ГЕРБ и ДСБ обявиха VІІ блок за "американското Белене"

Еврокомисарят по енергетиката ще бъде сезиран за договорката с "Уестингхаус"

ГЕРБ и ДСБ обявиха VІІ блок за "американското Белене"

Като "американското Белене" определиха в понеделник от ГЕРБ и ДСБ обявеното на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев намерение да се договаря пряко с американската компания "Уестингхаус" изграждането на нов VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология АР-1000.

От партията на Бойко Борисов допълниха, че ще информират еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за тази договорка, тъй като тя е заявка за вземане на решение на тъмно и без конкурс, което е в разрез с европейските правила и нарушава решението на парламента за търсенето на инвеститор в бъдещата ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" чрез конкурс.

Министър Драгомир Стойнев, според партията на Бойко Борисов, е нарушил редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия.

България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство, се казва в разпространена до медиите позиция на ГЕРБ.

От партията припомнят, че през 2001 г. по подобен начин - без конкурс, е подписано споразумение за строежа на нова ТЕЦ "Марица Изток 1" и рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток 3", които десет години по-късно произвеждат ток на цена три пъти по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ "Белене", пише още в становището на ГЕРБ. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори, смята партията и допълва, че затова подаването на оставката на правителството не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните му действия за десетилетия напред.

Така предложен, седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ "Белене", допълват от централата на политическата формация.

По-рано същата позиция зае и националното ръководство на ДСБ, което разкритикува нарушаването на националните и европейските правила. Лидерът на "тъмносините" Радан Кънев също определи договорката в САЩ за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" като американското "Белене" за България.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече "скандален" коментара на енергийния министър, че е възможно страната ни да поеме държавни гаранции, което на практика било държавна помощ без разрешение на еврокомисията. Иван Иванов от ръководството на партията коментира, че държавните гаранции за един индустриален стопански обект означават държавна помощ, която е под специалното наблюдение, под лупа на Европейската комисия.

Само преди месеци по същия тъмен начин, в пълно задкулисие беше подписан и финансовият модел за реализация на проекта "Южен поток", припомни Иванов. "И там не можахме да разберем защо не беше обявен конкурс, който да определи от коя финансова институция ще получим най-добрата оферта, за да сключим и заем при най-изгодна лихва. Не, директно договаряне с банката на "Газпром". Това са правила против европейските принципи. Ние трябва да разберем, че хората казаха ясно в продължение на пет месеца "не" на задкулисието, "не" на тези манипулации, на тези, бих казал, нечестни сделки зад гърба на хората", допълни представителят на ДСБ.

От партията смятат също, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми и това не е защита на националния интерес. ДСБ допълва, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение на международната изолация, в която това правителство е поставило България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?