ГЕРБ и РБ съгласуват програма, в понеделник ще разпределят постове

АБВ още не знаят ще подпишат ли споразумение за подкрепа

Сн. архив БГНЕС

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за формиране на двупартиен кабинет на малцинството навлязоха в оперативна фаза и ако всичко върви по спуснатия от Бойко Борисов график, "в понеделник би трябвало да се говори и за постовете". Представители на двете формации проведоха консултации в петък, на които са обсъждали бъдещата им обща програма, на базата на която искат да привлекат парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт (ПФ) и евентуално АБВ за кабинет 2+2.

ГЕРБ са обещали до събота следобед да представят на РБ работен вариант на програмата и до неделя ще очакват коментарите им. Ако няма непреодолими различния – а и двете страни твърдят, че няма - в понеделник Реформаторите трябва да предложат вижданията си за структура на Министерския съвет и имена на министри.

Това се разбра от думите на евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев, който е в София и е поел преговорите с Реформаторите заедно с Румяна Бъчварова.

Насипната информация, представена след срещата от Меглена Кунева и Найден Зеленогорски от РБ, последвана от отделен брифинг на Бъчварова и Дончев, не даде ясна представа за приоритетите, които ще залегнат в коалиционната програма. По думите на Бъчварова бил очертан профилът на реформите в правосъдието, здравеопазването, образованието и администрацията.

Пропорционално представителство

Според Реформаторите на срещата са били обсъждани "конкретно и единствено приоритети", не са обсъждани квоти, имена или структура на МС. "Както виждате, аз на преговорите съм била само с програмата си. Нямам други скрити листове", заяви Меглена Кунева пред репортери.

По думите на Томислав Дончев, обаче, ГЕРБ са поискали още в събота да видят предложение за структура на кабинета, но партньорите им не са имали готовност да го сторят. В крайна сметка, след като ГЕРБ осветиха "скритата тема", Божидар Лукарски от СДС, който също участваше в преговорите, все пак призна, че е станало въпрос и за структура на МС и министри, но РБ щели да проведат заседание на парламентарната група в понеделник и тогава ще бъдат готови с предложението си.

"Нашето изискване, срещу което нямаше възражение, беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри”, заяви от своя страна Бъчварова. Първата политическа сила има 84 народни представители, а РБ са четвърти с 23-ма. Не се предвижда ПФ да има свои министри в правителството, каквото е и неговото изискване.

Бъчварова каза още, че ГЕРБ имат конкретно предложение как да бъде разпределено управлението, но няма да го съобщят.

Политическите решения - на Борисов, министерствата - "феодални"

По неофициална информация на Mediapool от ГЕРБ са настояли в коалиционното споразумение да бъде записано, че партиите могат да предлагат промени дори в персоналния състав на Министерския съвет, но окончателното решение по право ще се взема от премиера, който е Бойко Борисов.

 

Друго искане на ГЕРБ е всеки министър сам да определя заместниците си. "Не искаме да има политически квоти по различните ведомства", казаха представители на партията. Според тях най-вероятно министерствата ще бъдат изцяло партийни. Реформаторският блок няма да получи заместници във ведомствата на ГЕРБ и обратното, което означава, че не се предвижда механизъм на взаимен контрол и споделена отговорност.

Участниците в срещата казаха, че тя е преминала спокойно. По повод изявлението на Борисов от сутринта, че не е оптимист за правителство и е възможно да върне мандата заради разтакаването от страна на РБ, Томислав Дончев коментира: "Ситуацията е динамична. Това, че днес е постигнат напредък, не означава, че утре няма да бъде унищожен".

Комисията "КОЙ" изчезна в преговорите

В отговор на въпрос на Mediapool дали в правителствената програма ще залегне политическото условие на РБ, поставено още на първия кръг от преговорите, за демонтиране на модела "КОЙ" и съставяне на парламентарна комисия "КОЙ", Меглена Кунева, избегна отговор.

Декларацията се изпълнява през цели и мерки, които ще видите в управленската програма, каза тя. "Гледали сме предизборните си програми. Ние търсим устойчивост и устойчивостта се постига чрез правосъдие, администрация, включително и изпит, който се предполага, когато се назначават регулаторите, така че да не се допускат случайни хора в която и да е система”, заяви Кунева.

"За съдебна система три мерки- дългосрочни със стратегия, има добри идеи. Дотук се придържаме и намираме подкрепа в програмата, която РБ има. Нашето желание е да мислим за нова Конституция”, каза още Меглена Кунева.

Предложението за въпросната комисия не е било обсъждано след случая, когато бе поставено по ултимативен начин, каза по-късно Румяна Бъчварова. И допълни, че комплексът мерки, който обсъждат, гарантира точно тези резултати.

Както стана ясно, на срещата са обсъждани спорни въпроси като искането на ГЕРБ за сливане на НАП и митниците, както и общините да имат право да увеличават данъка върху доходите с до 2 процента и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Реформаторите имат резерви към тези мерки. Както обясни Меглена Кунева, единно е виждането да се затворят всички пробойни и държавата да си събира приходите, но въпросът е колко бързо да стане едно обединение между данъчните и митниците и дали то няма да навреди.

 

От Блока са по принцип за финансова децентрализация на общините. Приемаме посоката, коментира Найден Зеленогорски. Но и тук още трябвало да се уточняват виждания и позиции.

Ние сме удовлетворени, че програмата на ГЕРБ е една основна платформа да се продължи напред, заяви Бъчварова.

 

Меглена Кунева уточни, че ще бъде представена политическа програмна декларация на бъдещия кабинет ГЕРБ-РБ, а до един месец след встъпването му в длъжност ще е готова самата управленска програма, която детайлно ще разпише как и в какви срокове ще се изпълняват поетите ангажименти.

Борисов раздразнен, че РБ бавят топката – в понеделник ще говорят за постове

Преговорите бяха предшествани от пореден изблик на раздразнение на Бойко Борисов към РБ.

"В понеделник би трябвало да се говори и за постовете", заяви той и декларира, че ако няма съгласие може в сряда да върне мандата.

"Понеделник е! Би трябвало да имаме вече и разговори за постовете включително, за хората, които ще го изпълняват това. Вече четвърта седмица почваме. Ами, като не стигнем до споразумение, взимаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори. В тази ситуация правителство само на ГЕРБ..., ще го обмислим, пак ще ги събера лидерите", коментира Борисов пред репортери в петък.

"Не съм оптимист от това, което чувам като послания от Реформаторите. Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ, за да покажем партньорство. Той ми каза: "Г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя" и не се обади!", разказа лидерът на ГЕРБ.

АБВ може да подкрепя политики, ако види приоритетите си в програмата на кабинета

Междувременно партия АБВ на бившия президент Георги Първанов остава твърдо на мнение, че няма да участва с министри в бъдещото правителство, но може да подкрепя отделни негови политики. На въпрос дали АБВ са готови да подпишат споразумение с конкретни приоритети и да са подкрепящо мнозинство в Народното събрание, лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин каза: "Ако нашите приоритети влязат в такова споразумение и те видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи. Ако не ги видим, ние няма как да подкрепяме една политика, която е различна от нашите. За нас са най-важни икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с изборния кодекс, със съдебната система".

"Нови избори не са решение. Усилията трябва да бъдат насочени към създаване на стабилно правителство", е виждането на АБВ, изразено след консултациите при президента.


"Това, което ще се сформира като бъдеща коалиция, до голяма степен зависи от отношението на ГЕРБ. Ние няма как да участваме в кабинет, който не отразява нашите основни теми", каза още Калфин.

"Господин президентът постави една много важна тема, която, според мен, се изпуска в консултациите между политическите сили: че в споразумението за партньорство с ЕС ние сме поели ангажимент за ЗЗ конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г. От тях зависи дали ние ще можем да получим тези 15 милиарда лева", заяви Калфин.


АБВ (11 депутати) бе първата формация, която се срещна с президента Росен Плевнелиев в рамките на консултациите му с политическите сили преди връчването на проучвателния мандат за правителство. Държавният глава реши да започне консултациите по обратен ред – от последната към първата политическа сила.

В петък бяха предвидени разговори с АБВ и "Атака", но лидерът на атакистите Волен Сидеров отказа.

Президентът: Кабинетът на малцинството може да е устойчив при ясна програма

Президентът Плевнелиев подкрепи формиране на кабинет на малцинството при ясно разписана програма.

"Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само, ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна, трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя", коментира държавният глава преди старта на консултациите.

"В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход", добави той.

Консултациите ще приключат на 5 ноември, когато президентът ще връчи на лидера на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България