ГЕРБ и Обединените патриоти "спасиха" депутатския пост на Делян Добрев

Мумии, акули, шуробаджанащина и "всички обичат Делян" в дебата за оставката му

С гласовете “против” на ГЕРБ и “въздържал се” на по-голямата част от Обединените патриоти и на част от “Воля” Народото събрание отхвърли в сряда оставката на депутата и лидер на хасковската партийна структура на управляващата партия Делян Добрев.

В пленарна зала искането му за напускане бе подкрепено от 97 народни представители. За гласува той самият, както и групите на БСП и ДПС. ГЕРБ и Обединените патриоти събраха 99 гласа против, а част от групата на националистите се въздържа. По сходен начин постъпиха и депутатите от “Воля”.

Отхвърлянето на оставката не е изненадващо след като от началото на седмицата всички партийни структури на ГЕРБ декларираха своята безрезервна подкрепа за Доберев и вяра в неговия “морал и достойнство”.

Ситуацията се повтори и в пленарната зала на парламента в сряда. По време на продължилия над два часа дебат различни представители на ГЕРБ – от добре познати имена, до такива, които никога не са се изказвали от трибуната, защитиха депутата.

Скандалът "Кумгейт" избухна след като местната структура на ГЕРБ в Хасково свали доверието си от кмета Добри Беливанов, а оттам се разплетоха и поредицата назначения на съученици, роднини и близки на депутата Делян Добрев в общината, които той нарече „дрийм тийм“ и обясни като нормални, защото партията му спечелила изборите, а и "Хасково е малък град".

На призивите на депутати от левицата да отговори на обвиненията на Елена Йончева за роднинските назначения в Хасково и да се извини за очернянето ѝ, Добрев коментира, че не е казвал нищо срещу Елена Йончева и е под достойнството му да занимава Народното събрание като отговаря на клеветите по негов адрес.

“Вие се опитвате да внушите на Народното събрание и на българското общество, че тъй като не се обяснявам на г-жа Йончева едва ли не признавам вина. Заявих многократно, че с г-жа Йончева ще се видим в съда не само за клевета, а и за набеждаване“, каза Добрев.

Той се обърна към Елена Йончева с думите: "Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от Комунистическата партия си знаете".

“Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица - да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва“, каза още той.

ГЕРБ: Деляне, остани на борда, не скачай при червените акули

“Делян Добрев разгроми комунистическата партия така, както Германия би Бразилия на световното в Бразилия. Нямате един кмет в Хасковско. Разби им енергийните схеми. Деляне, приятелю, моля те, не отстъпвай мястото си. Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България. Ако скочиш от борда, червените акули ще те разкъсат във въздуха, така ще им се услади кръвта ти“, заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той помоли Делян Добрев да оттегли своята оставка и призова достойните парламентаристи да не я приемат.

Валентин Николов се обърна към Добрев с думите: “Деляне, приятелю, нуждаем се от теб всички, надявам се да останеш“. “Искаха да покажат модел - какъв модел, че имаш братовчедка в общината, която даже ти не си назначил“, коментира той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък се обърна с искане за оставки към БСП. “Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в “Москвич“, заяви той.

"Така сте правили и на 9 септември, като унищожавахте кадърните и компетентните. Днес не е добър ден за българската демокрация - радвате се, че омаскарихте един почтен човек", заяви Биков.

Антон Тодоров от ГЕРБ пък използва случая, за да попита за пореден път лидера на БСП Корнелия Нинова дали е участвала в приватизацията на “Техноимпекс“ за жълти стотинки. “Трябва да знаем, че аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените. От година и половина се опитвам да накарам г-жа Корнелия Нинова да отговори за сделка за “Техноимпекс“, заяви Тодоров размахвайки от трибуната договор, с който по думите му Нинова е купила фирмата.

Той попита дали е морално да се приватизира външнотърговска фирма за жълти стотинки и дали, “ако си част от проблема, можеш да бъдеш част от решаването му”.

Кутев: Това е моделът ГЕРБ - твърдите, че сте назначили кмета, а той се избира

Антон Кутев от БСП коментира, че ГЕРБ се опитва да изкара Елена Йончева черна, защото задава резонни въпроси за това има ли кадруване в общината в нарушение на закона. “Да оставим да се отговори на въпроса, а вие казвате да не го задаваме“, коментира той. “Не искам да подложа почтеността на Делян Добрев под съмнение, но за това трябва да се говори, да се обсъжда“, посочи Антон Кутев и допълни, че Делян Добрев трябва да се чувства виновен за кампанията против Елена Йончева.

“Излизате и казвате, че кметът е неблагодарник, че сте го направили кмет, пък той е неблагодарен. Вие нямате конституционното право да правите някого кмет“, обърна се Кутев към ГЕРБ. “Това е моделът ГЕРБ, това е начинът, по който управлявате- вие не можете да назначавате кмет, кметът се избира“, посочи той.

Кутев коментира, че има и по-известни съученици от Добрев, но никога не си е позволил да толерира някого от тях.

“Вярвайте ми, имам разбиране за начина, по който се чувствате в момента. Много от хората тук са преживяли възходи и падения. Бил съм в ситуацията, в която дъщеря ми не можеше да отиде на училище, защото някакви хора ѝ казваха, че е “червен боклук“, обърна се Кутев към Добрев.

Кутев заяви, че Добрев може да се обади на Борислав Гуцанов от левицата и да го попита как се обясняват подобни ситуации на децата. Гуцанов осъди България в Страсбург, след като по времето на Цветан Цветанов в МВР барети нахлуха с пушки при неговите деца, той получи обвинения, но бе оправдан.

Депутатът припомни и случаят с бившия военен министър Николай Цонев, който “пред камерите бе обявен за абсолютен престъпник”.

Кутев допълни, че “всичко това се е случвало, пред очите на децата на тези хора, докато вие бяхте министър в кабинета на ГЕРБ и с мълчаливото съгласие на ГЕРБ”.

"Българската държава е започнала от рода Дуло. Родът, сам по себе си не е нещо лошо", включи се в дебата зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов, призовавайки оставката на Добрев да бъде приета, щом той така е преценил.

“В БСП може да има родове, но в това няма нищо осъдително. БСП извървя дългия път, за да се реформира и да стигне до състоянието, в което може да присъства в политическия живот като опозиция, да отстоява идеи“, коментира Жаблянов и допълни, че БСП е в правото си да постави въпроса за модела, който се утвърждава в страната в последните 10 години.


И още обвинения по роднинска линия...

Той беше нападнат от депутата от ГЕРБ Снежана Дукова, която го попита не се ли срамува, че съпругата му източва средства от Министерство на образованието и науката на граждански договор. “Г-н Жаблянов, вие като политик и като лектор с диплома за такъв, дайте ми дефиниция за морал и се отнесете към вашата партия. Не се ли срамувате за целия преход“, попита Снежана Дукова.

Колежката ѝ Цвета Караянчева също призова Добрев да не напуска парламента. “На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев, той няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг. Делян Добрев подаде оставка, защото е морален човек, а когато излеят толкова помия върху теб, няма какво друго да направиш“, коментира тя.

“Деляне, от името на структурата в Кърджали, на твоята в Хасково, нямаш право да излезеш от парламента“, обърна се Караянчева към Добрев.

ДПС: Парламентът не е кабаре, подкрепяме оставката

“Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото оставките се гласуват в повечето случаи дори без дебат, защото народният представител има своите мотиви. Някога мотивите са публични, някога - не“, заяви зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев. Според него дебатът по оставката е бил излишен и е нанесъл поредния удар върху рейтинга на парламента.

Всички обичат Делян”

“Парламентът не е кабаре, за да се играят спектакли. По тази причина не взехме участие в дебата“, коментира Йордан Цонев. “Като народен представител от Хасково съм длъжен да изразя позицията ни, че ще гласуваме оставката на Делян Добрев и я приемаме като морален акт“, каза още той.

След Цонев думата взе колегата му от партията Велислава Кръстева, която без да споменава фамилия заключи, че очевидно “всички обичат Делян”.

Излизайки на трибуната след нея, Цветан Цветанов изрично посочи, че ще остави вметката ѝ без отговор.

Нинова: ГЕРБ бламира Борисов

Пред парламента лидерът а БСП Корнелия Нинова каза, че “днес ГЕРБ бламира председателя си Борисов”, който е казал, че партията му ще се бори с роднинските назнчения.

“Днес вашите ви свалиха, господин Борисов”, обърна се тя към премиера. “Ако ни слуша – искам това да му кажа, и то като лидер, който е понасял удари от свои”, коментира Нинова.

Тя заяви, че ГЕРБ очевидно не искат “да дадат Добрев”, защото ще има и следващи, а партията не иска да се раздели с този модел на управление.

По-рано в сряда пред Нова телевизия лидерът на БСП посочи, че не се борят персонално срещу Добрев, а срещу модела на ГЕРБ.

Грамотни, образовани млади хора не могат да започнат работа, защото нямат вуйчо владика, коментира тя.

Нинова каза още, че съпругът ѝ работи в "Лукойл", но тя никога не е участвала в гласувания в парламента, които биха я поставили в конфликт на интереси. Тя съобщи че съпругът ѝ работи като ръководител група "Контрол и метрология” в "Лукойл”, а заплатата му е по-малка от тази на един депутат.

Никога "Лукойл" не е спонсорирала моя или на БСП кампания, каза Нинова, след като преди ден от ГЕРБ я попитаха публично дали е вярно, че съпругът ѝ работи в "Лукойл“ и дали тя не е в конфликт на интереси.

"Когато ГЕРБ управляват, те си водят роднините в държавни фирми, на държавна хранилка, в бордове на управление. Когато БСП управлява, съпругът ми напуска всички държавни фирми, в които работи. Когато управлява правителството на Сергей Станишев, съпругът ми напусна Агенция "Митници”, където беше митнически инспектор. Когато управляваше правителството на Пламен Орешарски съпругът ми напусна държавната фирма "Елби Булгарикум”, каза Корнелия Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България