ГЕРБ и РБ ще угодят на ПФ за ветото, пазарлъкът е за секциите в Турция

Правната комисия остави отворени врата за маневри

Снимка: БГНЕС

Без съвместно решение, но с уверение за "единни позиции" на трите партии от управляващото мнозинство приключи срещата им във вторник следобед по кризисната тема за ревизията на текстове от Изборния кодекс за гласуването в чужбина, на които президентът наложи вето. Преди това правната парламентарна комисия предприе сложна процедурна маневра, за да остави отворени врата за политическо решение по въпроса за ветото, след като Патриотичният фронт (ПФ) заплаши да напусне управлението, ако то бъде прието.

Цветанов: Постигнахме единни позиции, разговорите продължават

След края на срещата зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: "Спокойни сме за формиране на мнозинството, постигнахме единни позиции и в момента ни предстоят срещи с парламентарните групи, и утре ще имате повече възможност да разберете каква ни е позицията, защото продължават разговорите."

Президентското вето е втора точка от дневния ред на парламента в сряда.

Единството над всичко

В срещата участваха представители на ГЕРБ, ПФ и управляващото крило на Реформаторския блок. Според източници на Mediapool съгласие не е постигнато нито за ветото, нито за броя на секциите, в които да могат да гласуват българите, живеещи извън Европейския съюз. ГЕРБ са поставили само едно искане - трите партии да имат обща позиция и да демонстрират единство, поради което ПФ и РБ да постигнат някакво общо решение до сряда сутринта, което впоследствие ГЕРБ ще приеме, каквото и да е то.

Патриотите отказват да отстъпят от условието си за отхвърляне на президентското вето. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че според него ветото на държавния глава върху текстовете, приети по предложение на ПФ, трябва да бъде прието, тъй като се засягат конституционни права на българските граждани. На същата позиция е и РБ. В същото време ГЕРБ и РБ се притесняват от евентуално оттегляне на ПФ, тъй като ще се създаде усещане за неспасяем разпад на мнозинството след напускането на АБВ само преди седмица.

Пазарлъкът между ПФ и РБ е какъв таван да се въведе за броя на секциите в Турция

ПФ вече изразиха съгласие въведените по тяхно искане ограничения за вота на българите в чужбина да бъдат ревизирани. За живеещите на територията на ЕС се предвижда да гласуват така, както и досега. ГЕРБ влязоха на срещата с предложение да няма ограничение на броя секции в страните от Европейския съюз, като такива да се разкриват срещу 40 заявления извън консулските и дипломатическите представителства.

Голямата битка на ПФ е да останат ограничения за българите, живеещи извън ЕС, тъй като освен държави като САЩ и Русия, в тази категория попада и Турция.

Патриотите са се съгласили в тези страни да се въведе таван за броя на избирателните секции до 20. Реформаторите обаче са настоявали за 50.

"Компромисът", ако се стигне до такъв, е ПФ и РБ да се договорят за таван от 40 секции. При това положение ГЕРБ, РБ и ПФ единно ще отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев и още същия ден ще инициират промени в Изборния кодекс, с които да коригират същите текстове.

Ако се наложи, точката за ветото ще бъде изтеглена по-назад в дневния ред на заседанието на Народното събрание, за да се даде възможност за постигане на единна позиция, казаха пред Mediapool депутати от мнозинството.

Правната комисия остави отворени врата за маневри

Преди това правната комисия, което проведе извънредно заседание, не гласува традиционно процедурата, с която препоръчва на парламента да приеме или отхвърли ветото на държавния глава, а избра странна квалификация, която да я разграничи от подобно решение.

Очевидно заради несигурната политическа развръзка от преговорите, председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи на съпартийците си да се въздържат да препотвърдят подкрепата за върнатите от президента текстове от Изборния кодекс.

Седем представители на ГЕРБ и РБ гласуваха "въздържал се" за формулировката "препотвърждаваме подкрепата на Народното събрание за чл. 14 от Изборния кодекс", където са записани новите ограничения за разкриване на секции в чужбина.

Тримата членове на ДПС и БСП в комисията гласуваха "против", а двамата на Патриотичния фронт гласуваха "за", защото искат законът да остане в този си вид.

По този начин правна комисия не гласува "за" или "против" ветото, а каза, че парламентът не потвърждава подкрепата за закона, който вече прие. Такова решение устройваше и трите партии от мнозинството - ПФ са спокойни, че ветото на Плевнелиев не е прието, удовлетворени са ГЕРБ и РБ, защото текстовете ще бъдат редактирани.

Междувременно съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди във вторник сутринта пред бТВ, че фронтът ще напусне правителството, ако ветото не бъде преодоляно: “Подобно решение би доказало, че имаме диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция."

По думите му и сегашният вариант на закона дава право на българите, живеещи в чужбина, да използват правото си на глас. “В страните извън ЕС е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в градовете с над 1 млн. жители”, поясни той.

Разговорите за това дали да бъде подкрепена позицията на Плевнелиев се водят дни след като АБВ обявиха, че напускат управлението и коалицията на ГЕРБ, ПФ и РБ остана без необходимото мнозинство от 121 гласа в парламента.

За да бъде преодоляно ветото, за текстовете трябва да са гласували 121 депутати в пленарната зала, докато за решението на правната комисия е нужно обикновено мнозинство - повече от половината, участвали в гласуването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?