни комисии.

Предложението му беше гласувано единодушно не само от управляващата гарнитура БСП, ДПС и "Атака", но и ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов наскоро обеща да е "патерица" на Реформаторския блок, който имал "прекрасно отношение" и му "пожелава да спечели изборите".

"Понятие Синята коалиция в правния мир вече не съществува и те нямат право да имат хора в СИК, която безспорно е една от най-важните комисии. Там членовете могат да следят дали гласовете на дадена партия се отчитат правилно и колкото повече хора имаш в СИК ,толкова по-добре. Жалко обаче за десните – те ще имат човек в ЦИК, тъй като Иван Костов и Мартин Димитров, които са съпредседатели на Синята коалиция, могат да излъчат свой кандидат, но Реформаторският блок формално няма да може да присъства никъде", коментираха неофициално депутати.

Подобно ограничение би важало и за НДСВ, ако на предстоящите евроизбори реши да се яви в коалиция, а не самостоятелно както предишния път. По силата на новия текст в Изборния кодекс, НДСВ и РБ ще могат да се произнасят само на централно ниво по решенията на комисията, но не и на местно. Членството им в РИК и СИК за евровота ще бъде разпределено между парламентарно представените партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?