ГЕРБ иска избори и референдум в края на септември

Отчетът на кабинета можело да не е 170 страници, вмествал се в краткото "Провалихме се!"

ГЕРБ иска избори и референдум в края на септември

ГЕРБ иска в края на септември да се насрочат предсрочни парламентарни избори и едновременно с това да се допита народът по повдигнатите преди три месеца въпроси от президента Росев Плевнелиев - дали да бъде въведено задължително гласуване, дали да има мажоритарен избор и дали да има електронно гласуване. Това заяви на пресконференция в неделя Цецка Цачева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, която припомни, че на 10 юни изтича срокът, в който парламентът трябва да се произнесе по искането на държавния глава за промяната на правилата за провеждане на изборите.

Затова ГЕРБ ще настоява в седмичната програма на парламента за идващата седмица да бъде включено предложението за провеждане на референдум заедно с предсрочни парламентарни избори най-късно в края на септември. "Коалиция за България сега се опитват да отклонят общественото внимание от мотивите на внесения от ГЕРБ вот на недоверие към финансовата политика, от това, което очакват всички български граждани – оставка на премиера Орешарски в следващите часове, а не дни", заяви Цачева.

Бившите министри от кабинета "Борисов", а сега депутати - Делян Добрев, Десислава Атанасова и Цветан Цветанов, заедно с евродепутата Томислав Дончев,разкритикуваха отчета на правителството на премиера Пламен Орешарски и заявиха, че кабинетът се е провалил във всички области.

"В потока от думи в тези над 170 страници е неизказано друго, което може да се каже много по-късо и много по-просто. Неизказаното е: " Провалихме се, извинете!", каза Томислав Дончев. Той допълни, че не се сеща за друг случай на такова колективно скъсване с действителността.

По думите му, психиатрията наблюдава много случаи, когато един човек може да загуби връзка с действителността, но този документ е ярко доказателство, че подобни състояния могат да се наблюдават в много по-големи групи, като в случая става въпрос за целия Министерски съвет.

Дончев посочи, че в отчета липсва информация за старта на следващия програмен период за еврофондовете, както и коментар или прогноза кога ще започнат плащанията по текущия програмен период. Той изрази безпокойство от това, че близо 90 общини искат да си прекратят всички проекти за секторите "Води" и "Отпадъци", заради начина, по който се управлява оперативна програма "Околна среда".

"Тази година е очевидно, че няма да се случи. Имам скромна надежда, че би могло да се случи през следващата", каза Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България