ГЕРБ и ПФ препъват със закон регионални коалиции на местен вот

Правната комисия отхвърли машинно преброяване на гласовете

ГЕРБ и ПФ препъват със закон регионални коалиции на местен вот

Общинските избирателни комисии ще могат да регистрират само инициативни комитети, но не и местни коалиции. Това реши в понеделник на извънредно заседание правната комисия в парламента, която обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс.

Идеята прокараха представителите на Патриотичния фронт с подкрепата на ГЕРБ в няколко текста от закона. Предложението не бе подкрепено с мотиви, нито бе дебатирано.

Формален повод за приемането на текста стана разногласие за начина, по който се тегли традиционният жребий за партиен номер в ЦИК.

Комисията прие предложението на ГЕРБ, според което партиите и коалициите ще се явяват на местни избори с един и същ номер на бюлетината. Досега във всяка община се разпределяха различни номера. Освен това, жребият за националните партии ще бъде само централно в ЦИК. Изборният експерт Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда коментира, че това ще постави местните коалиции и независими кандидати в неравностойно положение. И припомни, че централизираният жребий за местния вот бе обявен за нищожен от ВАС миналата година.

Веднага след изказването ѝ от Патриотичния фронт изненадващо предложи цялостното отпадане на възможността за местни коалиции и то бе прието.

Междувременно отпадна ключовата идея на Реформаторския блок за машинното преброяване на гласовете. Тя не събра нито един глас подкрепа. Предложението е на депутати от ДБГ начело с Настимир Ананиев. Съпартиецът му Димитър Делчев, който е член на правната комисия, отсъстваше от заседанието. Другият представител на РБ - Петър Славов от Гражданския съвет на Блока- гласува "въздържал се".

Мотивите на ДБГ са са се избегнат случаи като в "Арена Армеец" на последните местни избори, когато три дни членове на секционни комисии бяха затворени в залата заради много проблеми и грешки в протоколите. Системата, предложена от ДБГ, трябваше автоматично да прочита резултата от бюлетината, представяйки го визуално на всички от комисията.

Идеята на управляващите да се измести целият изборен ден с час напред - вместо от 6 до 19 ч, да бъде от 7 до 20 ч, бе приета. Според гражданската квота на РБ това ще затрудни допълнително и бездруго мъчителното преброяване на бюлетини.

Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на комисията, обяви, че в зала ГЕРБ ще иска не не само изместване, а и намаляване на изборния ден, който да не продължава повече от 12 часа. Според него не било нужно повече време на тези, които искат да гласуват.

Отложен бе текстът за правото на президента да налага вето върху номинираните от партиите за членове на ЦИК, след като депутатът от БСП Филип Попов протестира, че "все още сме парламентарна република".

Депутатите от правната комисия увеличиха състава на ОИК-София на 39 членове, като основният аргумент за това бе хаосът от последните местни избори в София с припаднали членове на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?