ГЕРБ и РБ все още не са постигнали съгласие за преференциалния праг на избори

Снимка: БГНЕС

Втора поредна седмица ГЕРБ и Реформаторския блок не успяват да постигнат съгласие за преференцията в Изборния кодекс, за прага за регистрация по ДДС и за местните данъци и такси. Тези въпроси бяха обсъдени в четвъртък на трети кръг консултации между преговарящите екипи на партиите, които изготвят анекс към коалиционното споразумение. От срещата отсъстваше председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е в САЩ.

Двете формации оповестиха, че ще уточнят окончателно анекса към коалиционното си споразумение на среща през следващата седмица.

Преговорите започнаха по искане на партията на Меглена Кунева, след като ДСБ излезе в опозиция през декември 2015 г. Първоначално от Реформаторския блок поискаха анекс към коалиционното споразумение, след това документът беше наречен декларация към управленската програма, а днес беше представен като меморандум.

Според информация от двете партньорски формации те както и миналата седмица не успяват да постигнат договорка за възможността за пренареждане на кандидатските листи по време на избори.

Аргументите на ГЕРБ срещу преференцията в сегашния ѝ вид са, че води до висок процент недействителни бюлетини - по техните изчисления 14% на местните избори. Освен това прагът на преференцията на вота за общински съветници - 7% от общинската избирателна квота, бил твърде нисък и в някои общини с 30-ина гласа може да бъде избран съветник. От Реформаторския блок не са склонни на големи отстъпки и затова предлагат да се определят различни прагове според броя избиратели в общините, както и да се въведе машинно гласуване, с което да се елиминира възможността за недействителни бюлетини.

По повод лошото финансово състояние на много общини в страната, сред които и 20 във фалит, депутатите от бюджетната комисия Димитър Танев (Реформаторски блок) и Менда Стоянова (ГЕРБ) са обсъдили промени в закона за местните данъци и такси. Според Реформаторския блок най-накрая трябва да се въведе нова методика за изчисление на такса смет, защото сегашната - на база данъчна оценка на имота, не разпределя справедливо тежестта между гражданите и бизнеса. От ГЕРБ не са склонни за драстично увеличение на таксата, но при повечето от обсъжданите досега в Министерство на финансите варианти изчисленията сочат поскъпване за гражданите и по-ниска такса за бизнеса.

От Реформаторския блок настояват още прагът за регистрация по данък добавена стойност (ДДС) да се увеличи от 50 000 на 200 000 лева годишен оборот. Не срещат обаче подкрепата на ГЕРБ, които се извиняват с европейски изисквания, защото ДДС бил общностен данък. Идеята е да се пресекат схеми за източване на ДДС.

Даниел Вълчев от Реформаторския блок коментира, че при партньори винаги може да има отстъпки, но не и по принципни въпроси.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?