ГЕРБ иска здравното министерство да определи къде може да се пушат бездимни цигари

Менда Стоянова пресметна, че бюджетът е загубил 15 млн. лв. от ниския акциз върху тях и се обяви за лобист на бюджета

ГЕРБ иска здравното министерство да определи къде може да се пушат бездимни цигари

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова призова здравното министерство да реши къде може да се пушат бездимни цигари. В момента употребата им не е забранена в закрити помещения, за разлика от конвенционалните цигари.

Означава ли това, че бездимни цигари може да се пушат по време на представление в театъра или на концерт, попита Стоянова пред бТВ.

Въпросът с пушенето на бездимни цигари в закрити помещения не е уреден нормативно. Те се пушат в ресторанти и заведения и има случаи на конфликтни ситуации между гражданите заради това.

В края на юни управляващите внесоха промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат по-висок акциз за нагреваемите тютюневи изделия, т.нар. бездимни цигари. Предложението е за повишение от 152 лв./кг сега на 177 лв./кг.

В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия - това е устройството на "Филип Морис" IQOS и филтрите за него.

Това предизвика въпроса дали Менда Стоянова не лобира за производителите на конвенционалните тютюневи изделия.

"Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси. Известно е, че аз съм един виден лобист, но за бюджета", каза Стоянова.

ГЕРБ: Бюджетът е загубил досега 15 млн. лв.

Аргументът е, че българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 млн. лева заради неправилното облагане на бездимните цигари, посочи Стоянова.

"Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5.50 лв., 3.50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цена 5.50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лева с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.“, заяви председателят на  бюджетната комисия в Народното събрание. Тя допълни, че "тяхното разпространение е за сметка на бюджета".

Менда Стоянова обясни планираното вдигане на акциза по средата на годината с това, че депутатите не са оценили навреме голямото търсене на новия тип цигари. 

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари - май 2018 г. имаме ръст от над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1.4 на сто", заяви Стоянова.

На въпрос защо изведнъж България тръгна да става първата страна в ЕС, която изравнява бездимните цигари с обикновените, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният ефект от тези изделия и вероятно ще има промени в евродирективите.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г., да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.

Според нея България е  единствената страна в ЕС, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

Производители смята, че промените са лобистки

Производителите на бездимни цигари обявиха промените в закона за лобистки в полза на производителите на конвенционални цигари. Те се възмутиха и, че промените се правят в средата на годината.

Менда Стоянова отхвърли тези обвинения и обясни, че промените се правят единствено с цел повече приходи в бюджета, а стават в средата на годината, заради неоценения ефект.

"Това би било безпрецедентно в ЕС. Както като време в което се прави такава промяна, така и като нива на облагане. Това са бездимни тютюневи изделия и те трябва да бъдат облагани диференцирано. Не си спомням да е имало промяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в сила от следващата фискална година, така, както се случи и миналата година", коментира Верджиния Джевелекова, представител на вносителите, пред бТВ.

Според нея кутията бездимни цигари ще поскъпне от 5.50 лв. на 10 лв., което за част от потребителите ще означава връщане към старите цигари, а за други – обръщане към контрабандните алтернативи. Всичко това ще бъде без особен резултат за бюджета, смята Джевелкова.

Менда Стоянова обаче прогнозира, че след вдигането на акциза бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2.50 лв. до 8 лв. Тя посочи още, че този тип цигари не се пушат от хора с ниски доходи, а обратното.

"Бюджетът дотира производителите и пушачите на тези цигари", каза Стоянова. "Не съм съгласна като данъкоплатец непушач, моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора – това не са социално слаби хора, за да го пушиш, трябва да направиш една инвестиция от 200 лв. за устройството. Тези хора са много шумни и вдигнаха темата по медиите", допълни председателят на бюджетната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес