ГЕРБ и ДПС затягат примката около Реформаторския блок

Цветанов и Местан дружно обявиха изборния резултат на РБ за провал, но Борисов утешил Кънев, че съвместното им управление е стабилно

Коалиционното управление между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) мина в режим на ежеседмично устно потвърждаване от страна на премиера Бойко Борисов, който в четвъртък отново е дал уверения за неговата стабилност, докато разривът между партньорите по важни законодателни теми и политики се задълбочава. РБ бяха подложени на паралелна атака от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на ДПС Лютви Местан, които поставиха под съмнение управленската формула, като и двамата изтъкнаха, че РБ са се провалили на местните избори.

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Петър Москов казаха пред репортери, че са провели среща с Борисов, на която са препотвърдили управленската формула. Изборните резултати на Реформаторския блок и ГЕРБ на местния вот показват стабилност на управлението. "Правителството е единно, мнозинството е единно", заяви здравният министър Москов.

 

Според източници в парламента именно неговото емоционално излияние във Фейсбук в изборната нощ за "падането на Плевен" и изнесените от изборния щаб на РБ факти за това как въпреки изборните манипулации и ромски гласове досегашният кмет на ГЕРБ е загубил от този на РБ, са причина за настоящите показни акции спрямо Реформаторите.

Попитан за статуса му във Фейсбук от балотажа в неделя за победата на Реформаторите в Плевен, който разгневи Борисов, Москов заяви, че с премиера имат мъжки отношения и конфликтът е разрешен. "Всички трябва да излезем от изборните емоции", добави той.

Според Радан Кънев в този случай личните отношения са надделели, но и Москов, и Борисов имали чувство за хумор. След това и той заяви, че правителството е стабилно след изборните резултати на коалиционните партньори.


На въпроса кой управлява, след като по-рано в четвъртък парламентът с гласовете на ГЕРБ и ДПС отхвърли ветото на президента на закона за военното разузнаване, Кънев заяви, че Реформаторският блок е потвърдил позицията си. Той отказа да коментира защо депутатите от ГЕРБ не са подкрепили държавния глава и не се е вслушали в позицията на Бойко Борисов. "Отношенията между премиера и ГЕРБ са далеч от отвъд добрия тон", добави лидерът на ДСБ, който е и съпредседател на РБ.

Според него предложението на РБ от сряда за таван на заплатите в БНР, отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и БСП, не е било съгласувано с коалиционния партньор. "Не се сърдим", каза Кънев.

По-рано Цветан Цветанов определи като провал резултата на реформаторите на местните избори и каза, че при такова представяне той лично би подал оставка. По думите му, ако изборите били парламентарни, РБ нямало да успят да влязат в Народното събрание. След това лидерът на ДПС Лютви Местан, стъпвайки на аргументите на Цветанов, се върна на старата си теза, че РБ няма място в управлението.

Цветанов: Ако бях шеф на щаба на РБ, щях да си подам оставката след изборите


"Ако бях шеф на предизборния щаб на Реформаторския блок, щях да си подам оставката след вота", коментира Цветанов в четвъртък пред Нова телевизия и добави, че резултатът на РБ е "прекалено слаб в сравнение с този на ГЕРБ".

"Емоционалната им реакция за Плевен не е нормална. Ако те бяха спечелили изборите, а не ние, нямаше да стъпват по земята, щяха да летят", каза Цветанов.

"Знаете ли на колко места самостоятелни кандидати на РБ са спечелили кметски места? Това са Добрич, Струмяни, Симеоновград, Антон и Мирково. Става дума за 20 854 гласа. В Антон победиха със взети 451 гласа, а в Мирково - със 780", изреди Цветанов и посочи, че "само Добри Беливанов (кандидат на ГЕРБ) в Хасково е спечелил доверието на повече хора - 28 975".

Въпреки това според Цветанов резултатът от местните избори доказвал стабилността на правителството. "Сумарно нещата са добре, но призовавам реформаторите към повече смирение", каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Лютви Местан: Резултатът на РБ не потвърждава властовите им амбиции

По-късно лидерът на ДПС даде извънредна пресконференция в парламента, на която даде своето разяснение на резултатите: Местните избори легитимират Бойко Борисов като основен носител на властта. Трудно ще се намерят аргументи за предсрочни избори, но резултатът на коалиционните партньори от Реформаторския блок не потвърждава властовите им амбиции и позиции. Усещането за преяждането им с власт е тягостно.

"Призовавам да чуем гласа на числата. От няколко дни сме свидетели на интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази мащабна манипулация има два основни елемента. Първият е да се подцени резултатът на ДПС, а вторият е да се хиперболизира скромният резултат на РБ", продължи Местан.

Без да коментира загубата на ДПС в традиционни общини, станали по време на неговия лидерски мандат, Местан повтори, че партията му успяла да се разшири като представяне "количествено и качествено" без помощта на корпоративни гласове.


Според него силният резултат на ДПС се възприема като заплаха за кабинета.

"Рефоматорите се провалиха. Тази сутрин останах с впечатление, че вече и на ГЕРБ им е писнало. И председателят на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата им не като слаб, а като много слаб. Склонен съм да се съглася с него", каза Местан.

Той отново повтори как правилно да се четат изборните резултати – като се отчитат по брой кметове на общини, съветници и кметове на кметства.

"По тези три показателя ДПС реализира рекордно висок резултат. Имаме 33 кмета самостоятелни кметове. Реформаторите имат 7. Тезата за техния успех и нашия неуспех на този фон звучи гротескно. Още по-голяма е разликата при общинските съветници. Реформаторите имат 236, а ние 3.5 пъти повече. При кметовете на кметства ГЕРБ 951 има, ДПС има 864, срещу 416 на БСП и виждам едни 69 на РБ", продължи лидерът на ДПС с правилния прочит на изборните резултати.

Той заключи, че РБ са се провалили впечатляващо в Хасково, Свищов и Петрич. В същото време изборите разбили мита, че ДПС купува гласове и че се разширява само сред ромите.

"Не ми е работа да се занимавам с отношенията между ГЕРБ и РБ. За мен е важно, че ДПС се разшири и има стратегия за още по-голямо разширяване", каза Местан.

"Халал и хак да са му на Борисов реформаторите"

"Халал и хак да са му на Борисов реформаторите", коментира Местан по повод прословутото изказване на Петър Москов във Фейсбук за падането на Плевен.

Лидерът на ДПС повтори, че Борисов не може да бъде гарант за етническата толерантност в България докато в управлението участват националистически формации.

Впоследствие Цветан Цветанов определи като крайно твърдението на Местан за изчерпване на търпението към Реформаторския блок.

И пак Цветанов: Просто помолихме Реформаторите да бъдат малко по-смирени

"Днес, когато имаме стабилно правителство, на фона на всички наши други съседни държави, виждате, че трябва да запазим тази стабилност, защото тя е изключително важна за държавата. И, разбира се, че дори и някои неща да не ти харесват, трябва да ги преглътнеш дори, но да вървиш напред, воден от националния и обществен интерес. Просто помолихме Реформаторите да бъдат малко по-смирени, защото, все пак, трябва да отчитаме и реалните резултати, които бяха постигнати на местните избори. Трябва да ви кажа, че, ако трябваше те да бъдат парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа, защото надали щяха да влезнат в парламента", каза Цветанов.

Даденото впоследствие от Бойко Борисов потвърждение на управленската формула (коалиция ГЕРБ – РБ с подкрепата на ПФ и АБВ) не е изненада, като се има предвид, че още в нощта на първия тур от местните избори заяви от Брюксел: Резултатите на местните избори показаха, че нищо по-добро не може да бъде сътворено като управление в момента.

Още по темата
Още от България

Какво предизвика напрежението и протестите около чумата по дребния добитък?