ГЕРБ игнорираха "оферта" на Бареков – било "под достойнството" им да коментират

Поредно парламентарно дефиле устрои във вторник, по време на извънредното заседание на Народното събрание, бившият журналист и настоящ партиен лидер Николай Бареков. В свитата му бяха двамата "независими" депутати Светлин Танчев и Румен Йончев, които минаха към "България без цензура" (ББЦ), бившият тв водещ Росен Петров, номиниран от Бареков за вътрешен министър, както и членът на партийното ръководство Ангел Славчев.

Бареков повтори предложението си за две анкетни комисии, които да разследват избора на президента Росен Плевнелиев и "фактите и обстоятелствата около нерегламентираните му бизнес контакти, поведението му на данъкоплатец и връзките с отделни корпоративни кръгове".

Със самочувствието на "лидер на най-голямата извънпарламентарна партия" той каза, че е дошъл в парламента, за да подаде ръка на ГЕРБ. "Ще потърсим подкрепа първо от тях, за да не ни обвиняват във връзки с управляващите", обясни Бареков.

Веднага след това заяви, че времето на парламента е изтекло, но той лично щял да го бутне след евроизборите. Паралелно с това допусна, че всъщност искането на предсрочни избори може да е манипулация от страна на Бойко Борисов, който заедно с президента да назначи служебно правителство, което да фалшифицира резултата. "Не искам Марин Райков да ми брои моите бюлетини", заключи Бареков и още веднъж призова ГЕРБ да го подкрепят за комисиите срещу президента Плевнелиев.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев не пожела да коментира призива на Бареков, "защото е под нашето достойнство". Но отбеляза, че когато искаш от някого партньорство, трябва да имаш преди всичко доверието на хората, към които се обръщаш. Велчев напомни искането на ГЕРБ желаещите да влязат в политиката да минават предварително психотест и тест за зависимост от анаболи, наркотици и др.

За да бъде инициирано създаването на анкетни комисии, са нужни подписите на минимум 48 депутати. Към Бареков са се ориентирали трима отцепници от ГЕРБ - Йончев, Танчев и Красимир Стефанов, който и във вторник не беше в парламента.

Мая Манолова от БСП не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от ББЦ, който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Преди дни заместник-председателят на ДПС Рушен Риза заяви пред Mediapool, че е крайно партията му да подкрепи идея за импийчмънт на президента, но нищо не пречи анкетни комисии в НС да "разследват" държавния глава.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?