ГЕРБ и Синята коалиция спряха окончателно проекта "Белене"

ГЕРБ и Синята коалиция спряха окончателно проекта "Белене"

Дни преди да се разпусне парламентът спря окончателно проекта АЕЦ "Белене". Това стана с подкрепата на ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати при освиркване и тропане от страна на социалистите. В залата присъстваха 154 народни представители. Със 114 гласа "за", 40 "против" и без нито един "въздържал се" парламентът потвърди в сряда решението си от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Мнозинството подкрепи проекторешението, внесено от депутата от ДСБ Иван Иванов във връзка с проведения на 27 януари т.г. национален референдум.

Деветдесет и шест народни представители отхвърлиха проекта на левицата за рестартиране на изграждането на втората атомна централа. 33-ма го подкрепиха и един се въздържа.

Народното събрание прие, че подкрепя решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ "Белене” и окончателното прекратяване на проекта.

Парламентът препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение "3+" на площадката на "Козлодуй", записаха депутатите.

В решението се посочва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй”, както и да се започнат процедури за строителството на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй.

В предложението на Синята коалиция имаше още една точка - правителството да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за "Белене" преди то да бъде доставено в България. За да бъде постигнат консенсус за окончателното прекратяване на проекта, Синята коалиция се съгласи с искането на ГЕРБ това да отпадне.

Гласуването бе предшествано от близо тричасови дебати, в които прозвучаха познатите тези на привържениците и противниците на проекта, който през март м.г. бе спрян поради липса на финансиране и недоказана рентабилност.

БСП излезе с компромисно предложение - да се отложи решението на сегашното Народно събрание и то да бъде прехвърлено на следващото. ГЕРБ и Синята коалиция обявиха това за демагогия.

В опита си да го съживи или по-скоро да трупа актив преди изборите, миналото лято БСП инициира референдум за съдбата на АЕЦ "Белене". ГЕРБ коригираха въпроса на допитването така, че от него да отпадне конкретният проект. Референдумът бе на ръба провала, тъй като да гласуват излязоха малко повече от 20% от избирателите, но при този резултат НС бе задължен да се произнесе по въпроса. Близо 60% от гласувалите бяха "за" изграждането на нова АЕЦ, по подразбиране "Белене". Още в деня на референдума премиерът Бойко Борисов каза, че проектът е "зачеркнат" и ГЕРБ пак ще гладуват за спирането му при повторното внасяне в НС.

Поради внезапно подадената оставка на правителството и предстоящо разпускане на парламента, обаче, не беше ясно дали управляващите ще преценят, че това решение е приоритет за тях.

По-рано руски държавни медии писаха, че строежът на АЕЦ "Белене" може да бъде възобновен от следващ коалиционен кабинет.

За да не се предрешават набързо нещата, депутатът от БСП Янаки Стоилов поиска да продължат проучванията по проекта до есента и следващото правителство и парламент да вземат окончателното решение. Ако приемете решение, което сега слага точка, за нас не остава нищо друго освен да поискаме доверието на българските граждани да формираме мнозинство в следващото НС, което да отмени днешното решение, посочи той.

Депутатът призова хората да настояват за граждански експертни съвети при обявяването и провеждането на обществените поръчки. По думите на Стоилов референдумът е отключил гражданската енергия и до голяма степен е станал причина за предсрочните избори. И подчерта, че "Белене" означаваше да се произвежда електроенергия на цена, близка до тази на "Козлодуй". От думите му стана ясно и че левицата не възразява да продължи разследването по сключените договори за втората атомна централа, щом има съмнения за злоупотреби.

И от ГЕРБ, и десните обявиха аргументите на социалистите за демагогия. От Синята коалиция дори обвиниха Янаки Стоилов, че иска да наруши закона за референдумите, приет от тройната коалиция и правната комисия в 40-то НС, на която той е бил председател.

Това сериозни политици ли са, къде ви е принципността, коментира съпредседателят на ПГ на дясното обединение Мартин Димитров. Предложението, според него, показвало дълбока конюнктурност.

Той предупреди за възможна опасна, според сините, хипотеза, която не изключва в следващия парламент ДПС да се присъедини към коалицията за "Белене", както Кунева и така и да се рестартира проектът. Ако това се случи, подчерта Димитров, днешните протести ще ви се виждат като невинни сбирки на граждани в подкрепа на правителството и НС, защото ще фалирате държавата.

Бюджетът не може да понесе 20 млрд.лв за строителството на "Белене", изтъкна Мартин Димитров.

Хвърлените до момента 1.5 млрд лв. още сега вдигат цената на тока, добави той и за пореден път припомни, че ако изграждането на централата бе продължило, токът от нея ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от този на "Козлодуй" .

ГЕРБ заявиха, че е демагогия от страна на БСП да говори за обществени поръчки, за прозрачност, при положение, че именно при "Белене" не е имало такива. Демагогия е и твърдението на социалистите, че гражданско движение поставя въпроса за продължаване изграждането на централата. В него влизат Румен Овчаров, Янаки Стоилов, това не е гражданското общество, а хората, които направиха далаверата "Белене" и искат да прикрият собствените си кражби, коментира Станислав Иванов.

Формулирането на въпроса от първото демократично допитване в новата ни история "изяде" идеята за референдум, е оценката на ДПС. Вие четете резултата с оглед на политически и дори идеологически обременености, а не от гледна точка на волята на българските граждани, коментира Лютви Местан.

Той каза, че ДПС е отворено за промени в закона за референдумите в посока отпадане или намаляване на бариерата за признаване на резултатите от допитването. Той посочи, че неговата партия е за периодично провеждане на референдуми, но при ясно формулиран въпрос и готовност представителните власти да се съобразят с положителния отговор. Докато не се осигури това, е престъпно да
се провеждат референдуми, каза Лютви Местан.

Той съобщи, че ДПС няма да участва в гласуването на окончателното решение на НС, защото не се чувстваме в правото си да подложим на собствена партийна реакция скритата воля на суверена.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова ДПС да каже дали иска да реализира политиката на почетния си председател. Костов цитира думи на Доган, който казва за "Белене" - "това беше патриотична авантюра". Какво казвате по патриотичната авантюра сега, вдругиден, ще се съгласи ли НС на 5 млрд. евро заем, за да продължи строителството, обърна се Иван Костов към Лютви Местан.

Станислав Станилов от "Атака" припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов три години поред е говорил как ще се строи "Белене" и изведнъж е дошъл държавният секретар на САЩ и той "е обърнал палачинката".

След като окончателното решение бе прието, Петър Мутафчиев от БСП заяви, че в залата има много депутати, свързани с бизнеса с фотоволтаичните централи и затова имат личен интерес да гласуват за спиране строежа на АЕЦ "Белене". Той изрази очакване, че техните имена рано или късно ще излязат, а следващият парламент ще отмени това решение от днес.

Непосредствено преди гласуването избухна скандал, защото председателстващият заседанието Менда Стоянова не даде своевременно думата на Захари Георгиев от левицата по процедура, която по същество беше възражение срещу предложената в пленарната зала от Иван Иванов корекция в заглавието на решението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес