ГЕРБ иска прокуратурата да каже нужен ли е "Цанков камък"

Консултираният от Доган хидровъзел бил нерентабилен, опасен и "паметник на глупостта"

Седем години след изграждането на консултирания от Ахмед Доган хидровъзел "Цанков камък", ГЕРБ поиска прокуратурата да каже дали има нарушения и корупция при изграждането на язовира и ВЕЦ-а, но и дали съоръжението е нужно на енергетиката. Сигналът до държавното обвинение бе внесен в понеделник от депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Ненков. Те заявиха, че хидровъзелът има отрицателна норма на възвръщаемост, а може и да се окаже опасен за населението "с оглед вместимост, спукана чашка и пропускливост на мембраната".

Още в петък управляващите коментираха, че едва 7 години след завършването на знаковия за Тройната коалиция проект, вече се налага да се заделят средства за сериозен ремонт. Шефът на НЕК обаче обясни, че ремонтът е планов, щ еструва 80 хил. лв. и въобще не става въпрос за пукната чашка на язовира, а за пукнатини на мембраната, положена по дъното на река Гашня, пълнеща водоема, за да не се просмукват водите в карстовите скали. 

"Трябва задълбочена проверка, считаме, че главният прокурор и подчинените му имат подобна експертиза, да се вземат становищата на редица експерти и да се надяваме, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ 1 млрд. лв., е бил необходим за обществото", заяви Атанасова. Тя припомни, че проектът е стартиран при правителството на Тройната коалиция, а колегата ѝ Александър Ненков обяви, че дошлият след това кабинет на ГЕРБ не е имал друг вариант освен да инвестира още 100 млн. лв. в хидросъоръжението, или то "да стои като паметник на глупостта и няма никаква полза от него".

Ненков отбеляза, че "Цанков камък" се е оскъпил 3 или 4 пъти, за да стигне до сегашната си стойност.

Атанасова поиска също така лидерът на БСП Корнелия Нинова, която разкритикува законопроекта за новия антикорупционен орган, да каже дали той трябва да се занимава с "Цанков камък".

"Ще кажете защо толкова години по-късно", коментира Ненков сега внесения сигнал. "Защото по едно и също време проекти като "Цанков камък", АЕЦ "Белене", даването на мина "Ораново" на концесия без първоначална такса, които са за милиарди – не става въпрос за суджуци и с ремонта на НДК, а милиарди от джоба на данъкоплатците. Проект, който с пътя струва 1.5 млрд. лв., продава тока си на регулирания пазар – демек на по-висока цена, приходите са 15 млн., а тази година ще са едва 10 млн. лв. И не е ясно каква част от тях са отишли за поддръжката. Сами си направете сметка за рентабилността. Проектът не е бил необходим и сега трябват още пари", каза Ненков.

"Може да е красиво съоръжението, но е безсмислено и е бездънна яма и парите, вместо да отидат в гражданите и в икономиката, отиват в чужди ръце", допълни депутатът от ГЕРБ, но от думите му въобще не стана ясно кои пари в чии ръце отиват.

Не се разбра и какво предлага ГЕРБ да се прави с хидровъзела.

ГЕРБ са поискали прокуратурата да се запознае със синтезираните факти, които не са тайна за никого, а също така и да провери какво се се случило с предишната поискана проверка (от Бойко Борисов през 2010 г. - бел. ред.).

"Става въпрос за схеми, които трябва да бъдат проверени. Ние сме внесли сигнал, но не сме експертите, които са кажат кой е виновен", заяви Ненков.

Сигналът не е срещу конкретни отговорни лица, но двамата депутати напомниха, че проектът стартира, когато енергиен министър е бил Румен Овчаров, а негов заместник Корнелия Нинова.

"Цанков камък" стана най-известен с това, че консултант по проекта бе сегашният почетен лидер на ДПС Ахмед Доган, който по време на получаването на хонорар от близо 2 млн. лева, бе депутат и лидер на партията си, която не само участваше в коалиционното правителство на Сергей Станишев, но и беше мандатоносител. Срещу Доган дори бе заведено дело за конфликт на интереси във връзка с консултантския договор, но Върховният административен съд го оправда.

Не е ясно дали почетният председател на ДПС е заподозрял атака срещу себе си в офанзивата на ГЕРБ срещу "Цанков камък", но в понеделник той реши да наруши мълчанието си и да заяви пред сайта "Епицентър": "Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика".

Недоумение демонстрираха и в БСП.

"Защо сега го внасят сигнала? Каква е причината?", попита заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. "Стана ясно обаче, че всъщност нямаме проблем с техническите характеристики или техническите качества на хидротехническото съоръжение. По договор е ясно, че на шестата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявила обществена поръчка за под 10 хиляди лева. Представете си това огромно съоръжение и поръчка обществена под 100 хиляди лева за пукнатините. Ремонтът на един плувен басейн е 3-4 пъти повече", допълни той.


Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес