ГЕРБ и патриотите спасяват "вечните длъжници" с 10-годишна абсолютна давност

Съществената мярка - закон за личния фалит, остава за неопределеното бъдеще

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и патриотите внесоха законопроект за спасяване на т. нар. "вечни длъжници" с въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, стана ясно в четвъртък.

За приемането на мярката има политическа воля, тъй като тя е одобрена на коалиционен съвет, стана ясно от изказване на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов.

Идеята е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се само две изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от "непозволено увреждане" и "неоснователно обогатяване".

Половинчата мярка

Решението на проблема с вечните длъжници обаче на този етап ще бъде половинчато, тъй като втората част от решението – приемането на закон за личния фалит, ще се отложи за неопределено време до края на мандата на действащото Народно събрание, стана ясно още от думите на Ципов.

"Има подготвен от "Обединени патриоти" законопроект за личния фалит. Това не е отпадаща алтернатива, но той ще бъде внесен след обществени обсъждания и целта е и този закон да бъде приет до края на мандата", посочи Ципов.

По думите на Христиан Митев от НФСБ двата института – абсолютната давност и личния фалит, са различни и не пречи да се въведат един след друг.

Втори опит

ГЕРБ предлага въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на гражданите за втори път. Мярката беше предложена през 2017 г., но тогава беше отхвърлена с аргумента, че предложението не е одобрено от проведена по онова време научна конференция в парламента по повод 10-годишнината от новия ГПК. На конференцията станало ясно, че "10 години са кратък срок при настоящата скорост на правосъдието" и това би създало стимули за дълго укриване на длъжниците до изтичането на въпросния срок.

Към днешна дата обаче партията на Бойко Борисов вече смята, че мярката е добра. Чрез нея щели да се защитят само "добросъвестните длъжници".

В момента 10-годишна абсолютна давност у нас съществува само за задълженията на гражданите към бюджета по линия на публичните държавни вземания като данъци и осигуровки.

"Към настоящия момент има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 000 български семейства, а хиляди български граждани са преследвани от колекторски фирми, много често за твърдяни задължения от преди 10-15 години", посочват вносителите, сред които са Валери Симеонов, Христиан Митев от патриотите, а също и Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според тях проблемът е, че в момента с прекъсването на давността срокът започва да тече наново и така "преследването" на длъжника може да продължи безкрайно.

За решаването на проблема на "вечните длъжници" от няколко години настоява Европейската комисия, тъй като България е единствената държава в съюза, която няма регламент за спасяване от т. нар. "дългово робство", което остава и за наследниците на длъжниците.

Дълги години ГЕРБ не забелязваше проблема

Въпреки че проблемът стои от години, управляващите досега не го забелязваха, а се сетиха да го решават месеци преди изборите.

Единственият политически активист, който шумно ползваше темата през годините, безспорно е бившият омбудсман Мая Манолова, която наскоро обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори. Докато заемаше поста обществен защитник, тя хвърли 1-2 години труд да разработи заедно с адвокати, съдии и експерти прецизен проектозакон за личния фалит, който съдържаше много ясен ред за третиране на длъжниците и даваше гаранции срещу злоупотреби.

Идеята на Манолова беше да се въведат три вида личен фалит според възможностите на длъжника да плаща. Според него процедурата следваше да важи само за добросъвестните длъжници, но не и за недобросъвестните – тоест лица, които умишлено са предизвикали състоянието си на свръхзадлъжнялост, укриват имущество, разпродават имоти на свързани лица и т. н.

Манолова предлагаше длъжникът да получи до 50% опрощаване на дълга, ако има месечни доходи над несеквестируемия минимум и плаща част от задълженията си за 3 до 5 години по погасителен план, одобрен от съда. За хора без никакво имущество се предвиждаше пълно опрощаване след 5 години, но също така вписване в публичен регистър на лицето. Идеята на Манолова беше също всеки случай на личен фалит да се преценява от съда за добросъвестност.

През март 2018 г. бившият омбудсман дори представи социологическо проучване, според което 82% от българите подкрепят гласуването на закон за личния фалит, но едва около 1/3 от хората и експертите са съгласни да се опрощават дългове.

В крайна сметка проектът на Манолова не стигна до никъде, защото нито една политическа сила не го припозна.

Сега, по-малко от година преди изборите и в летен режим, ГЕРБ и патриотите подхващат темата с бързо решение, което не дава особени гаранции срещу злоупотреби. За него се знае, че няма консенсус сред експертната общност, а в същото време е радикална промяна в законодателството, която засяга съществено стопанския оборот.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес