ГЕРБ има две номинации за президент според това дали изборите ще са 2 в 1, или не

Борисов предлага на Трифонов бойкот на "глупостите" за бюджета

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията има различни номинации за кандидат-президент в зависимост от това дали изборите ще са 2 в 1, или не.

Попитан кой ще е кандидатът на ГЕРБ, Борисов каза, че първо иска да знае как ще се проведат изборите и тогава ще обяви номинацията: "Ако е в един ден, ще бъде строго партиен, в другия случай - непартиен. Имаме кандидати".

В сряда той даде специална пресконференция, на която предупреди, че с приетите до момента текстове от актуализация на бюджета се "самоубива" следващо правителство. Причина е, че промените залагат драстично увеличение на разходите за пенсии не само за 2021 г., но и занапред.

Позицията на ГЕРБ от самото начало е, че актуализацията на бюджета е тотално ненужна. Въпреки това партията предложи добавки по 100 лв. на месец към всички пенсии до края на годината, а текстовете бяха приети в пленарна зала. Увеличението дори бе завишено на 120 лв. по предложение на ДПС. Отделно бе прието и предложението (което стъпва върху текстовете на служебното правителство) за актуализация на всички пенсии с 12.5%, повишаване на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв., а на максималната - от 1440 лв. на 1500 лв.

Все още обаче увеличението на пенсиите не е окончателно гласувано. Депутатите остава да гласуват най-важния текст - датите на влизане в сила на приетите промени. Въпреки че се очакваше гласуването да се случи сутринта в сряда, към ранния следобед то още не е факт - най-вероятно заради липсата на консенсус между парламентарните сили.

В тази ситуация Борисов предлага ГЕРБ и "Има такъв народ" да напуснат пленарна зала при гласуване на част от текстовете, което ще блокира гласуването на "глупостите" в актуализацията на бюджета.

"Ако ИТН са искрени във възмущението си спрямо актуализацията, внесена от служебния кабинет, нека да напуснем парламента заедно! Без двете най-големи партии бомбата, заложена от Радев, няма как да бъде приета от парламента. Но Слави Трифонов вече обяви, че застават зад кандидат-президента и неговия кабинет", каза Борисов.

"Страшно е, когато заложиш в бюджетните прогнози да няма приходи, а разходите да се вдигнат с милиарди. Изходът от това е или да теглим огромен дълг, или да плащаме с данъци. Бъдете честни - излезте и кажете вчерашното увеличение на пенсиите изисква увеличение на данъците", отбеляза Борисов.

По думите му политическите сили в парламента "купуват" изборите на Радев с тези пенсии.

"Стремежът към еднолична власт на диктатора Румен Радев води държавата към банкрут. Неговият слуга Асен Василев внесе взривоопасна актуализация на държавния бюджет, която не само задължава бъдещите поколения, но и ще доведе до скорошно увеличаване на данъците за българските граждани. Обръщам се към шайката на Румен Радев – признайте пред българите, че искате да купите изборите на кандидат-президента и сметката ще бъде платена от джоба на данъкоплатците", каза Борисов.

Той смята, че служебният кабинет води държавата към "невиждан досега дефицит". "Нашата политика винаги е била да харчим толкова, колкото изкарваме. Управлявали сме така, че хазната да бъде на излишък. Няма друга здрава сила освен ГЕРБ в България. Победихме ги на изборите в България и то с техните машини, пак ще ги бием", завърши Борисов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?