ГЕРБ и "патриотите" си прехвърлят отговорността за орязването на болничните

Синдикатите са готови на бунт заради идеята да не се плаща

ГЕРБ и "патриотите" си прехвърлят отговорността за орязването на болничните

Партньорите в управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" си прехвърлят отговорността за това кой е предложил първият ден от болничните да не се плаща.

Предложението не е на ГЕРБ, а на коалиционния партньор - Обединени патриоти, обяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Патриотите" твърдят точно обратното.

Идеята за орязването на болничните бе лансирана в четвъртък след коалиционен съвет и веднага предизвика остра обществена реакция. Синдикатите обявиха, че това предложение няма да мине толкова лесно и заплашиха с протести. В петък Стоянова обясни, че все още се обмисляли текстове и идеята била ограничението да не важи за майка, която взема болничен за гледане на дете. Тя допълни, че "ако предложението беше наше, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет".

"Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки и те настояха, защото участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и правителството да довърши мандата си", обясни шефката на бюджетната комисия.

Едновременно с това тя призна, че мярката няма да е особено ефективна. "Не мислете, че с подобна мярка ние тотално ще успеем да спрем злоупотребите. Надявам се, че тази мярка ще ги ограничи", заяви Стоянова.

"Горанов го предложи"

По-късно Юлиан Ангелов от ВМРО обяви, че предложенията на "Обединени патриоти" са били само за вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини. "Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", каза той и така прехвърли отговорността към Владислав Горанов. 

"Менда Стоянова и Юлиан Ангелов грешно коментират идята, те не бяха на срещата"

Самият финансов министър пък отново се върна на обяснениято от четвъртък - предложението е на управляващата коалиция, а оттам нататък "всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува".

"Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в Министерски съвет", каза Горанов в отговор на въпрос кой е предложил орязването.

Според финансовия министър и Менда Стоянова, и Юлиан Ангелов  "грешно коментират пакета от предложения, които анонсирахме от страна на управляващата коалиция". По думите му много анализи показват, че с тази промяна "със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби".

Още се обмисля

"Тепърва ще се подготвят конкретните текстове за неговото изпълнение. Ще има работна група в тази посока. Когато текстовете са готови, ще стане ясен и механизмът. Идеята, върху която ще работи работната група е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова злополука", каза още Стоянова.

В момента първият ден от болничния се плаща от работодателя. Управляващите твърдят, че искат да ограничат броя на фиктивните болнични и ако това се случи, ще се повиши и производителността на труда. Същата теза застъпват и от бизнеса.

"Това освен, че означава, че повече хора, които не са във фиктивни болнични ще работят и оттам ще има повече продукция и повече пари за работни заплати, ще има косвен ефект върху болничните", твърди Стоянова.

Според нея няма как да се сложи "контрольор и на контрольора контрольор" при издаването на всеки болничен лист. Затова трябвало да има законови стимули.

"Управляващите признават безсилието си"

"С решението за болничните управляващите признават безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Вместо контрол и наказанието за тези, които ползват фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод идеята. 

По думите ѝ това е възможно най-несправедливото решение. Тя призова работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право. 

"От БСП категорично му се противопоставяме. Във вашата програма няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лв. Значи, това, което е записано не изпълнявате, това, което го нямате - ощетявате изрядните работници", каза Нинова. 

Ние ще ги поведем

Синдикатите са готови да започнат протести, ако управляващите не се откажат от идеята първият ден от болничния да не се плаща на работника. Това обявиха президентите на двата профсъюза КНСБ и "Подкрепа" – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

"Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал", заяви пред бТВ Димитров

Според него по този начин няма да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, а ще бъдат наказани изрядните. По сметки на КНСБ една майка взима болнични за гледане на дете десет пъти в годината, обясни Димитров.

"Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе долу половин заплата на година, без да ѝ обясним защо. Това е скандално", заяви президентът на КНСБ.

Отговорност трябва да се понесе от хората, които издават и представят фалшиви болнични, а не от всички, коментира пред Нова телевизия лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение", заяви той.

Не е достатъчно

Неплащането на първия ден от болничния е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно, е тезата на работодателите. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев това ще доведе до по-висока производителност на труда.

"Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече. На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен", каза той пред Нова телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от България