ГЕРБ и Реформаторите: Държавата върви към пълен фалит

Президентът да свика КСНС и с партии победители в евровота за сформиране на план за изход от кризата

ГЕРБ и Реформаторите: Държавата върви към пълен фалит

Заради финансовата дупка в държавата, натрупана само за последната година при управлението на кабинета "Орешарски", президентът Росен Плевнелиев трябва да свика в разширен състав Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), тъй като има опасност от пълен фалит на държавата. Това заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок в понеделник.

 

Той изчисли, че ако не се разработи план за изход от кризата, през следващата година държавата ще е изправена пред пълен фалит. Причина за това са краткосрочните задължения на НЕК за 3 млрд. лв. и на БЕХ за 1 млрд. лв., бюджетния дефицит от над 860 млн. лв, отчетен от Министерството на финансите в изпълнението на консолидираната финансова програма към 30 април 2014 г., планирания нов дълг на правителството за 3 млрд. лв., задлъжнялост на общините и здравеопазването – по половин милиард лева, плюс 1.2 млрд. лв. дълг за проекта "Южен поток". Димитров обяви, че за година управление на кабинета Орешарски всеки работещ българин е задлъжнял допълнително с 3000 лв. или с по една минимална работна заплата на месец,

 

По-рано през деня, със сходни мотиви, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов прогнозира, че предсрочните парламентарни избори са неминуеми наесен, заради невъзможността правителството на Пламен Орешарски да изпълни бюджета за 2013 г. Към края на април дупката в хазната нараства заради повишените социални разходи на кабинета, намалените плащания от еврофондовете и спад в приходите от косвени данъци, сочат данните на финансовото ведомство.

 

"След моралния фалит на правителството е налице финансов фалит... От времето на Жан Виденов не сме били свидетели на толкова тежко финансово положение... За съжаление пред България се очертава тежък неприятен гръцки сценарий", заяви Мартин Димитров.

 

Икономистът Георги Ганев упрекна управляващите в кражби и прахосничество. Според него енергийният сектор умишлено се води към фалит за да може да има приватизация, чрез която енергетиката да бъде подарена на Кремъл. Ако политиците ни не се обединят около план за излизане на България от кризата, няма да има никаква възможност за растеж на заплатите. Ще има загуба на работни места, по високи данъци, поскъпване на тока и парното, на цени, както и неминуемо увеличаване на лихвите по кредитите за домакинствата, добави Ганев.

 

Според Реформаторския блок, в КСНС трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти. Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, който обаче не трябва да се изпълнява от сегашния кабинет. Неговото прилагане трябва да стане след предсрочни парламентарни избори още през октомври.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък прогнозира, че предсрочните избори наесен няма да бъдат предизвикани нито от опозицията, нито от някого друг, а от невъзможността управляващите да изпълнят заложеното в Бюджет 2014.

 

"При тези параметри в момента, при това, че приходните агенции не събират нито данъци, нито митниците работят както трябва, няма откъде да дойдат парите. В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари, за мотрисите, -"Сименс"-ите, още 300 милиона не са платени, падежите 2015 година по големите кредити, с една дума тези сладури тогава ще искат да дойде някой да им обере тези негативи", каза Борисов пред бТВ.

 

Според бившия премиер, преценката кога да бъдат предизвикани предсрочните избори зависи изцяло от ДПС, тъй като в "Атака" нямали интерес от тях, тъй като няма да влязат в следващия парламент.

 

"Това, което виждам сега е вече случила се катастрофа. Неодифинансирането на болниците и дупката в здравната каса до края на годината ще мине половин милиард. Това, което има на сайта на финансовото министерството е 874 милиона дупка в бюджета сега. Ето ви 1.3 -1.4 милиона само от тук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски - "експертът", прехвърли за 2015 година - още 200 милиона, ето ви 1.7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата – виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че наесен щяло да има избори", каза още лидерът на ГЕРБ.

 

Според Борисов след следващия парламентарен вот лидерите на най-силно представилите се формации трябвало да седнат на една маса и публично да обсъдят какви мерки за излизането на страната от кризата ще предприемат. Той обаче призна, че няма представа на какво може да стъпи една подобно споразумение.

 

В отговор на въпрос Борисов каза, че след изборите не е разговарял с Николай Бареков, Лютви Местан или Сергей Станишев. Единствената партия, с която изключи възможно сътрудничество, бе "България без цензура".

 

Бойко Борисов коментира и кафето в Кърджали с лидера на ДПС Лютви Местан като подчерта, че срещата е имала една единствена цел - "да успокои напрежението след няколко изказвания на политически лидери, че Кърджали е мястото на раздора и оттам би могло да тръгнат някакви проблеми."

 

Лидерът на опозицията така и не отговори на неколкократно зададеният му въпрос дали партия ГЕРБ би се отказала от управлението на изпадналата в толкова тежко положение страна. Попитан каква оценка дава на кабинета "Орешарски" след година работа, той посочи, че дори двойка не може да му пише и му слага нула.

Споделяне

Още по темата

Още от България