Дясната опозиция критикува правителството за Сирия

ГЕРБ иска изслушване на премиера, Реформаторският блок - ясно осъждане на Асад

Дясната опозиция в парламента и извън него разкритикува в петък позицията на българското правителство по сирийската криза. ГЕРБ ще иска премиерът Пламен Орешарски да бъде изслушан в парламента, а от Реформаторския блок поискаха ясно да бъде осъден "престъпният режим на Асад“.

Искането на ГЕРБ за изслушване на Орешарски ще бъде отправено още в първия парламентарен ден на парламента след ваканцията, съобщи заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

"Позицията в момента на външния министър е неадекватна на създалата се ситуация", заяви Цветанов, като така продължи острите атаки на Бойко Борисов срещу Кристиан Вигенин.

Според Цветанов позицията на Вигенин е "много пасивна, много е хаотична".

"Трябва да излезеш и да кажеш - каква е позицията на България? Ние трябва да участваме активно и, разбира се, да се съобразяваме с това, което ние можем да понесем като последствие от тези конфликти. В управлението на ГЕРБ, и външният ни министър и правителството, винаги сме призовавали за много по-бързо решаване, дори в някои случаи ние също сме участвали активно в инициирането на форуми, които да могат да доведат до по-бързото решаване на тези проблеми", каза Цветан Цветанов при посещение в Кърджали.

Той критикува управляващите и затова, че са се забавили да предприемат мерки във връзка с очакваното повишаване на потока от бежанци заради напрежението в Сирия.

"Никой не говореше за тази тема, никой не говореше за бежанските лагери, никой не говореше за това, което трябваше да се предприеме, като политика. Ние щяхме да подкрепим всяко едно действие, което води до действителна адекватна политика при тази миграционна заплаха, която има и към България към настоящия момент”, каза Цветанов.

Той посочи, че българското правителство трябва да предприеме адекватни действия за осигуряването на места, където да бъдат настанени бежанците.

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор, Свиленградско, чийто капацитет е изчерпан. Правителството обаче отпусна над половин милион лева за осигуряването на допълнителни условия за приемане на бежанци.

"Убеден съм, че ще влезе кризисният вариант за отваряне на палатков лагер. Ние сме го разработвали преди това в стратегията, която е за реакция в такава посока, но в момента ситуацията е, че тази бежанска вълна се усили прекалено много в последните седмици и това затишие и липсата на коментар по тази тема, мисля, че е слабост на сегашното управление”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

В петък с позиция за Сирия излезе и Реформаторският блок, който обяви, че българското правителство трябва да заеме и огласи ясна позиция спрямо "престъпния режим на Башар Асад в Сирия".

"В момент, в който целият западен цивилизован свят не просто осъжда деянието, а преценява по какъв точно начин да прекъсне войната на сирийския президент срещу гражданите на Сирия, България продължава да има неопределена позиция по най-тежкия въпрос в международната среда в момента", се допълва в позицията на десните.

Според тях изявленията на външния министър Кристиян Вигенин по темата са "оплетени, несигурни и неясни".

"Това не са изявления на министър на държава член на НАТО и ЕС. Всъщност не става дума дори за изявления, а за объркана реторика и изчакване проблемът да затихне от само себе си", допълват реформаторите.

В позицията им се казва, че с употребата на химически оръжия срещу собствения си народ Башар Асад се е наредил до най-мрачните международни престъпници в последните десетилетия и трябва да бъде изправен пред трибунала в Хага.

"Това е ясно на света, но не изглежда ясно на българското правителство. Настояваме България да огласи категорична позиция и да заеме своето място в общността на държавите, към които принадлежи по силата и на международните си ангажименти и договори", призовават десните.

В отделна декларация на "Синьо единство", която също е част от Реформаторския блок, се казва, че българската дипломация е недопустимо пасивна.

"Управляващото мнозинство в лицето на БСП, ДПС и Атака нямат ясна стратегия за справяне с последиците за България от евентуален военен удар в Сирия - заплахите за националната сигурност от очакваната бежанска вълна, както и отражението върху българската икономика", казват от партията.

"Синьо единство" призова кризата в Сирия да бъде дебатирана в Консултативния съвет по национална сигурност и в Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?