ГЕРБ и РБ смятат, че предсрочните избори са най-реалистичен сценарий

Все пак двете формации ще се срещнат пак, когато и ако РБ получи мандат за кабинет

Менда Стоянова, Петър Москав и Найден Зеленогорски след днашните разговори, сн. БГНЕС

Въпреки декларациите, че ще опитат да съставят правителство, в което обаче не желаят да участват, предсрочните парламентарни избори се оказаха "най-реалистичният вариант" за Реформаторския блок. Това стана ясно във вторник след среща между негови представители и най-голямата партия в парламента ГЕРБ, която вече декларира, че няма да подкрепи нов кабинет в рамките на 43-то Народно събрание.

"Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори", каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов.

И от двете политически партии допълниха, че разговорите ще продължат, след като и ако РБ получи мандат за съставяне на правителство.

"В разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП", каза министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

"Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани. От гледна точка на решението на Реформаторския блок да търси възможности, да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП", каза Москов.

По-рано във вторник Реформаторският блок обяви, че започва консултации за съставянето на ново правителство в сегашния парламент с партиите, които имат "ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности", като целта е да не бъдат допуснати БСП и ДПС отново в управлението на страната.

От Блока уточниха, че ако консултациите покажат възможност за "ефективно реформаторско мнозинство", РБ ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва свои представители в евентуалния нов кабинет.

"Ако не покажат такава политическа воля и мандатът за съставянето на правителство бъде връчен на РБ (както по-рано съобщи президентът Росен Плевнелиев - бел.ред.), РБ ще го върне незабавно", заявиха от коалицията.

"Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията; съдебната реформа; образование и здравеопазване; отбрана и сигурност; енергетика и икономическа стабилност", посочиха още от Реформаторския блок.

За ново правителство в сегашния парламент настоява Патриотичният фронт, който обаче има други приоритети – повишение на пенсиите, мерки срещу бежанците и пр. Преди седмица ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят следващ кабинет в рамките на това Народно събрание.

По информация на Mediapool, ако РБ получи мандата, все пак ще го задържат под претекст, че преговарят за сформиране на правителство. Целта е чрез удължаване времето на политическите консултации да се избегне назначаване на служебен кабинет от страна на Плевнелиев, който няма желание да го прави за една или две седмици.

"Ако успеем да протакаме преговорите така, че да влезем в януари, няма нужда да се назначава кабинет, Борисов ще управлява в оставка до 22-ри, когато в длъжност ще встъпи Радев и си назначи служебно правителство", казват неофициално от блока.

"Господин Радев да си поеме отговорността пред хората", призова във вторник Менда Стоянова от ГЕРБ след разговорите с реформаторите. Според нея бъдещият президент Румен Радев и настоящият Росен Плевнелиев трябва да се разберат за създаване на служебно правителство, за да не се налага Плевнелиев да прави служебен кабинет за 10-20 дни.

От друга страна тя добави, че в ГЕРБ не са съгласни евентуалният, излъчен от този парламент нов редовен кабинет да бъде експертен, тъй като политиците трябва да поемат отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България