ГЕРБ иска Радев да спре "безумната" смяна на най-висшия военен

"БСП влиза през задния вход във властта, в отбраната връщат хора от времето на Орешарски"

ГЕРБ се обяви срещу повсеместната чистка във военното министерство и призова президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев да спре поне "безумната" смяна на началника на отбраната, която предложи служебният кабинет в сряда

"Възмутени сме от смяната на началника на отбраната Емил Ефтимов. Скоро смениха главния секретар на МВР, сега сменят другия важен професионалист в друго министерство. БСП влиза през задния двор във властта", заяви Валентин Радев от ГЕРБ.

Малко по-рано правителството предложи на президента досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев да замени вицеадмирал Емил Евтимов, който заемаше поста по-малко от два месеца. За да стане рокадата факт, Радев трябва да издаде указ.

"Това ли прави служебното правителство? Президентът знае ли какво прави то. Той е съгласувал този указ. Това е партизация и то от служебно правителство, и то крайна. Началникът на отбраната е най-висшият офицер и там да се посяга по такъв груб начин с калните обувки“, коментира Радев.

Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев.

Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.

За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидат- депутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.

"Обръщам се към президента, ако друг не разбира какво означава смяната на началника на отбраната, да не подписва указа, да се спре тази безумна смяна и да не се стресират въоръжените сили, когато най-малко е необходимо. Представете си какво се случва сега надолу. Хората тръпнат сега в очакване“, посочи още Радев.

Той се обяви и срещу уволненията в търговските дружества към министерството.

По думите му в Министерство на отбраната в момента се извършва връщане на хората на Орешарски.

Служебният военен министър Стефан Янев от своя страна защити назначаването на нов началник на отбраната. По думите му служебното правителство иска да подобри "настоящото положение с временно изпълняващ длъжността".

"Мисля, че е точно в правомощията на кабинета, служебен и неполитически ангажиран, да направи това, което е в интерес на Българската армия - да се назначи офицерът, който заема най-високото място в армейската пирамида. Изборът е направен измежду седем кандидати, които имат право", каза Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България