Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ и ДПС си гласуваха сами актуализацията на бюджета

Социалистите отчаяно зоват Орешарски да каже довел ли е държавата до фалит, Борисов кани Чобанов "да му даде задачи"

23 коментара
Снимка: БГНЕС

В парламента се разигра последната голяма битка преди разпускането му – тази за актуализацията на бюджета, която обедини ГЕРБ и ДПС, с чиито гласове законопректът мина на първо четене, срещу БСП. За ревизия на бюджета призова и президентът Росен Плевнелиев, чието искане – да се разреши на служебното правителство да договаря външни заеми, вече е оформено като законопроект, внесен в Народното събрание (НС) във вторник следобед от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Менда Стоянова и Цецка Цачева.

Предложението за изменение и допълнение на бюджета, внесено от Министерски съвет, беше  одобрено от 117 народни представители, като 61 депутата гласуваха "против".

Въпреки че първоначално БСП реши да бойкотира промените в бюджета и да не влиза в пленарна зала, впоследствие, след като се оказа, че въпреки напускането им кворум има, преосмисли позицията си и премина в контраатака. От парламентарната трибуна Янаки Стоилов заплаши, че ако новото парламентарно мнозинство приеме днес промените в Закона за държавния бюджет, утре той ще вкара поправки в Закона за гарантиране на влоговете, с които хората да могат да си изтеглят парите от затворените "Корпоративна търговска банка" и "Креди Агрикол" на 21 септември.

Така единствено депутатите от "Атака" не влязоха в пленарна зала и не участваха в дебатите.

До момента БСП, ГЕРБ и ДПС постигнаха съгласие единствено по промяната на бюджета на Здравната каса, който ще бъде увеличен с 225 млн. лева, както предложи кабинетът в оставка. Проектът бе гласуван на първо четене, след което имаше почивка, през която социалистите решиха да не влизат в пленарната зала и да бойкотират актуализацията на държавния бюджет. ГЕРБ и ДПС обаче осигуриха нужния кворум и продължиха с разискванията.

ГЕРБ и ДПС имат достатъчно мнозинство от 130 депутати, за да ревизират държавния бюджет и тавана на външния дълг, което е свързано с второто искане на президента - служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми.

Както и миналата седмица, така и на извънредното заседание на НС във вторник, ГЕРБ атакува БСП с аргумента, че правителството с неин мандат е внесло проектите за актуализация на двата бюджета. Социалистите безуспешно се примолиха на премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли проекта за ревизия на държавния бюджет, но той заяви, че го е внесъл "обмислено".

"Очевидно, че някои среди в правителството са решили да направят политическа услуга", коментира по този повод депутатът от БСП Румен Гечев във вторник пред БНР. "Няма да подкрепим тези промени, защото те не са необходими първо от икономическа гледна точка и второ, защото това очевидно е политически жест, което става зад гърба на БСП", каза Гечев.

Борисов към финансовия министър: Ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи

Междувременно Бойко Борисов се съгласи на "компромис" и вече не иска по-голяма актуализация, а е склонен да приеме и тази, предложена от кабинета.

"Всякакво политиканстване, цифрите са различни от това, което предлага министърът, но ние бихме подкрепили и това и призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, ако е така. Не ми е изгодно политически, но е изгодно за държавата", заяви Борисов от парламентарната трибуна.

ДПС подкрепя ревизията на държавния бюджет, за която настоя и президентът.

БСП: Това е бюджет на президента

"Днес дебатът е безпрецедентен - не защото направихме опит да го провалим, а защото и трите комисии са гласували против тази актуализация", заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

При правителство в оставка и парламент от три партии, две от които са отказали мандат за съставяне на правителство, се обсъжда един от най-важните закони в държавата, каза той.

"След като е ясно, че не това правителство ще изпълнява този бюджет, то чия политика ще се изпълнява чрез него и кой ще поеме отговорност за увеличаване на дълга и завишаването на дефицитите", попита Мерджанов. Според него преди година, когато "се е реализирала последната постна пица на Симеон Дянков", целите на актуализацията са били ясни и са били насочени към нова социална политика. "Днес нямаме нови политики – единственото ново е новото мнозинство и амбициите на президента", каза още Мерджанов.

"Това не е бюджет на правителството, това е бюджет на президента", заключи той и попита как иначе да си обясним желанието това мнозинство да подпише празен чек на едно служебно правителство.

Нима милиардите във фискалния резерв не са достатъчни за грандиозните планове на президента, който през август и септември ще реформира енергийната и здравната системи, а вероятно ще въведе и електронно правителство, коментира Мерджанов.

Орешарски призован да каже довел ли е държавата до фалит

Той се обърна и към премиера в оставка Пламен Орешарски, който не присъства в пленарната зала: "Една година БСП и Коалиция за България стояха зад вас и зад думите ви. Удържахме огромен натиск, платихме висока цена, но вярваме, че си заслужаваше". Мерджанов поиска от премиера ясно да отговори като финансист дали българската държава е в състояние да функционира нормално без предложената актуализация. Според ГЕРБ, ДПС и президентът – невъзможно. Според БСП и редица други експерти, това не се налага, посочи Мерджанов.

"Истинското предателство ще бъде да гласуваме бюджет, който потвърждава тезата, че правителството е довело държавата до фалит. Ние знаем, че тази мантра не е истина, за това ви молим за точен, категоричен отговор", призова Мерджанов.

Той определи като противоконституционно предложението за увеличаване правомощията на служебното правителство да може да тегли заем.

Законови промени, за да си получат хората парите на 21 септември

За мен ролята на БСП като мандатоносител приключи преди около два месеца, каза Янаки Стоилов. Сега новото мнозинство ще приеме вероятно актуализацията на бюджета и аз утре, заедно с мои колеги ще внеса последния законопроект в този парламент, добави той.

Проектът предвижда промяна в закона за гарантиране на влоговете на гражданите, която вече ще бъде финансово обезпечена с актуализацията, с тези 2 млрд. лева за попълване на гаранционния фонд, обясни Стоилов. Той предлага гражданите, които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо тях - спиране на дейността им.

Идеята е не да се чака до Нова година, а още на 21 септември фондът да се разплати с над 200 000 вложители в КТБ, каза Стоилов. След това банката ще трябва да се издължи на фонда за средствата, които ще получи като кредит за разплащане с гражданите, допълни той.

Янаки Стоилов отправи критики и към министъра на финансите Петър Чобанов, който бе единственият представител на кабинета в оставка в пленарната зала. Не можахте да осигурите 25-30 млн. лв. за рестарт на "Химко" Враца, а сега не се свените да извадите почти 3.5 млрд. и да ги харижете на кого и за какво, каза Стоилов видимо ядосан. "Пред кого се откупувате с тази промяна", попита той. Сами заличавате голяма част от това, което беше направено с общите усилия на парламентарното мнозинство и на правителството, допълни Стоилов.

Той отбеляза, че при актуализацията на бюджета става въпрос не само за средства, които са безусловно необходими, а целта е да се гарантират пари, които да постъпят в определени фирми, които да облагодетелстват определени хора и които да послужат за провеждането на изборите.

Делян Добрев от ГЕРБ призова да се запази поне малко достойнството на министъра на финансите в оставка. Ставаме свидетели на голям парадокс в пленарната зала, мандатоносителите да критикуват министъра, отбеляза той. Колегата му Ивайло Московски обвини левицата в къса памет и припомни внесените от опозицията пет вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски".

Янаки Стоилов му отговори, че с подкрепата на днешната промяна в бюджета зачеркват вотовете на недоверие. Искате или не искате, завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство, обърна се той към ГЕРБ.

Офертата на Орешарски за последно сбогом

С промените в закона за държавния бюджет кабинетът "Орешарски" предлага дефицит да се вдигне с още 0.9% и да достигне 2.7% . От тях 225 млн. лв. са за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Останалите 500 млн. лв. дефицит са от намалението на заложените приходи. Освен това се увеличава таванът на дълга с нови 3.4 млрд. лв. От тях 725 млн. са за сметка на по-големия дефицит. От останалите 2.7 млрд. лв., два милиарда са "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност" заради казуса с Корпоративна търговска банка и "Креди агрикол България", а 700 млн. лв. са буфер. Освен това се предвижда държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. за теглене на заем от фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той сам да емитира ДЦК, които да бъдат използвани в евентуална схема за спасяване на КТБ.

От ГЕРБ от своя страна твърдят, че тази актуализация е крайно недостатъчна и настояха за увеличаване на дефицита на 7% от БВП.

И правителственият проект, и искането на ГЕРБ се правят при пълна неизвестност за реалната капиталова дупка в КТБ и за това кой как ще я спасява.

Основният мотив на БСП да се обяви "против" е чисто политически: партията, с чийто мандат бе съставен кабинетът "Орешарски", не иска за признае провала в изпълнението на бюджета, както и сегашното НС да одобри нови заеми, които ще дадат комфорт на следващото правителство – най-вероятно доминирано от ГЕРБ, да харчи пари, без да поема негативи.

Финансовият министър Петър Чобанов изпадна в странна роля – хем е вносител на актуализацията, хем след разговори с БСП миналата седмица каза, че не е задължително да се прави такава, но изпълнявал "политическата воля" на партиите постигната по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Според обясненията му в централния бюджет има буфери, които позволяват да се посрещнат непредвидени разходи. По оценки на Чобанов буферите в бюджета възлизат на 1.2 - 1.8 млрд. лв. Финансовият министър акцентира и на факта, че правителството оставя около 9 млрд. лева фискален резерв, който е по-голям от този, заварен след управлението на ГЕРБ.

Реално резервът е 8 млрд. лева, които стават с 1 милиард повече, ако към тях се включат бъдещи вземания от ЕС, които може и да се забавят заради спрените европари и дупката в европейския бюджет.

След като се приспаднат плащания по настъпващи три падежи на емитиран дълг до края на 2014 г., резервът ще падне с 1.928 млрд. лв.

През януари 2015 г. трябва да се платят глобалните еврооблигации от времето на Милен Велчев в размер на 1.58 млрд. лв. Другата част е планирана да покрие вече планирания дефицит от 1.5 млрд. лв. Така фискалният резерв отива на ниво 4.5 млрд. лв. с неотчетени бъдещи вземания от ЕС, а ако и те влязат, се повишава до 5.5 млрд лева.

При сметките, които са правени в края на миналата година, не е отчетен проблемът с КТБ. Ако държавата ще подпомага покриването на гарантираните влогове в банката, за това ще са нужни поне 1.6 млрд. лв.

При това положение таванът на дълга най-вероятно трябва да бъде увеличен, но въпросът е с колко и кога – т.е. дали да не се изчака новото Народно събрание, което ще бъде избрано през октомври.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Dr. Web Browsing
  #23

  Не ми е работа да се бъркам в "държавните работи", но все пак да попитам - на някой от разните там носители, преносители, мандатоносители и прочие височайши особи в НС, не му ли е хрумвало че външни интереси (в случая руски) са силно заинтересовани от този хаос и батак в държавата?

 2. Ivan Ivanov_fb_1406706548
  #22
 3. Българофил
  #21

  Коалиция ,,БОСТАН" (БОко - меСТАН) вече е налице! Помислете хубаво преди да гласувате за Тиквата!

 4. Радко Колев
  #20

  Събраха се двете най-крадливи партии и започва големият апашлък. Трябва да се открадне колкото може повече за кратко време.

 5. DG
  #19
 6. стефчо
  #18
 7. news
  #17

  България беше спасена след фалита й през 1996г, чрез смели реформи във всички сфери на икономиката, проведени от правителството на Иван Костов.Така икономиката ни получила първоначален силен шут напред и изкара по инерция близо десет години. Но един мандат не стигна на Костов за да бъдат реформите довършени до край. Тка беше и в Чехия и в Полша, но там Балцерович, когото замеряха с камъни, когато им започна реформите сетне го избраха за втори мандат, да си довърши и се оказаха прави. А у нас номенклатурата

 8. t_o_m_o_v
  #16
 9. Васил Антонов
  #15

  Боже Господи, тези в Народното събрание наистина ни смятат за овци. Или може би по-голямата част от нас, които гласуват за БСП/ДПС и т.н и за ГЕРБ.

 10. DG
  #14

  Аз НЕ ИСКАМ да плащам парите на едрите вложители в КТБ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.