ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизборите

Борисов: Разпоредил съм на СДС да се даде сигурно избираемо място

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прегръща Владимир Кисьов (СДС), за когото нареди да е на избираемо място в евролистата на новата коалиция ГЕРБ - СДС. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е "разпоредил" на СДС да се дадат две места в евролистата на ГЕРБ, като едното от тях да е сигурно избираемо и се очаква то да бъде заето от Владимир Кисьов - първият преговарящ на България с ЕС и бивш председател на Столичния общински съвет.

"Поне двама души да има в листата- убедени демократи, които като отидат в Брюксел, да защитават каузите, които ЕНП проповядва. На този принцип сме се спрели. Надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото той е в полза на българските граждани", каза Борисов в сряда след среща с лидера на СДС Румен Христов в централата на ГЕРБ.

Обявеният съюз ГЕРБ-СДС за евровота идва дни след като председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова сестринските партии - членки на европейската десница, да излязат в общ фронт на евровота, за да не изтече нито глас към популистките и антиевропейски партии. ДСБ незабавно отхвърли апела му. Другата българска партия член на ЕНП е "Движение България на гражданите" (ДБГ).

Неофициалните преговори между ГЕРБ и СДС обаче са започнали много преди писмото на Дол, което вероятно е формален претекст за финализиране на процеса, научи Mediapool. До миналата седмина Румен Христов не беше признавал публично, че вижда в ГЕРБ евентуален партньор за изборите през май. Вместо това той повтаряше, че "идейната коалиция" би била с "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените"). Водеха се и разговори, но без ясен напредък. Трите партии в "Демократична България" настояват техните евентуални бъдещи партньори ясно да се разграничат от ГЕРБ. След решението на СДС да преговарят с управляващата партия, от ДБ обявиха, че няма как да продължат да търсят "формула на взаимодействие" с партията на Румен Христов. 

От гледна точка на ГЕРБ, съюзът със СДС е ход, който легитимира управляващата партия като наследник на старата демократична десница и ѝ позволява да претендира пред десните избирателите за техните гласове. Вероятно планът на ГЕРБ е по този начин да стесни периметъра на "Демократична България" – обединение, което твърди, че последователно се противопоставя на недемократични и прокорупционни политики на ГЕРБ и се ползва със симпатиите на по-образованата, по-младата и активна част от българите.

Едно 23-годишно приятелство от времето на дисертацията на Борисов

След срещата между ръководствата на ГЕРБ и СДС премиерът припомни, че с Румен Христов се познават от времето, когато Христов е бил в центъра по психология на МВР, а Борисов по това време си е пишел дисертацията.

Румен Христов се познаваме от времето, когато бях в Института по психология в МВР, когато аз правех дисертация там, после работихме заедно, докато беше при президента Стоянов. Едно 23- годишно познанство и приятелство обяснява защо сме тук", каза Борисов.

После започна да говори и за познанството си с Владимир Кисьов - кандидатът на СДС, който се очаква да бъде на "сигурно избираемо място в листата на ГЕРБ".

"С Владо Кисьов се познавам от времето, в което беше председател на СОС, а аз станах кмет без нито един съветник. Партията, която е нанесла най-много поражения на БСП, е нормално да работи с най-старата дясна партия", разказа Борисов и след това прегърна Кисьов, който също беше на срещата. 

"Ако участваме заедно, няма да има загуба на десни гласове"

Лидерът на СДС за пореден път изтъкна писмото на Дол и обяви, че след него "събитията се развиха динамично".

"Констатирахме, че по отношение на европейската политика, нямаме разминавания и ако участваме заедно на изборите, няма да има загуба на десни гласове", обясни Христов.

Той призова да се направи "всичко възможно да обединим десните избиратели, за да може да имаме по-голямо представителство в следващия европейски парламент". Широка дясна коалиция обаче е невъзможна - ДСБ, които са част от "Демократична България", както и ДБГ вече отговориха на Дол, че коалиция с ГЕРБ е "абсолютно невъзможна". 

По-късно Христов обяви, че с ГЕРБ ще се борят за 8 места в европарламента. Това обаче е доста амбициозна цел, защото в момента ГЕРБ имат шестима евродепутати, а СДС - нито един. Първите прогнози на ЕП пък сочат, че ГЕРБ ще запази сегашната си бройка. 

По думите на Христов с ГЕРБ още не били говорили за имена. „В момента текат номинациите на отделните ни структури, но нямайте съмнение, че те ще бъдат знакови за СДС и за старата десница”,каза той пред Нова телевизия и подчерта, че засега коалицията с най-голямата партия е само за евроизборите, а по-нататъшното им партньорство "подлежи на допълнително обсъждане". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?