ГЕРБ иска "специалният прокурор" да е факт до края на мандата

Промените бяха приети на първо четене, окончателно ще се гласува догодина

Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

Специалният прокурор с правомощие да разследва главния да се гласува до края на мандата на този парламент. Тази цел са си поставили от ГЕРБ, заяви в петък зам.-председателят на парламентарната група Красимир Ципов.

Управляващите предлагат новата фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор да бъде създадена с промени в НПК и Закона за съдебната власт. Според тях специалният прокурор ще има седемгодишен мандат и ще се избира от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Проблемът в този механизъм е, че самият главен прокурор има силно влияние във ВСС и може на практика да избере кой да го разследва. Гласуването на съвета лесно може да бъде доминирано от прокурорската колегия и парламентарната квота, които по традиция гласуват заедно и според волята на шефа на държавното обвинение. По същия начин на поста бе избран Иван Гешев.

Темата вече е тема

"Темата за отчетността на главния прокурор и гарантиране на независимостта на разследване случаите, в които той може да извърши престъпление, се дебатира в общественото пространство през последните няколко години", заяви Ципов в петък.

Липсата на контрол върху главния прокурор всъщност е тема от десетки години, но досега не правеше впечатление на управляващите. След поредни критични констатации от Венецианската комисия, ЕК и други европейски институции от ГЕРБ решиха да се задействат. Въпреки това има риск предлаганият механизъм изобщо да не е ефективен.

Единият ще гони, другият ще бяга

Има опасност тази законодателна инициатива да се превърне във фиаско както стана с предложението за нова конституция, коментира депутатът от БСП Крум Зарков. Според него дебатът по тази тема върви вяло. Зарков подчерта, че не ясно за какво ще взима заплата 7 години специалният прокурор, след като ще се занимава само с разследвания срещу главния, а такива може изобщо да няма.

"Може ли един прокурор да се занимава за 7 години само с една личност? Този човек за 7 години ще развие обсесия. Обектът на интерес, главният прокурор, също е прокурор, който може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир. Не знам как си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие", заяви Зарков.

Промените бяха критикувани и от независимия депутат Красимир Янков, който доскоро бе час от БСП.

"Разбираме желанието на управляващото мнозинство, включително и да размахат пръст на главния прокурор. Това вероятно е продиктувано от наближаващите избори, това вероятно е продиктувано от недоволство и на една голяма част от българските граждани, които го изразиха и чрез многохилядни протести. Но начинът, по който се предлага да бъде избиран разследващ прокурор, аз не мисля, че ще удовлетвори както желанието на тези, които повдигнаха въпроса за неприкосновеността и неконтролируемостта на главния прокурор, така и включително на европейските партньори", заяви той.

Промените в НПК бяха приети на първо четене в парламента в петък. Дали текствете ще останат в този вариант е рано да се каже. Мнозинството гласува за тях в последния работен ден на парламента. Следващото заседание е насрочено за 13 януари догодина.

За и против

Самият главен прокурор е против готвената промяна. В парламента бе внесено становище, подписано от заместничката на Гешев Даниела Машева, според която подобна реформа е ненужна. В подкрепа на законопроекта се изказа правосъдният министър Десислава Ахладова. Самият Гешев твърди, че е почти невъзможно да извърши престъпление в рамките на служебните си задължения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?