ГЕРБ и "Патриотите" започнаха разговорите за правителство

Борисов опроверга Станишев за възражения от страна на ЕНП: "Решенията на ГЕРБ не подлежат на съмнение"

На петия ден след изборите ГЕРБ и "Обединени патриоти" проведоха първите си официални разговори за съставяне на правителство. За конкретното им съдържание и резултата от тях засега може само да се гадае. Срещата се състоя в петък, веднага след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се завърна от Малта от участие в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП). Около 9.30 в централата на спечелилата изборите партия пристигнаха лидерите на трите партии в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров ("Атака"). Разговорите приключиха два часа по-късно, когато тримата си тръгнаха без да коментират нищо конкретно пред медиите и без да поставят условия, изтъквайки, че са нужни компромиси.

Борисов: Никой в ЕС не поставя под съмнение решенията на ГЕРБ

Междувременно председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев коментира на "Позитано" 20, че в ЕНП ще възникнат редица въпросителни при евентуално участие на "Обединени патриоти" в едно коалиционно управление с ГЕРБ.

Борисов отхвърли твърдението му като "първоаприлска шега".

"Освен поздравленията, които получихме, до този момент нито един човек извън страната не ме е попитал какви са ни плановете за бъдещо правителство", заяви той във Фейсбук.

"Решенията на Политическа Партия ГЕРБ не се подлагат под съмнение, защото ние последователно, в два мандата се доказахме като отговорен и сигурен партньор на ЕС и НАТО. Приемам с усмивка и като първоаприлска шега всички останали твърдения", завършва Борисов.

Ако твърдението на Станишев за евентуалните възражения на ЕНП срещу коалиция на ГЕРБ с националистите е вярно, то важи в същата степен и за евентуална коалиция на БСП с "Обединени патриоти", каквато би била неизбежна, ако Корнелия Нинова спази обещанието си да не се коалира с ДПС или с ГЕРБ.

Разговорите предстоят, но хубаво е да не се протакат нещата

"Преговори няма, разговорите предстоят", каза Красимир Каракачанов на излизане от централата на ГЕРБ. "Разговорите бяха съвсем общи, честитихме си резултатите. За програмите не сме говорили. Другата седмица най-вероятно ще е следващата среща", добави той.

"ГЕРБ са първа сила, това е безспорно, от тук насетне имат право да предлагат и да се обсъждат условия. Всеки трябва да направи компромис, ако решим, че трябва да вършим нещо", каза Волен Сидеров.

"И опита и грешките ни поучиха, всяка една от партиите трябва да е поумняла. Аз го виждам това, че става, да гледаме оптимистично", добави той. И увери, че е готов да помага на всеки със своя опит и ерудиция.

Сидеров не отговори дали е обсъждана двойна или тройна управленска коалиция. "Ако водим разговорите по-динамично, може да приключи бързо. Ако не станат нещата, се отива пак на избори или не знам на какво. Ако сме консенсусни и готови да действаме, и се разберем, всеки със своите компромиси, то тогава ще се съкрати този срок. Хубаво е да не се протакат нещата", коментира Сидеров.

Засега коалицията между ГЕРБ и ОП изглежда най-реалистичният вариант за правителство, тъй като заедно двете формации ще имат, макар и крехко, математическо мнозинство от 122 депутати в новия парламент.

Не може да се смята за съвсем изключен и вариантът за някакъв вид програмно правителство с ограничен мандат, в което да участват и ГЕРБ, и БСП. Един от лидерите на "Обединените патриоти" - Валери Симеонов - пък призова за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти".

Президентът Румен Радев също изрази надежда за кабинет на "националната цел и националното единение".

Дянков: Правителство на ГЕРБ и ОП начело с Борисов може да изкара цял мандат

Новото правителство, което предстои да бъде съставено от ГЕРБ и "Обединени патриоти", има възможност да изпълни целия си мандат, смята бившият финансов министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, който е присъствал на конгреса на ЕНП в Малта.

"Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат. Първо, защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха: "Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети", каза Симеон Дянков пред бТВ.

В четвъртък в Малта са били определени няколко такива приоритети - изграждането на магистрала "Хемус", сериозна реформа в средното образование, Брекзит да не е в ущърб за България и влизането ни в еврозоната.

Дянков смята, че със сигурност Борисов ще е следващият премиер и че ще направи коалиция с "Обединените патриоти", които обаче според него ще трябва да поемат отговорност и за някои политики.

Според него министерствата, които отговарят за основните приоритети, трябва да останат за ГЕРБ. За останалите – зависи какви квалифицирани кадри имат коалиционните партньори.

Помолен да коментира спекулациите, че лидерът на ВМРО може да стане министър на отбраната, Дянков отговори, че е възможно. Военното министерство и в миналия мандат беше в ръцете на коалиционен партньор, припомни той.

Последните спекулации около името на Красимир Каракачанов е, че той ще бъде новият председател на Народното събрание. В четвъртък Каракачанов отрече това да е обсъждано.

Дянков посочи, че първата стъпка към влизане в еврозоната трябва да се направи по време на българското европредседателство, защото в противен случай след това "ще трябва да чакаме много години".

Той коментира и предизборните обещания на ГЕРБ за повишаване на минималната и средната работна заплата. По думите му едното от тях – за средната работна заплата не е реалистично, защото тя не зависи от правителството и не е сериозно да се обещава.

Дянков смята, че новият еврокомисар трябва да бъде назначен от новото, а не от служебното правителство

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?