ГЕРБ и РБ продължават преговорите за съставяне на кабинет

ГЕРБ и Реформаторският блок продължават преговорите за съставяне на общо правителство.

В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъждат детайлно текста и сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми. От ГЕРБ обаче  са поели ангажимент текстът на политическата декларация да бъде предоставен на реформаторите до събота вечер.

Очаква се след като се запознаят с него до неделя на обед от РБ да представят своите бележки по текста, а в началото на следващата седмица двете формации да говорят за структурата и персоналните назначения в правителството.

ГЕРБ имали свое виждане за кабинета, но нямало да го споделят, докато не видят това на реформаторите. Румяна Бъчварова припомни, че още на първия кръг от разговорите е имало съгласие за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип.

Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори щял да бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение, разясниха от ГЕРБ. Очаква се месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма.

Споделяне

Още от България