ГЕРБ и "патриотите" се зарекоха да стегнат дисциплината и да изкарат мандата

Депутатите няма да пътуват, за да осигуряват кворума в парламента

ГЕРБ и "патриотите" се зарекоха да стегнат дисциплината и да изкарат мандата

За пръв път от началото на годината управляващите се събраха на коалиционен съвет, за да обсъдят как ще осигуряват кворум за заседанията на парламента. ГЕРБ и "Обединените париоти" (НФСБ, ВМРО и "Атака") се разбрали да ходят на работа и да не разчитат на опозицията, се разбра след срещата.

Бил е потвърден и ангажиментът на "патриотите", че въпреки противоречията им ще осигуряват мнозинство и ще подкрепят правителството до края на мандата му.

"Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме", каза след коалиционния съвет лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Коалицията е стабилна, заяви и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след едночасово съвещание при премиера Бойко Борисов.

Срещата беше свикана по настояване на Борисов, който в понеделник разкритикува коалиционните си партньори от "Обединени патриоти", че не ходят на работа. С това той се опита да им прехвърли и вината за обезсмислянето на преференциалното гласуване - на Цветанов му се наложило да изпълни исканията на ДПС, за да може да работи парламентът.

Проблемът с кворума обаче не е само заради отсъствието на депутати от "Обединени патриоти" през последните месеци. Всъщност повечето отсъстащи от пленарната зала от началото на годината са от ГЕРБ, а осигуряването на кворум през последните месеци е в ръцете на БСП и ДПС. Докато Борисов държи сметка на ОП за отсъстващите депутати от групата им, то от началото на годината при регистрацията за кворум отсъстват между 20 и 50 души от ГЕРБ. Това показва справка за работата на народните представители, съобщава "Свобдна Европа".

От "Обединените патриоти" през последните месеци ги е нямало между 3 и 7 народни представители. ГЕРБ имат 95 народни представители, а тези на "патриотите" - 27. Двете партии имат общо 122 народни представители и заради отсъствията от януари управляващите не са успявали да съберат кворум нужният кворум от поне 121 депутати без помощта опозицията. 
 
Трудностите при осигуряването на кворума стават още по-големи заради решението на БСП да напусне парламента след последните промени в Изборния кодекс. В понеделник социалистите обявиха, че няма да участват в заседанията на парламента, въпреки че премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да върнат преференциите и да започнат избор на нова Централна избирателна комисия, както настояваха от БСП.

След края на коалиционния съвет във вторник от "Обединени патриоти" не намериха за нужно да отговорят на вчерашните обвинения на премиера. Вместо това се фокусираха върху отсъствието на социалистите.

"Стягаме редиците"

"Разбрахме се да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината като не разчитаме на БСП, които играят на варианта "иди ми, дойди ми" и смятат, че през парламентаризма могат да правят предизборната си кампания. Въпреки различията по определени законопроекти, ние имаме ангажимент да формираме мнозинство в НС и да осигурим подкрепа на правителство до края на неговия мандат", каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

За мен и за ВМРО е важно трите патриотични формации да се явят заедно на изборите за Европейски парламент, но ако някоя партия реши да се яви самостоятелно или в коалиция с други, това е нейно право, каза Каракачанов. Това не отменя ангажиментите ни към управлението и мнозинството в парламента, подчерта той.

Волен Сидеров изрази тезата, че в отсъствието на БСП в парламента можело да стане "по-делово и спретнато".

"Решихме да действаме така, че да докажем, че парламентаризмът няма алтернатива, че да отсъстваш от парламента не е решение, дори когато си опозиция", каза той.

"Ще изпълним управленския мандат, независимо от предизборната година, в която влязохме. Има много да се върши по отношение на доходите на хората и други теми, а сега сме в средата на мандата, каза Сидеров. Затова с кворума в Народното събрание няма да има проблем, предвиждам делови период за българския парламент за следващите месеци", добави лидерът на "Атака".

Вече имаме съгласие в началото на следващата година да вдигнем доходите в бюджетната сфера отново с десет процента, което означава, че управленската програма се изпълнява, каза Цветан Цветанов.

Вече сме направили предложение преференцията в Изборниния кодекс да бъде върната на досегашното си ниво. Направихме го, обаче, заради обществения интерес, а не за да задоволяваме капризите на БСП. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм и от възможността опозицията да контролира изпълнителната власт и не знам дали БСП въобще ще участва в следващи парламентарни избори, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Нинова принуди всички депутати на БСП да не участват в заседанията на парламента и ако някой реши да влезе в пленарна зала, ще бъде обвинен, че има договорки с управляващите и пак ние ще бъдем основните виновници за разкола в БСП. Това е стягане на дисциплината с един авторитарен начин на поведение, каза Цветанов. Хубаво е, че в ГЕРБ няма авторитарен лидер, какъвто е Корнелия Нинова, имаме демократичен лидер, защото, когато се чуят различни мнения, премиерът Борисов винаги е готов да направи отстъпка, добави той.

Цветанов се оплака, че депутатите от управляващата партия няма да пътуват, за да осигуряват кворум в парламента, и така щели да бъдат ограничени от участие в международни форуми.

"От ГЕРБ трябва да си стегнат редиците, от наша страна няма да има проблем, когато трябва да има кворум, спираме всякакви пътувания", заяви Сидеров.

Нинова искала нова ЦИК, за да махне хората на Миков

Според Цветанов от БСП са настоявали да бъде започната процедурата за избор на нова Централна избиралелна комисия (ЦИК), защото Нинова е искала да избере "свои хора".

"Аз мога да ви кажа какво се говори в средите на БСП - тази смяна е така жизнено важна, защото тази ЦИК е избрана, когато тя не е била лидер на БСП. Те са направени от тогавашния лидер на партията Михаил Миков с подрепата на Мая Манолова. Нинова иска да ги смени", каза Цветанов.

От ГЕРБ нямали намерение да сменят членовете си в ЦИК, "които досега са си вършили своята работа".

Цветанов съобщи, че на Коалиционния съвет е била обсъдена и концепцията за интеграция на ромите, предложена от ВМРО и предизвикала остри критики. "Съгласихме, че има текстове, които трябва да бъдат оптимизирани. За нас е изключително важен механизмът за образованието, за да бъдат включени в него над 40 000 деца", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България