ГЕРБ и РБ ще преговарят по приоритетите на управлението до средата на февруари

Сн. БГНЕС

До средата на следващия месец ГЕРБ и РБ трябва да са готви с анекса към коалиционното споразумение, който двете партии вече наричат "меморандум".

 

Окончателният документ, който е в процес на изработка, включва приоритетите на управляващите и графика за изпълнението на законодателните промени. Това се разбра след днешната, втора среща на преговорните екипи на двете партии.

По думите на председателя на ГЕРБ в парламента на срещата са били обсъдени секторните политики. В преговорите участваха министрите на здравеопазването Петър Москов (който е част от преговорния екип на РБ) и на образованието Тодор Танев. "Договорихме се със съответните министри и експертни екипи, които работят по прецизирането на текстовете в предстоящите дни да могат да бъдат финализирани, за да можем да имаме повече прецизност и срокове, за това което ще трябва да изпълним в предстоящите месеци", обясни Цветанов.

По думите му между двете формации в коалицията има и несъгласия, но засега партиите се разбрали да посочат само две теми, по които не са единни. Това са ДДС-праговете и преференциалното гласуване.

На въпрос на Mediapool каква е позицията на ГЕРБ за преференциалния вот, който е единственият граждански инструмент в Изборния кодекс, Цветанов не даде конкретен отговор. От думите му не се разбра каква позиция застъпва партията му - за увеличаване или намаляване на прага за преференциите на различните видове избори. Каза само, че целта била с промени в изборното законодателство да се намали броят на недействителните бюлетини, който на местния вот е бил 15% или около 480 000 бюлетини.

По неофициална информация от срещата обаче ГЕРБ настояват за вдигане на преференциалните прагове. От РБ са готови на отстъпка единствено за преференцията, свързана с местните избори. "За местния вот има резон да бъде увеличен процентът на пренареждането, защото една по-голяма фамилия в по-малко населено място осигурява място на съветник, но за парламентарните избори сме категорично против", казват от РБ.

Въпреки това обаче представителите на блока отчитат, че партньорите им от ГЕРБ вероятно ще получат помощта на ДПС и БСП и преференциалните прагове ще бъдат вдигнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?