БСП разкри:

ГЕРБ и тъстът на Цветанов точели държавни дружества

Шефове на ВиК в провинцията карали служителите да протестират срещу кабинета, твърдят от "Позитано"

Депутатите Красимир Янков и Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

Бившата управляваща партия ГЕРБ и конкретно тъстът на Цветан Цветанов са източвали държавни дружества, в частност във ВиК сектора, като "тази практика" продължавала и в момента. Това съобщиха на пресконференция в сряда депутатите от левицата Красимир Янков и Антон Кутев, според които по места освен източването на средства местни шефове на водоснабдяването карали работниците да протестират срещу кабинета.

С тези разкрития БСП отговори на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от последните седмици за масови политически чистки в администрацията.

"Тези обвинения ги отправя партия, която стана символ на "калинките" в държавата", коментира Янков. Колегата му Кутев допълни, че част от сделките вероятно ще попаднат под ударите на закона. Според него целта на ГЕРБ е да протака възможно по-дълго оставането на свои хора във властта.

"От друга страна, допълни Кутев, те пресират хората да ходят на протести срещу правителството. Очевидно падането на ГЕРБ от власт не е достатъчно, трябва партията да се отдели от лостовете на икономическата власт, защото злоупотребяват с това", заключи депутатът.

Двамата народни представители изнесоха случаи на злоупотреби, според тях, във Варна, Стара Загора, Силистра и Хасково.

Красимир Янков разкри, че тъстът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Васил Петров Георгиев, чрез две свои фирми за аварийни ремонти и техническо обслужване имал търговски взаимоотношения с възложители ВиК-дружествата в Стара Загора, Хасково, Благоевград, Севлиево, Враца.

Схемата е ставала чрез осигуряване на поръчки от държавни дружества в сектора за двете частни фирми. В същото време тези държавни дружества са регистрирали значителни загуби от по 7-8 милиона лева. Според Янков, за последните две години Васил Петров Георгиев, тъст на Цветанов е прибрал 700 000 лева по тази схема

По повод изнесената от БСП информация бившият вътрешен министър Цветанов заяви, че няма от какво да се тревожи.

"За разлика от БСП, аз съм единственият до момента български политик, който след приключване на извършена проверка от НАП, е дал съгласието си публично да бъдат оповестени резултатите от нея. Винаги съм спазвал законите на България и съм работил в интерес на българското общество", казва Цветанов в отговор на твърдението, че тъстът му е източил от държавата 700 000 лв. Именно тъстът и тъщата "спасиха" Цветанов от обвиненията за незаконно придобиване на 7 апартамента в столицата.

"И днешните медийни изяви на БСП са част от поредните опити за атака срещу мен и ГЕРБ. Те са неуспешен опит за отклоняване на общественото внимание от политическата чистка, която сегашните управляващи провеждат в цялата страна, политическата им безпомощност, компрометираните кадрови грешки и безпринципното управление на новата тройна коалиция", твърди още Цветанов в прессъобщение, разпространено от централата на ГЕРБ.

По време на пресконференцията Янков постави и няколко въпроса чрез медиите до институциите и за ВиК-Варна. Вярно ли е, пита Янков, че съпругата на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) - Велислава, е съдружник в дружеството, спечелило обществени поръчки за над 1 млн. лв. за доставка на гориво за ВиК- Варна, както и дали баща ѝ, общинският съветник в момента Красимир Маринов, е представлявал общината във ВиК-Варна.

"Във връзка с тези факти призоваваме прокуратурата към бързи действия, за да не бъдат укрити улики и да бъдат заметени следите", настоя Красимир Янков. Депутатът уточни, че за случаите на злоупотреби и нередности във ВиК-Варна, е изпратен сигнал до главния прокурор, регионалното министерство, както и ДФИ.

Антон Кутев обясни още, че подобен на варненския случай имало и в Силистра.

Той посочи, че вече е дал няколко сигнала за ръководителя на дружеството в Силистра за това, че направил "абсолютно безобразни покупки".

"Междувременно чух, че едната от тях е за 10 коли "Дачия" на неприлични цени, които искаше да купи – мисля, че го е спрял или се надявам, че го е спрял", каза той. Според Кутев резултатът обаче ще бъде, че когато и да бъде отстранен този човек, пари за заплати няма да има за дружеството.

"И в същото време протестите в Силистра – доколкото ги имаше – те бяха доста рехавички, но бяха в огромната си час от представители на дружество ВиК, които бяха заставени да ходят на протести", каза депутатът.

От думите му не стана ясно как и в провинцията са се появили протести, при положение, че от левицата твърдяха, че никъде освен в София няма недоволство срещу кабинета "Орешарски".

"Не стига, че точеха дружествата – както виждаме и в полза на Цветан Цветанов, на тъста му и на фирми, които са близки до ГЕРБ, а отгоре на всичкото пресираха хората да ходят на протести срещу промените", посочи Кутев.

"Бъдете сигурни, че докато тези хора управляват дружествата, тези два процеса – на източване на фирмите от една страна и на пресиране на хората да ходят да протестират срещу правителство, ще продължават по същия начин", посочи той. Според него падането на ГЕРБ от властта не е достатъчно засега и в този случай трябва да бъдат ясно разграничени и да се отделят от лостовете на икономическата власт, защото "тенденциозно злоупотребяват с тях".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?