ГЕРБ и Станишев срещу БСП за Истанбулската конвенция

Отхвърлянето на документа е "политическа грешка", смята лидерът на ПЕС

ГЕРБ и Станишев срещу БСП за Истанбулската конвенция

Очаквано решението на БСП да не подкрепи ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието на жени над деца се превърна в поредния повод за противопоставяне между опозицията и управляващите. Ден, след като Националният съвет на социалистите, гласува, че няма да подкрепи документа в Народното събрание, от ГЕРБ свикаха пресконференция, в която да обявят колко неправилно е това поведение.

Същото по-рано през деня направи и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който нарече акта на съпартийците си от БСП "политическа грешка". Той разкритикува решението на националния съвет още в събота. От ГЕРБ използваха риториката на Станишев и призоваха лявата партия да поправи тази грешка.

Приятелски огън

"Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите, и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам", коментира Станишев пред БНР.

Първи срещу ратифицирането на конвенцията се обявиха коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти". Техните мотиви са, че в конвенцията не се говори за биологичен, а за "социален пол". Това пък означавало, че България трябва да признае "третия пол" и по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов да дава убежище на "травестити от Иран".

В неделя Станишев коментира, че дебатът за Истанбулската конвенция се е превърнал в спор за неща, които в самата конвенция не съществуват.

"Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано. Но това са реални проучвания. Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие", коментира Станишев. Според него страховете, предизвикани от конвенцията са "измислени и силно преувеличени" и "интерпретации на конвенцията измесват истинския проблем, а истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жени".

Той критикува ръководството на БСП и за това, че твърде много е забавило внасянето на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Според него фокусът на дискусията по вота ще бъде отместен включително и от темата за Истанбулската конвенция и няма да постигне целите си.

Атака

Няколко часа след изказването на Станишев от ГЕРБ призоваха опозицията да го послуша и да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция.

"Да, ние подкрепяме тази позиция на Станишев и не случайно аз призовах БСП с неговите думи, които той използва днес, да поправят тази политическа грешка, която допуснаха с решението да не подкрепят Истанбулската конвенция", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя добави, че ГЕРБ не се отказва от ратификацията на спорния документ, въпреки че той мина с резерви през Министерския съвет, където срещу него освен министрите от квотата на "Обединените патриоти" гласуваха и четирима от представителите на ГЕРБ в кабинета.

ГЕРБ ще преговарят и с "Обединените патриоти", за да променят позицията си.

Позицията на ДПС ще стане ясна във вторник.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че в сряда кани в Народното събрание всички депутати и заинтересовани страни на дебати по конвенцията.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че това е документ на Съвета на Европа и Конвенцията може да бъде приета след широк дебат.

Защита

БСП предпочита да води дебат, докато ГЕРБ слушат Брюксел и не зачитат семейните ценности на българите, отговори на атаките зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев пред агенция „Фокус“. Той добави, че в позицията си левицата се ръководи от "мнението на българските граждани". Според него призивът на ГЕРБ към БСП да промени позицията си е пиар акция. "ГЕРБ не мислят за нравите, обичаите и семейните ценности в България. "Те са чуждопоклоническа партия", каза още Стойнев в защита на позицията на левицата.

Той добави, че във вторник ще се реши дали представители на БСП ще участват в предстоящия дебат в парламента по конвенцията, организиран от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в сряда. Според него организирането на обсъждането е закъсняло, тъй като законопроектът за ратифициране на конвенцията вече е внесен в парламента за гласуване. Според Стойнев това е направено прибързано и под натиск отвън.

Споделяне

Още по темата

Още от България